🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-евтин ток, но не и стоки

Българските депутати, които са с усещане за приближаващи нови избори, се движат само от популизма си

Цената на тока за бизнеса догодина ще е с 20% по-ниска
Цената на тока за бизнеса догодина ще е с 20% по-ниска
Цената на тока за бизнеса догодина ще е с 20% по-ниска    ©  Цветелина Белутова
Цената на тока за бизнеса догодина ще е с 20% по-ниска    ©  Цветелина Белутова

Цяла година слушаме, че цените на електроенергията са много високи и това е една от причините за повишаването на цените на стоките и услугите. За българските фирми обаче реално промяна в разходите за ток нямаше през цялата 2022, тъй като държавата ги компенсираше. Компаниите плащаха средно по 250 лв./мВтч, без значение на какви високи стойности се сключват сделките на борсата. Цените в магазините обаче си се движеха в синхрон с пазарите и страховете, а не с компенсациите.

Затова решението на депутатите от следващата година да компенсират още повече бизнеса за разходите му за ток е доста спорно. Вместо 250 лв. границата се смъква на 200 лв./мВтч и реално няма да има фирма, която да плаща повече от това. С други думи каквото и да се случи, цената на тока за бизнеса ще падне с 20%. Вярно е, че тук няма пряка загуба за бюджета - тази щедрост ще се покрива с пари, които се събират от приходите на производителите на електроенергия или реално средствата, които потребители плащат за снабдяване на доставчиците си, ще се завърнат през централите и държавата, за да стигнат накрая пак при тях.

Но със сигурност ще има допълнителни печалби за компаниите. Защото по-ниските реални разходи за ток няма да понижат крайните цени на стоките и услугите. Само за контекст - един от най-големите получатели на субсидии, с над 100 млн. лв., е "Лукойл Нефтохим". Няма да стимулират и инвестициите в енергийна ефективност, нови технологии и собствени енергоизточници.

Освен това по-големите компенсации означават и по-малко средства в държавните енергийни дружества. Така нито дълговете им ще могат да се намалят, нито да се направят нови инвестиции в модерни технологии, така че да бъдат конкурентни и занапред.

Но тези аргументи не съществуват за над 99% от българските депутати, които с усещане за приближаващи нови избори, се движат само от популизма си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rwa16640366761142038 avatar :-|
    Naska Georgieva

    Има българските фирми, които са използват природния газ като енергоизточник , за тях нямаше никакви компенсации и те усетиха промяна на разходите. Държавата няма равно отношение между потребителите на различните енергоизточници, докога ще бъде така? Многократно се апелира за компенсации, държавата трябва да вземе отношение!

    Нередност?
Нов коментар