🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст с Явор Божанков: Не е добре БСП да попада в една плоскост с "Възраждане"

Не участвах в пърформанса с листчетата в парламента, във война правилната страна е на нападнатия, каза депутатът от левицата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Първа точка" е видеоподкаст на "Капитал" с водещ Полина Паунова. Включва поредица интервюта по съществените актуални и политически теми. Разговорите можете да следите всеки четвъртък на живо от 16 часа на сайта на "Капитал" и във фейсбук страницата на "Капитал". Съдържанието е достъпно и на подкаст страницата ни, както и във всички аудиоплатформи: SoundCloud, Spotify, iTunes и Google Podcasts.

Не е добре БСП да попада твърде често в една плоскост с "Възраждане". Това каза депутатът от левицата Явор Божанков в интервю за "Капитал". Часове след като социалистите гласуваха против оказването на военна помощ от България за Украйна, той обясни защо е напуснал пленарната зала и не е участвал във вота и в "пърформънс с листчетата" (БСП издигнаха лозунги с надпис "МИР" след гласуването - бел. ред.).

По думите му в подкаста "Първа точка" партията има решения на своите органи какво е да е поведението ѝ и заради несъгласие с гледната точка на БСП към войната в Украйна, депутатът е напуснал залата.

"Всичко много ми прилича на битова случка: виждаме как мъж бие жена си на пътя, виждаме го това на обществено място, само че първата опорка е, че това си е техният семеен конфликт. Това е опорката с братските народи".

По думите на Божанков във военни конфликти трябва да се избира страната на слабия и нападнатия, а в случая това е Украйна.

Депутатът не гласува с групата си и по друго знаково решение на БСП: връщането на хартиената бюлетина. Той коментира, че е защитавал въвеждането на машинното гласуване и не може така лесно да пренебрегне аргументите си оттогава. От думите му стана ясно, че ще обмисли как да гласува в пленарна зала по промените в Изборния кодекс.

Божанков коментира също и ситуационните комисии в Народното събрание - за връщането на хартиената бюлетина, за изпращане на военна помощ за Украйна, както и т.нар. коалиция "Капитан Андреево", която попречи на депутата от ПП Иван Христанов да стане шеф на земеделската комисия в НС. Според народния представител "няма конспирация", а просто "интереси и решения на различни партии се засичат".

Всичко случващо се според него обаче ще има друг ефект: ще даде аргументи за смяна на системата с президентска република. Божанков смята, че референдумът на ИТН (за въвеждане на полупрезидентска република) няма как да се случи, защото е невъзможен законово, но е достатъчен, за да "наложи темата". Депутатът смята, че сценарият е синхронизиран и с президента Румен Радев.

Пред Капитал народният представител потвърди, че БСП иска оставката на Иван Гешев. И коментира, че главният прокурор публично "с наказателна репресия" е плашил и ГЕРБ и ПП с разследвания за лидерите им. Все пак обаче Божанков смята, че в рамките на този парламент е възможно да бъдат приети промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които предвиждат ограничаване на властта на главния прокурор.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал