🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо е вредно да се призовава за импийчмънт

Исканията за импийчмънт само засилват конфронтацията с Румен Радев и изолацията на два крайни лагера. От това печели Москва

Румен Радев изразява гледната точка на много хора и срещу нея трябва да се дават аргументи, а не да се заглушава
Румен Радев изразява гледната точка на много хора и срещу нея трябва да се дават аргументи, а не да се заглушава
Румен Радев изразява гледната точка на много хора и срещу нея трябва да се дават аргументи, а не да се заглушава    ©  Цветелина Белутова
Румен Радев изразява гледната точка на много хора и срещу нея трябва да се дават аргументи, а не да се заглушава    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Демократична България" ще започнат разговори за предсрочно отстраняване на Румен Радев от президентския пост в следващия парламент, заяви преди няколко дни един от съпредседателите на обединението, Атанас Атанасов. Процедурата, която за кратко се нарича импийчмънт, се задейства по искане на поне 60 депутати, а за да се придвижи по-нататък, трябват 160 - две трети от всички народни представители. Представители на "Продължаваме промяната" казаха, че могат да участват в разговори за това, но след като се сформира новият парламент.

Ясно е, че това изказване е по-скоро политическа заявка и едва ли ще се стигне до реално искане за отстраняване на президента. Дори партии в много по-силна позиция, като например ГЕРБ през 2020 г., не можаха да изпълнят подобна закана.

Тази заявка обаче е, първо контрапродуктивна, и, второ, показателна за хронична болест на т.нар. демократична общност, която е сериозна част от причините тя да има малък дял от пазара на гласове. Но именно практическата безполезност на заканата е най-големият проблем с нея: тя демонстрира безсилие и размахване на юмруци там, където е по-добре да има разговор. В политиката първото е самоубийствена практика, а второто е късогледство.

Единственият ефект от това изказване е засилване на конфронтацията в българската политика и сред хората. Един от основните инструменти на руската психологическа война - щедро използван в цяла Европа и особено в България, е създаването на пукнатини, които да разделят различните общества. За целта Кремъл и неговата армия от виртуални тролове заемат най-крайните позиции по конфликтните теми и заглушават всеки разговор с крясъци, за да засилват разделенията. Разделените държави са слаби и съответно лесна плячка или поне безопасен враг.

Заемането на крайна позиция дори само от една страна моментално засилва другата да отиде още по-далече. Това се случва сега с Румен Радев - ДБ искат импийчмънт, защото той бил нарушил закона, президентът ги нарича партии на войната. И двете водят до излишна конфронтация и никакъв резултат.

Президентът има право на собствено мнение по различни въпроси, включително каква да е българската позиция за войната в Украйна. Да, предлаганата от него политика ще донесе много повече щети, отколкото ползи, и е недалновидна. Но несъгласието с една политика се защитава с аргументи и убеждаване на хората в нейната по-добра алтернатива - особено с идването на избори.

Да искаш импийчмънт само заради несъгласие с политика - да искаш да канселираш президента заради мнението му е не само нередно, но и в дългосрочен план самоубийствено. Това не е предизборна кампания, а атака по свободата на същите тези институции, които от години страдат от зависимости.

Правилният път е убеждаването на хора и като следствие например спечелването на изборите с убедително мнозинство, което ще позволи да се реализират "правилните" намерения. Но това е обратното на канселиране.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tafricanski avatar :-|
    Теодор
    • - 1
    • + 2

    Руският инструмент не е създаване на пукнатини. Руският инструмент не хваща либерали (истински такива, които искат ВСИЧКИ да са свободни, а не само те лично), които да прави още по-либерални. Руският инструмент хваща хората които обичат да целуват ботуша и ги прави още по-фашизоидни. В този ред на мисли пукнатините, разделението, и конфликта са полезни за обществото и са реакция на имунната му система срещу любители на ботуша. Правилната реакции не е нормалните хора да легнат на фашизоидите. Правилната реакция е нормалните хора да забутат фашизоидите обратно в дупките им.
    А импийчмънта за резидента не е защото не го харесвам, а защото управлява в нарушение на конституцията.

    Нередност?
  • 2
    esperanza12 avatar :-|
    esperanza12
    • - 3
    • + 2

    Тотално безумно и безсмислено предложение от генерала (Атанасов), очевидно насочено да донесе някакви елементарни предизборни дивиденти (кой е по-по-най срещу Радев) и повтарящо грешката/подхода на ПППП на крайна конфронтация с Радев.
    Резултатът от подобни безмислени дразнения ще са още по-малко избиратели (то колко такива ли има ДСБ сама по себе си) и все по-дълбока невъзможност за компромис за правителство след изборите.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 7

    Изобщо не е вредно да се призовава за импийчмънт!

    Това е процедура, предвидена (вероятно) във всяка една конституция.
    Такава процедура предизвикаха на президента Никсън, когато съпартийците му подслушваха демократите в хотел Уотъргейт. И той си подаде оставката, защото щяха да му я вземат заради дебелашко незачитане на законови постановки.
    Такава процедура предизвикаха на президента Клинтън, когато имаше проблеми с ципа на панталоните и лъжеше под клетва.

    Много важни са мотивите на ген. от ДС Атанас Атанасов, които огласява: не бил съгласен да се даде още БГ оръжие на Украина!

