Зеленски иска още оръжия от ЕС, според Румен Радев няма нужда от тях, а от "усилия за мир"

Действията и позициите на страната ни най-много се доближават до унгарските и трябва да си зададем въпроса това ли е, което искаме от членството ни в ЕС

Президентът Румен Радев при влизане в Съвета на ЕС минути преди началото на лидерската среща на 9 февруари
Президентът Румен Радев при влизане в Съвета на ЕС минути преди началото на лидерската среща на 9 февруари
Президентът Румен Радев при влизане в Съвета на ЕС минути преди началото на лидерската среща на 9 февруари    ©  Reuters
Президентът Румен Радев при влизане в Съвета на ЕС минути преди началото на лидерската среща на 9 февруари    ©  Reuters
Темата накратко
  • Зеленски призова ЕС за "най-бързия възможен процес на присъединяване"
  • Като следваща стъпка той иска съюза да осигури ракети с далечен обсег на действие и самолети, необходими за защита на свободата, която "твърде много хора са приели за даденост"
  • Още преди срещата на европейските лидери с украинския президент, Румен Радев заяви, че няма да подкрепи предоставяне на още оръжия за Украйна, нито нови санкции, включващи руското ядрено гориво

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в четвъртък в Брюксел, за да припомни на Европа, че страната му вече е на ръба на възможностите си. След големите украински успехи във войната през втората половина на 2022 г. Русия отвръща на удара, изпращайки десетки хиляди мобилизирани войници на фронта. Киев очаква, че Москва ще разшири още офанзива си около 24 февруари, година след началото на инвазията.

След като посети Лондон и Париж, Зеленски ще настоява пред лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък (9 февруари) за повече оръжия в борбата срещу инвазията на Русия и за бързо започване на преговори за членство в ЕС.

На тези негови молби България ще каже твърдо "не". Според президента Румен Радев оттук няма да се дава повече оръжие на Украйна. Вместо това българската позиция е, че ЕС трябва да се бори за мир.

"България вече предостави оръжия от военния си запас на Украйна, служебното правителство изпълни задачата на 48-ото Народно събрание. Надявам се за в бъдеще правителството ще прояви разум това да не се допуска отново. Това е кръвопролитна война и все по-рядко чуваме гласове за мир. Ще призова ЕС да използва цялата си сила и инструменти, за да водим дипломатически усилия за мир", каза президентът пред журналисти в Брюксел, преди да влезе за срещата с украинския си колега.

Посещението на Зеленски в Брюксел идва само седмица след срещата на върха ЕС - Украйна, проведена в Киев миналия петък. Той ще говори пред Европейския парламент и ще посети централата на НАТО. Предвидени са двустранни срещи с всички 27 лидери (индивидуално или в групи) на ЕС - за първи път след нахлуването на Русия в страната преди близо година. България е представена от президента Румен Радев. Още преди срещата си с украинския президент обаче той заяви, че няма да подкрепи предоставяне на още оръжия за Украйна, нито нови санкции, включващи руското ядрено гориво. Позиция, която го поставя в изолация от останалите европейски лидери.

Ще получи ли Украйна още оръжия от ЕС

Пътуването на украинския президент Володимир Зеленски, включващо още Лондон и Париж, е едва второто му официално излизане извън страната от началото на войната (след изненадващото посещение във Вашингтон през декември).

След като спечелиха обещанията за западни бойни танкове през последните седмици, украинските власти сега са съсредоточени върху опитите си да осигурят доставка на ракети с по-голям обсег и бойни самолети - нещо, което доскоро изглеждаше почти невъзможно. Източноевропейските държави (освен България) недвусмислено подкрепят доставките на изтребители за Киев, Франция и Холандия не са напълно против идеята, Обединеното кралство се колебае, но вероятно ще се придвижи, а Германия е твърдо против. В Лондон Зеленски получи обещание от британския министър-председател Риши Сунак украински пилоти да бъдат обучавани на модерни изтребители на НАТО.

След срещи с Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц в Париж Зеленски беше уверен от двамата лидери за продължаваща подкрепа за Украйна. "Франция и Германия имат потенциала да променят играта и така виждам нашите разговори днес, каза тогава Зеленски. Колкото по-скоро получим тежки далекобойни оръжия и нашите пилоти получат модерни самолети (...), толкова по-бързо ще приключи тази руска агресия."

