Без ефективни ваксини икономиката на Китай може да не се възстанови

Работодателите ще трябва да се примирят с една боледуваща работна сила, което вреди на производителността колкото и стриктният локдаун

По-голямата част от китайците или изобщо не са си поставили ваксина срещу ковид-19, или не са си сложили необходимите три дози
По-голямата част от китайците или изобщо не са си поставили ваксина срещу ковид-19, или не са си сложили необходимите три дози
По-голямата част от китайците или изобщо не са си поставили ваксина срещу ковид-19, или не са си сложили необходимите три дози    ©  Reuters
По-голямата част от китайците или изобщо не са си поставили ваксина срещу ковид-19, или не са си сложили необходимите три дози    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Филип Инман, икономически редактор в Observer, в анализ за в. Guardian

Китайската политика за налагане на стриктни карантинни мерки с цел задържане на разпространението на ковид-19, която продължи близо три години, остави тежък отпечатък върху втората по големина икономика в света. Сега въпросът, пред който са изправени президентът Си Цзинпин и неговият близък кръг от съветници, е дали внезапното отхлабване на правилата за локдаун, въведено миналата седмица, ще предотврати ново избухване на протести в страната и ще даде стимул на икономическия растеж.

В дните след като Пекин обяви промените, знаците са едва леко окуражаващи. Липсата на ефективни ваксини, както и фактът, че по-голямата част от населението или изобщо не си е поставила доза, или не си е сложила необходимите три дози, ще означават, че работодателите ще трябва да се примирят с една боледуваща работна сила, което може да навреди на производителността колкото и стриктният локдаун.

Държавните вестници приветстваха новите ваксини, които бяха одобрени от китайското правителство, но не е ясно колко ефикасно ще действат. Същевременно информацията, че в аптеките са на изчерпване основни медикаменти, подкопава общественото доверие в здравната система и в нейната способност да защитава хората, без да се прибягва до локдауни.

Си Цзинпин нямаше голям избор, когато реши да отхлаби рестрикциите. Не само че протестиращите настояваха той да слезе от поста по време на безпрецедентна проява на обществен гняв, а и търговията с останалия свят рязко спадна, докато младежката безработица скочи.

Миналия месец данните показаха, че износът се е свил с 8.7% спрямо година по-рано, което е по-голям спад от прогнозите за 6.7% и далеч надскача свиването от 0.3% през октомври. Вносът също е надолу с 10.6% спрямо спад от 0.7% през октомври на фона на отслабено вътрешно търсене на соя и желязна руда.

Наскоро Международният валутен фонд заяви, че може да се наложи да намали прогнозата си за китайския икономически растеж. Преди това фондът очакваше ръст на БВП 3.2% за тази година и 4.4% за 2023 г.

Джулиън Евънс-Притчард, старши икономист по Китай от консултантската фирма Capital Economics, смята, че облекчаването на карантинните мерки от страна на Пекин е малко вероятно да предотврати допълнителен икономически спад през идващите тримесечия, което ще отложи възстановяването за втората половина на следващата година. "Сега от много по-голямо значение ще е и намаляването на глобалното търсене на китайски стоки заради задаващата се световна рецесия", посочва той.

МВФ заяви, че може да се наложи да намали прогнозата си за китайския икономически растеж.

Според Албърт Едуардс, глобален стратег от Société Générale, Централната банка на Китай вероятно ще продължи да стимулира икономиката с евтини пари, за да насърчи разходите на потребителите и бизнеса, както и за да смекчи ефекта от рецесията в по-голямата част от индустриализирания свят. Али Джафари, експерт от Validus Risk Management, коментира: "Икономическата ситуация в Китай остава уязвима, тъй като страната продължава да регистрира растеж без особен блясък. Имотният пазар е в застой, производствените нива са под прогнозите, а търсенето на износа намалява."

По-оптимистични са китайските държавни медии, които в деня на облекчаването на рестрикциите обявиха резюме от среща на високо равнище на управляващата комунистическа партия, според което фокусът на правителството през 2023 г. ще бъде върху стабилизирането на растежа, стимулирането на вътрешното търсене и отварянето на страната към останалия свят. Това може да се окаже достатъчно, за да убеди ММФ да не намалява прогнозата си за ръста през следващата година, но без по-ефективни ваксини се очаква локдауните в Китай да продължат, ограничавайки икономическия растеж за още известно време.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    Причудливо е икономически редактор да дава съвети за ваксини!
    И експертизата, и изводите му са също толкова причудливи.

    Още по-причудливо е всеядността на Капитал да препечатва всичко, което му спуснат. Стига да е от англосаксонска медия...

    Хора, вземете четете! Дори и в масовите медии пише, че последните щамове на К-19 не се влияят от създадения имунитет и от ваксините на big pharma, които направиха акционерите им неприлично богати.

    Ако не се намесят военните лаборатирии, К-19 в белия свят отмина.

    Нередност?
  • 2
    ausbilder avatar :-|
    ausbilder
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Ти си класически пример за "промит мозък". По време на двете години "лека настинка и сезонно грипче, които всяка година ги имало ама никой не бил броял", които счупиха почти всички рекорди по смъртност в страните с що годе реална статистика за този показател, типове като теб изписаха стотици безумия по форуми и социални мрежи. Типове като теб сте една от няколкото причини в България целият проблем с "леката настинка" да се неглижира до степен игнориране, което ни изстреля на второ място в света по смъртност от Ковид. Стискай палци при огромното предаване на вируса в момента да не се стигне до мутация, която ваксините и/или естествения имунитет да не покриват.

    Нередност?
  • 3
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "ausbilder":
    Дрън -дрън. Испанският грип от 1918-20 години е бил в пъти по-смъртоносен, пък още сме тук. И той е засягал основно деца и младежи, не старците.
    Истината е, че едни забогатяха покрай болестта, а други пробваха докъде може да им стигне властта. Конкретно за България проблемите бяха два - катастрофиралата здравна система и по-високите разпространение на неандерталски генотип сред популацията. Изследвания бяха показали връзка между тези гени и по-тежко то протичане на болестта

    Нередност?
  • 4
    ausbilder avatar :-|
    ausbilder

    До коментар [#3] от "Vassil Stoychev":

    Ако светът не разполагаше с такива възможности за кислородолечение както сега, а беше на ниво на техниката отпреди 100 години ти е бедна фантазията какъв щеше да бъде броя на починалите. Между другото реалният брой на починалите от "леката настинка" е в пъти по-голям от 6.6 милиона, както показват данните за смъртността на ООН за 2020 -2022. Още един факт за теб - броят на починалите в България през 2021 е почти равен с този от 1918. Годината на най-кръвопролитните сражения за българската армия през ПСВ + испанския грип. Изводите си ги прави сам.

    Нередност?
Нов коментар