ЕС с "пожелателен" координиран подход за пътниците от Китай

Мерките са резултат от едностранно наложените ограничения за пристигащите в някои държави членки

След разхлабването на мерките след близо три години пандемия в Китай броят на заразени рязко се увеличи
След разхлабването на мерките след близо три години пандемия в Китай броят на заразени рязко се увеличи
След разхлабването на мерките след близо три години пандемия в Китай броят на заразени рязко се увеличи    ©  Reuters
След разхлабването на мерките след близо три години пандемия в Китай броят на заразени рязко се увеличи    ©  Reuters
Темата накратко
  • Европейските дипломати се споразумяха за редица мерки, включително маски за лице, тестове преди полет и наблюдение на отпадъчните води в отговор на COVID вълната в Китай и възможните нови варианти на вируса.
  • Нито една от договорените мерки обаче не е задължителна, оставяйки на отделните страни да решат дали и как да ги прилагат.
  • Ситуацията рискува ответни действия от страна на Пекин.

На извънредна среща в Брюксел в сряда вечерта дипломатите от държавите от ЕС се споразумяха за "координиран подход" за действие спрямо нарастващата вълна от COVID заболели в Китай, се казва в изявление на шведското председателство на ЕС. Мерките няма да бъдат със задължителен характер въпреки опасенията, че неконтролирани пътници могат да пренесат нов вариант или подвариант на коронавируса в Европа, евентуално устойчив на съществуващите ваксини. Макар подобни мерки да се налагат и в други страни извън ЕС, реакцията на Пекин не закъсня.

Какво включват мерките? От средата на януари ЕС ще препоръчва на всички пътници на полетите до и от Китай да носят високозащитни маски за лице. "Държавите членки се съгласяват да предоставят съвети на пристигащите и заминаващите международни пътници, пътуващи от или за Китай, както и на персонала в самолетите, съвети за лична хигиена и здраве", се казва още в изявлението на шведското ротационно председателство на съвета.

"Силно насърчавани" в държавите ще бъдат още изисквания за отрицателни тестове 48 часа преди напускане на Китай, както и тестване на случаен принцип пристигащите в ЕС. Препоръчително ще бъде да се изследват и проби от отпадъчни води от летища и самолети, пристигащи от Китай, и се насърчава споделянето на ваксини между страните от ЕС, както и кампании за реимунизация.

Опасенията на европейските експерти съвпадат с мнението на Световната здравна организация, че китайските данни за инфекциите с COVID са недостатъчни. ЕС ще продължи да следи отблизо ситуацията, "включително нивото на споделените данни", и мерките могат да бъдат преразгледани още в този месец.

Ответните реакции

Координираният подход идва, след като няколко страни от ЕС, включително Италия, Испания и Франция, въведоха едностранни мерки за пътуване. Обединеното кралство също изисква тестове преди заминаване специално поради липсата на надеждни данни от Китай. САЩ, Япония и Индия също въведоха подобни ограничения, докато Мароко забрани изцяло влизането от Китай.

Пекин вече предупреди, че всякакви ограничения за пътници от страната имат "политически цели" и са "неприемливи", рискуват "контрамерки". Китай все още изисква пристигащите пътници от ЕС да се тестват за COVID, преди да се качат на полети за страната.

Китай разхлабва строгата си стратегия Covid Zero (включваща всички пристигащи да се изолират с дни в хотели или лагери) след близо три години затруднено пътуване.

Авиокомпаниите също критикуваха идеята за въвеждане на нови ограничителни мерки, които биха могли да нарушат възможността на пътниците да пътуват свободно. Международната асоциация за въздушен транспорт заяви, че е доказано, че ограниченията забавят пика на новите вълни на коронавирус само с няколко дни, вместо да ги спират, като в същото време нарушават международната свързаност, увреждайки икономиките и унищожавайки работните места.

В същото време Питър Пиот, специален съветник на комисията и бивш ръководител на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, коментира пред "Политико", че "да не се действа сега и при липсата на надеждна информация от Китай би било трудно за разбиране, като се има предвид принципът на предпазните мерки", макар научни обоснования за ефекта от подобни действия все още да липсват.