Прагматичното решение за газа изключва Москва

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България обича да върви назад. Само преди четири месеца правителството на Кирил Петков взе решение да спре директното купуване на руски газ. Тогава това изглеждаше като революционна крачка напред по няколко причини:

  • България всъщност ползва сравнително малко газ и намирането на алтернативни доставки, дори и да са на по-висока цена, не създава особен риск за икономиката.
  • Обратното - купуването на руски газ носи все по-големи рискове - от неочаквано спиране на доставките или непредвидено увеличение на цената, например при смяната на валутата за плащане.
  • В средносрочен план цяла Европа ще се откаже от руския газ заради предишната и следващата точка.
  • Купуването на руски газ в момента е неморално - с него се финансира не само войната в Украйна, но и войната срещу всички основни европейски ценности. Да финансираш собственото си унищожение е перверзия, от която в Кремъл сигурно се превиват от смях.

За Москва газът очевидно винаги е бил оръжие. С приходите от него руската армия се модернизира и бяха натрупани пари, които да служат като буфер за войната, която очевидно се е подготвяла отдавна. В месеците преди нахлуването в Украйна подаването на газ към Европа се намали, така че хранилищата да са празни, а цените станаха рекордни и Русия влезе в позиция да изнудва. Както прави сега. Заплахи, дестабилизация на цели държави, намеса в местните политики - войната на Русия с Европа вече се случва на хибридния фронт.

По тези причини всички европейски държави трескаво търсят с какво да заместят руския газ. Залогът за това е икономическата им свобода, а донякъде и политическата.

България обаче тръгна наобратно. От първия ден на служебното правителство се намеква, а от тази седмица и вече се каза открито, че за нас руският газ е съвсем валидна опция и твърде вероятно ще се преговаря (ако и вече това не се случва) с представители на руската газова армия. Това може да е злонамереност, може да е наивност, но при всички положения е грешка с исторически последствия.

Служебното правителство в момента се опитва да подходи към газа прагматично, като в нормална сделка. Това щеше да е правилно, ако отсреща стоеше прагматичен партньор. За Русия обаче това не е бизнес, а почти изцяло политика. Цената на руския газ, като и наличността му, е директно следствие не толкова от търсенето и предлагането, а от основната цел на Москва в момента - да възстанови руското влияние в колкото се може повече близки държави.

За Кремъл България е много желана цел и, както се вижда, не особено трудна. Правителството на Румен Радев съвсем скоро ще започне да се моли на Русия да възстанови доставките на газ и за изгодна цена. Дори и да я получи, няма да бъде веднага, защото Москва обича да смазва слабите и уважава единствено позицията на силните. Номиналната цена може и да бъде ниска, но тя никога не е била цялата стойност на плащанията от България към Москва. Сега в нея ще се калкулират унижението, загубата на достойнство, рисковете от нередовни доставки и сриването на доверието към българските политици.

В България темата за газа обрасна в бодливо кълбо от много емоции и понякога с истерия. Това замъгли истинската картина на случващото се и сега политическото махало се премества поне за известно време в другата крайност. Темата на броя в "Капитал" тази седмица обяснява какво наистина се случва с газовите доставки, какви са заблудите и рисковете в сегашната ситуация.

В броя ще видите още:

Все още няма коментари
Нов коментар