🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хартиената коалиция изяде машините

Чувалът се превръща в по-подходящ герб на държавата

Връща се старият ред след "хаоса", заради който цели две години ГЕРБ и ДПС не бяха на власт и Борисов не беше премиер
Връща се старият ред след "хаоса", заради който цели две години ГЕРБ и ДПС не бяха на власт и Борисов не беше премиер
Връща се старият ред след "хаоса", заради който цели две години ГЕРБ и ДПС не бяха на власт и Борисов не беше премиер    ©  Георги Кожухаров
Връща се старият ред след "хаоса", заради който цели две години ГЕРБ и ДПС не бяха на власт и Борисов не беше премиер    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една откровена лъжа обикаля сайтове, вестници и телевизии. Авторството ѝ принадлежи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а в сряда верният му Тома Биков я обяви и в Народното събрание. Според твърденията им не е възможно избирателите, гласуващи с "Не подкрепям никого", да достигнат 90 000 души. И от това, че не могат да си го представят, следва изводът им за нещо "пипано" по машините и крайната наложителност да се върне хартиеното гласуване.

Това, разбира се, не е вярно. През 2017 г. гласувалите с опцията "Не подкрепям никого" са повече отколкото на последните избори. Тогава имаше и "бонус" от 120 000 невалидни бюлетини - невалидни именно поради хартиеното гласуване. Очевидно за всички е вече, че желанието на ГЕРБ, ДПС и БСП е насочено към онези чували, които депутати от партията на Борисов влачеха край Общинската избирателна комисия в София, но никой не понесе отговорност за това.

В правната комисия тази седмица тройната коалиция напълно обезсмисли машинния вот, като премахна данните от него на електронен носител и прие ръчното броене на разписките да се смята за официален резултат. Изядената разписка в една от секциите на предишните избори показа нагледно какво ще се случва и с тези хартийки. Трите партии "изядоха" самите машини и без да се налага тоталното им изключване от изборния процес, както поиска ДПС.

Същият парламентарен съюз премахна и многомандатен район "Чужбина" от Изборния кодекс и увеличи два пъти и половина прага за откриване на секция зад граница - от 40 на 100 заявления.

Иначе казано, връща се старият ред след "хаоса", заради който цели две години ГЕРБ и ДПС не бяха на власт и Борисов не беше премиер. Затова изборите отново ще са в чувал. По различни причини, включително случая с парите за "Хемус", чувалът се превръща в по-подходящ герб на държавата.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 2

    Машина , ножица , хартия ...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 2

    Разбирам да ни карат да гласуваме в делва с бели и черни камъчета (и то да си ги носим от вкъщи), както са го правили римските сенатори навремето, за да се мотивира този неолиберален ПП/ДБ вой в партийния им орган.

    С хартиени бюлетини (в Африка с цели тетрадки с цветни снимки на вождовете) гласува целият свят!
    И анонимният автор би следвало да стигне до елементарното заключение, че не гласуването, а броенето е същината.

    В етапа, следващ гласоподаването е проблемът, а не в технологията на гласоподаването. И е странно защо никой неолиберален анонимен пропагандист не ще да го обяви открито.
    Мъкненето на чували с бюлетини от Герб-депутати е емблематичен пример за следвотови далавери. Но това, че никой не вижда по телевизора как от нечия клавиатура може (а не може ли?) да се манипулира програмата на машините и да им се задават резултати, не означава, че те са връх на демокрацията, нали?
    .
    Най-малкото, защото ако бяха, щяха да се използват в целия демократичен свят. А тъкмо там НЕ се използват.

    Би ми било любопитно анонимният писател-пропагандист да се съсредоточи върху този безспорен факт: защо тъкмо в старите демокрации не се използват машини при избори?

    Нередност?
Нов коментар