    МОЛЯ???

    И в случая замазването на казуса от единственият можещ да пище журналист в Капитал е скандално.
    Защото поведението на генерала от ДС граничи с национален нихилизъм: ако президентът на републиката хвърля дърва в огъня на войната е пич, а ако говори, че на война умират хора и се разрушават страни и съдби на милиони и казва, че и най-лошият мир е по-добър от най-добрата война, тогава президентът не се вписва в грантозависимата схема, в която са оплетени всички в козяшките партии и медии и трябва да бъде изгинен!

    О.К. Козяшките партии изгонват президента Радев! Кого ще предложат за президент?! Та те имат 3-4 разпознаваеми имена! И само защото не излизат от тв студията, а не че стават за чеп за зеле...

    Разпищолената ПП/ДБ калкулаторна групировка я очаква стрес на 2 април.
    Въпреки намесата във вътрешните работи чрез Магнитски.
    Въпреки старанието на интелигентни хора да сложат усмирителни ризи на кръглите политически идиоти.


    Това, което авторът не казва, е че е изключително глупаво

    Нередност?
  • 4
    kikminev avatar :-|
    whatever
    • + 1

    До коментар [#2] от "esperanza12":

    Аз единствено бих спекулирал, че "повтарящо грешката/подхода на ПППП " всъщност беше: ПП въобще не искаха да тръгват на война с Румен Радев, а бяха тикани към това, точно от ДБ. Първо, през цялата 2022-ра бяха много по-умерени в критиките си, второ почти всяка критика, беше изтръгвана, след шумен скандал диктуван от ДБ. Но да, като цяло резултат е абсолютно същия.

    Нередност?
  • 5
    kikminev avatar :-|
    whatever
    • + 1

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Аз може би не разбрах само частта със замазването от журналиста? Не е ли написал точно това, което ти имаш предвид, просто с политкоректни думи?

    Нередност?
  • 6
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#5] от "whatever:

    А т.нар. политкоректно говорене не е ли замацване?

    Защото анонсът на Ат.Ат. е осъдителен отвсякъде - Конституцията не е стар вестник, в който да си увиеш тематичните предизборни хрумки за насъскване на файтонния си електорат и измислен партиен лидер на партия с електорална тежест два знака след запетайката да поиска да срита пряко избран президент с 2/3 от гласовете на българите!

    И когато в обясненията на този абсурден парадокс пишещият се загуби в политкоректни обяснения, това е подкрепа, а не осъждане! Защото не е новост, че Капитал е нещо като партиен орган на проамериканския конгломерат.
    И когато единственият можещ да пише в тая газета върти и суче канапи, това в прав текст говори, че не е самостоятелен в изказа си. Т.е. е зависим. А щом един можещ журналист е зависим, какво остава за купчината неможещи на същия адрес, които не престават да ни заливат с каруцарска пропаганда?

    Вкарвате ме с тъжни размисли.
    По дефиниция можещите трябва да дърпат напред нацията, а не да й слагат юлар. Каквото прави цененият от мен (само като перо!) главен редактор Алексей Лазаров.
    Дано има време да го проумее.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#5] от "whatever":

    Ами замацването го виждам в изводите. Лазаров горе твърди, че от "изолацията на два крайни лагера... печели Москва"
    Унисекс обясненията на всичко с Москва са твърде повърхностни за мен. А оттам и впечатленията за този, който ми ги натрапва. А какви са причините му - пристрастия/зависимости/толковасиможе - не проявявам интерес.
    Гледам резултата.

    Нередност?
  • 8
    kikminev avatar :-|
    whatever
    • + 1

    До коментар [#6] от "ahj21578679":

    Разбрах. И все пак се намираме в капитал. Дори тази статия ми се вижда разтърсваща за публиката тук(честно казано се съмнявам, че някой ще в прочете и ще се опита да вникне в нея).

    Нередност?
  • 9
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Ахмед Доган иска да прехвърли 64 милиона лв. активи на „ТЕЦ Доган” (ТЕЦ Варна), която дължи 40 милиона лв. на държавната „Булгаргаз”.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161369671386189
    Договорът между двете свързани с #Доган дружества е подписан 2 дни преди насроченото за 17.02.2023 г. поредно заседание в Окръжен съд - Варна по повод задълженията на „ТЕЦ Варна”. Преди това служебният министър на енергетиката #РосенХристов повече от месец не отговаря на парламентарни въпроси за задълженията и съдебните дела на #Булгаргаз срещу #ТЕЦВарна, а представители на Булгаргаз не се явяват в съдебни заседания. #Булгаргаз не е поискала запор на сметките и активите на #ТЕЦВарна! Кое не е ясно?
    Всичко това се случва по време на служебното правителство на президента #РуменРадев

    Нередност?
  • 10
    rim avatar :-|
    Рим
    • - 1
    • + 3

    Ако спазим тази политкоректност проповядвана от автора и за войната, руските орди до сега сто пъти да са завладели цяла Украйна!
    Точно подобни пораженчески позиции стоят в основата на уникалния 30 годишен български преход!
    С българските путинисти трябва да се отнасяме така, както украинците се отнасят с окупаторите!

    Не може да има никакво оправдание за журналисти, които подкрепят или толерират убийците от Кремъл и техните съмишленици и помагачи!

    Нередност?
Нов коментар