Каквото и да поиска обаче Зеленски от ЕС, България не изглежда склонна да му го даде. "Една година след началото на тази кръвопролитна война фокусът да бъде поставен върху нейното прекратяване. България ще продължи да подкрепя украинските хора на място в тяхната справедлива битка, за да преминат тези критични зимни месеци. България ще продължи да подкрепя съобразно своите възможности украинските бежанци в България", каза българският президент Румен Радев преди лидерската среща.

Нови санкции срещу Русия, България отново ще наложи вето

Вероятно Зеленски ще притисне лидерите на ЕС да включат ядрената енергетика, по-специално "Росатом", в следващите санкции срещу Русия. Това е важно заради окупацията на атомни електроцентрали като "Запорожие", която беше превзета от руските войски миналия март и многократно беше обект на обстрел, пораждайки страхове от ядрена катастрофа. Държавите, членки на ЕС, в момента работят върху 10-и кръг от санкции, който според служители и дипломати на ЕС трябва да бъде готов около 24 февруари.

България обаче ще наложи вето на подобно решение, защото е против интересите на страната ни, заявява президентът Румен минути преди лидерската среща в Брюксел. По този начин Радев се доближава до позициите на унгарския президент Виктор Орбан и рискува изолиране в съюза в момент, когато търси силна подкрепа за Шенген, както и нови преговори за зелените си цели в Плана за възстановяване.

Украйна - страна, членка в ЕС?

Вероятно и това няма да се случи скоро. Макар германският канцлер Олаф Шолц да заяви, че изпраща "ясно послание към Брюксел: Украйна принадлежи към европейското семейство", той също говори за реформи на съюза преди последващо разширяване. Други страни членки са много по-предпазливи и посочиха необходимостта от изпълнение на набор от критерии, определени от Европейската комисия, преди дори да могат да започнат преговори. Позициите им са, че на Украйна не може да бъде дадено предимство, докато други балкански държави чакат на опашката.

Украински официални лица обаче наричат аргумента "изкуствен", като посочват, че повечето лидери на Западните Балкани са приветствали импулса, който украинската страна за членство е дала на техния регион.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    marieta84 avatar :-|
    Marieta
    • - 5
    • + 2

    Природата затри хиляди, а руснаци и украйнци сами се избиват. Иди разбери човеците

    Нередност?
  • 2
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • - 4
    • + 9

    Откъде накъде Рублен се изказва от името на България? Никой не го е избирал с такъв мандат, а България е република с парламентарно управление - не с Митрофанско!
    Имаше много ясно мнозинство в два поредни парламента, подкрепящо помощта за Украйна!
    Добре е журналистите и политиците да припомнят този факт на руската подлога и да изискват той да се съобразява с това!

    Нередност?
  • 3
    hqu16729958071157255 avatar :-|
    Svetlin Markov
    • - 3
    • + 9

    За Радев мир означава украинците да развеят бялото знаме, а руснаците да започнат да безчинстват за наказание.

    Нередност?
  • 8
    rim avatar :-|
    Рим
    • - 5
    • + 5

    Радев и Копейкин представляват само себе си и една нищожна част от обществото!
    Тези лица са срам за България!
    Дано през пролетта бъде съставено редовно правителство, което да сложи край на политическите инсинуации на тази прокремълска смрад!

    Нередност?
  • 9
    qct151162655 avatar :-|
    Abell Arora

    Very Nice Post!!
    https://www.abellarora.com/mohali-escorts.html

    Нередност?
  • 10
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • + 2

    В разбирането, че не територията на Украина се води американска прокси геополитическа борба за съхраняване на краткото световно доминиране на САЩ, е повече от ясно, че със затрупването й със старо оръжие просто мъките на коматозния пациент-домакин на войната ще се удължат.

    Украинските жертви и разрушения ще растат. Вече убитите и ранените гонят половин милион млади мъже:

    https://hurseda.net/gundem/246987-iddia-mossad-a-gore-ukrayna-ve-rusya-kayiplari.html
    При около 20-22 млн останало население. Това си е колосална демографска катастрофа откъдето и да се погледне.
    За пребъдването на хилядолетния US райх...

    Та, ако някой не е разбрал, тази война трябва да спре час по-скоро.
    За жалост Западът няма да позволи и войната ще си остане до последния украинец...

    Нередност?
Нов коментар