🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трудният пренос на руския газ дава силен лост на Европа

Ако ЕС удържи позициите си в този първи кръг, "Газпром" и Путин ще загубят дългата игра

Числата ясно показват, че "Газпром" трудно ще пренасочи другаде сибирския газ, който продава в Европа.
Числата ясно показват, че "Газпром" трудно ще пренасочи другаде сибирския газ, който продава в Европа.
Числата ясно показват, че "Газпром" трудно ще пренасочи другаде сибирския газ, който продава в Европа.    ©  Shutterstock
Числата ясно показват, че "Газпром" трудно ще пренасочи другаде сибирския газ, който продава в Европа.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ейми Майерс Джафе, научен в изследовател в Tufts University в Масачузетс,

Джо Уебстър, старши научен сътрудник в Атлантическия съвет, в анализ за Project Syndicate

С внушителните цени на енергията в този момент може да изглежда, че Русия държи всички карти, когато става въпрос за природен газ. Но докато политиците търсят временни мерки срещу възможната брутална зима от гледна точка на енергийната сигурност, те трябва да проучат и по-широкия контекст. Защото, ако Русия е в силна позиция в краткосрочен план, дългата игра за руския "Газпром" е изпълнена с трудности.

За разлика от петрола, за който има различни варианти за транспорт, "Газпром" се затруднява да пренасочи своя сибирски газ другаде - и числата ясно го показват. Русия се стреми да изнася 16 млрд. куб.м годишно в Китай през единия си сибирски тръбопровод - в сравнение с приблизително 200 млрд. куб.м, които би продавала на Европа, ако не беше войната й в Украйна.

Тръбопроводът към Китай, наречен "Силата на Сибир", ще може да доставя 38 млрд. куб.м годишно, когато започне да функционира напълно през 2025 г. Плановете за допълнителна тръбопроводна свързаност между двете страни изглеждат далечни.

Динамиката на природния газ се промени и за Китай: ВЕИ и дори водородът са все по-жизнеспособни негови алтернативи. Така че "Газпром" може в крайна сметка да се окаже заседнал с блокиран актив. Дори в най-оптимистичните прогнози капацитетът за износ на руски газ за Китай стига до 128 млрд. куб.м годишно до 2030 г. - значително по-малко от историческите продажби за Европа. Накратко, между сега и 2030 г. "Газпром" има малко възможности извън Европа.

Освен това разкритото предпочитание на Китай е да купува LNG от САЩ, а не газ от тръбопроводи от Русия. Китайските купувачи вече са договорили около една трета от приблизително 160 млрд. куб. м в следващата вълна на текущ или планиран капацитет на САЩ за износ на LNG.

Така извън непосредствената уязвимост за Европа се отваря и възможност да спре руския внос до 2030 г., ако не и по-рано. Способността да се справя без руски газ дава на Европа силен лост и тя трябва да задълбочи усилията си в тази посока.

Свиването на европейския газов пазар се очакваше и преди Русия да започне войната в Украйна. Последните цели на ЕС предвиждат до 2030 г. делът на ВЕИ в общото производството на електроенергия да нарасне до 63 на сто. Големите страни също настояват за ускорен спад в търсенето на газ и внедряване на термопомпи.

Това са силни интервенции, особено в комбинация със стратегическите задължителни съкращения на потреблението тази есен в случай на криза. Но има още начини за увеличаване на натиска върху "Газпром".

Заедно с ускорено развитие на терминалите за втечнен газ, които вече се изграждат, Европа и САЩ трябва да стимулират производството и внедряването на плаващи съоръжения за LNG с кратък цикъл и на модулни малки ядрени реактори.

Текущата котировка на акциите на "Газпром", изглежда, предполага, че доставките за Европа ще продължат. Засега високите цени компенсират спадащия износ. Но ако стане по-ясно, че най-важният експортен канал на "Газпром" може да се затвори завинаги, газовият гигант може да се окаже силно декапитализиран от инвеститорите, което ще го затрудни да субсидира руския вътрешен газов пазар и да допринася за руския БВП.

Владимир Путин разбира енергийните пазари и вероятно залага, че по-високите цени на енергията и икономическият страх ще укрепят близките до Кремъл популисти в Европа на избори, а оттам и позицията му в стратегическата конфронтация с конституционната демокрация. Може би си мисли, че "Газпром" ще трябва да спре само за една зима, преди да се завърне триумфално в Европа.

Но без достъп до западния опит и оборудване за втечнен газ и при топящия се лед под тръбите в сибирската тундра това е висок риск. И ако Европа успее в този първи кръг, "Газпром" и Путин ще загубят играта.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    jvi37646859 avatar :-|
    jvi37646859
    • - 3

    Американски лобистки глупости за "плаващи съоръжения за LNG с кратък цикъл и на модулни малки ядрени реактори". Да ви таковам и "анализите" ...

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    Преживяхме Лукановата зима, преживяхме Виденовата зима, ще преживеем и Радевата зима, но това ще е краят на руското робство!

    Нередност?
Нов коментар