Там, където вали мазен черен сняг

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Понякога в Бобов дол и околните села вали прах. Не е просто прашно - валят едри парцали прах от боклуците, които се горят в близкия ТЕЦ. Друг път децата не могат да играят навън, защото не могат да дишат, а някои и повръщат от серния диоксид. Трети път същият ТЕЦ отравя водата на три реки в района - пепел и други отпадъци убиват рибата на десетки километри по течението. Има и четвърти, пети, шести, седми. Толкова пъти през последните години, че вече никой не брои, защото някъде под праха е задушена и надеждата, че нещо може да се промени.

Така е и в Гълъбово.

Лятото на 2022 г. една жена, която живее там, беше написала зловещ текст във facebook: "В Гълъбово прахът ни е черен. И мазен. (...) Всяка нощ в Гълъбово вали сняг. Но от въглища. Ноктите на децата ни са черни, сополите в носовете им са черни. Три от четирите ми деца се бореха със сериозни респираторни заболявания от най-крехка възраст. С втория ми син всеки месец, че и два пъти в месец лежахме в болница със спазми, бронхиолити, пневмонии. И това не са само моите деца, а 2/3 от децата на Гълъбово."

Така е и в Димитровград.

Прах и пепел скърцат редовно между зъбите на хората там и покриват дворове и балкони. "Въздухът е мръсен, автомобилите са кафяви. Абсолютно всичко е кафяво", казва един човек от града в един от многото телевизионни репортажи.

Така е и в Перник

ТЕЦ "Перник" замърсява въздуха в града, реките в околността и почвите в района. Въздуха, водата и земята.

Така е и на други места.

Между всички тях има един общ знаменател освен замърсяванията - всички са свързвани с Христо Ковачки и се управляват по един същ начин. Те системно и в особено големи размери не спазват никакви изисквания за чистотата на въздуха, като причиняват чести и огромни замърсявания.

Ефектът от това се измерва с човешки живот. Хората в тези места боледуват много повече, отсъстват от работа повече, изразходват много по-голям ресурс на здравната система и в крайна сметка много от тях умират с години по-рано.

Всичко това е възможно да се случи заради безнаказаността. Всички изисквания, които трябва да се спазват, са ясни. Повечето държавни институции, които трябва да ги налагат, обаче не правят нищо. Нищо.

Дробовете на хората се пълнят с мазен черен прах. Нищо.

Децата се давят в болниците. Нищо.

Вместо да играят навън - повръщат навън. Нищо.

Шкафовете в къщите са препълнени с лекарства и инхалатори. Нищо.

Нищо.

Мазният прах се замазва с мазни лъжи.

Причината за безнаказаността е корупцията - независимо дали в буквалния смисъл или в широкия - като развала на институциите. Тези случаи показват какво може да прави тя. Специално тук - убива.

Цялата безнаказаност води и до други извращения. Хората, които работят на тези места, са превърнати в политически роби, които гласуват по команда за когото им се каже. Те не просто дишат мазен прах, работят да произвеждат мазен прах, но им се отнема и свободата да променят живота си, като гласуват за когото сами преценят. Живеят по-малко. Живеят без свобода.

Преди няколко парламента в законотворчеството участваше директно партия, близка до "консултанта" на тецовете - Ковачки. После тя беше в коалиция с партията на Цветан Василев и КТБ. После робските гласове се продаваха на различни партии. Последния път най-много гласове от тези секции получи партията на Стефан Янев "Български възход". Тя искаше тецовете да не се затварят, но и да работят по всички правила. Случи се само първото.

Дълги години мазният черен прах на корупцията полепваше по парламента и от там в изпълнителната власт.

И нищо.

До тази седмица, когато мръсната пелена беше пробита от плах лъч светлина. Европейската прокуратура провежда очевидно сериозно разследване по една от вероятните схеми на тецовете, свързвани с Ковачки. Ако то бъде доведено докрай, ще направи по-трудно съществуването на фабриките за черен сняг. Дали ще се диша по-леко - вижте в темата на броя.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    florencia avatar :-|
    Nina Kercheva
    • + 3

    ТОЗИ БАНДИТ Е ЗА БЕСИЛКА !!!! НИЩО ПОВЕЧЕ.........

    Нередност?
Нов коментар