Ограничаването на дейността на ТЕЦ "Марица-изток 2" изглежда все по-наложително

Европейският съд изисква замърсяването с SO2 да влезе в норми, което е свързано с невъзможни инвестиции, а енергията на централата пак стана неконкурентна заради ниската цена на тока

Решението на Съда на ЕС е взето след отправено запитване от българския Върховен административен съд по дело, заведено от екологичните организации "Грийнпийс – България" и "За Земята"
Решението на Съда на ЕС е взето след отправено запитване от българския Върховен административен съд по дело, заведено от екологичните организации "Грийнпийс – България" и "За Земята"
Решението на Съда на ЕС е взето след отправено запитване от българския Върховен административен съд по дело, заведено от екологичните организации "Грийнпийс – България" и "За Земята"    ©  Грийнпийс – България
Решението на Съда на ЕС е взето след отправено запитване от българския Върховен административен съд по дело, заведено от екологичните организации "Грийнпийс – България" и "За Земята"    ©  Грийнпийс – България
Темата накратко
  • ТЕЦ "Марица-изток 2" превишава екологичните норми за серен диоксид (SO2) без краен срок и без план за справяне с вредните емисии, констатира Съдът на ЕС.
  • Ефектът от решението обаче може да се забави с месеци и дори години, ако политиците не решат друго.
  • То обаче е още един солиден аргумент против предоговарянето на Плана за възстановяване.

България нарушава европейското законодателство, като позволява на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" да превишава екологичните норми за серен диоксид (SO2) без краен срок и без план за справяне с вредните емисии. Това е заключението от решение на Съда на Европейския съюз, обявено в четвъртък. Решението е взето след отправено запитване от българския Върховен административен съд по дело, заведено от екологичните организации "Грийнпийс - България" и "За Земята".

Преди няколко години ТЕЦ "Марица-изток 2" получи дерогация да не изпълнява стриктното европейско законодателство за пределно допустими норми за замърсяване на въздуха с вредни газове. Или казано по друг начин, да превишава допустимите емисии с риск за здравето на хората, без да бъде санкционирана за това.

"Очакваме българският съд да преразгледа решението си, което позволи на ТЕЦ "Марица-изток 2" да замърсява безконтролно. Настояваме изискванията към производителите на енергия да отговарят на екологичното законодателство, за да бъде енергетиката ни в крак с времето - както по отношение на най-добрите налични технологии, така и по отношение на най-високото възможно ниво на опазване на човешкото здраве", коментира Меглена Антонова, директор на "Грийнпийс - България".

Ефектът от решението обаче може да се забави и по-скоро няма да има пряко отражение върху дейността на централата в следващите месеци и дори години, ако политиците не решат друго. Въпреки това то е още един солиден аргумент против предоговарянето на Плана за възстановяване с цел запазване именно на тези въглищни централи до 2038 г.

Ще има ли ефект върху качеството на въздуха

Проблемът е в това, че действията на българските институции по решението на европейския съд могат да отнемат години. ТЕЦ "Марица-изток 2" се намира в регион, който е вече тежко замърсен - Гълъбово е единственото място в Европейския съюз, където се наблюдава системно превишаване на нормите за опазване на човешкото здраве за серен диоксид, което беше потвърдено и от Съда на Европейския съюз през 2022 г.. Според актуализираното разрешително от 2021 г. държавната централа може да изхвърля 30 μg/Nm3 живак при норма 7μg/Nm3 и серен диоксид 570 mg/Nm3 при норма от 130 mg/Nm3 (повече от четири пъти над нормите).

"Настояваме институциите да кажат защо ТЕЦ "Марица-изток 2" работи без нужните инвестиции за екологичност, тежи на електрическата система с отрицателните си финансови резултати и постоянната нужда от държавна подкрепа с неясен принцип", задава логичния въпрос Меглена Антонова от "Грийнпийс - България".

"Всички се питаме дали не е по-разумно да се подкрепи един мащабен план за района, който в момента, благодарение на предприемчивостта на местните се развива отлично и със сигурност няма нужда да носи на плещите си един губещ ТЕЦ", коментира Антонова.

Впрочем България забавя изготвянето на териториалните планове за енергиен преход, които да осигурят алтернативна заетост и икономическо развитие на регионите на Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Още един аргумент против предоговарянето на Плана за възстановяване

Безпрецедентните, но еднократни печалби на ТЕЦ "Марица-изток 2" след началото на войната в Украйна през 2022 г. бяха използвани като аргумент от огромно мнозинство в парламента за задължаване на служебното правителство да предприеме предоговаряне на Плана за възстановяване. По съществото обаче това беше популистки акт, който цели да спечели електоралните гласове на енергетиците за предстоящия на 2 април вот.

От началото на 2023 г. държавния ТЕЦ отново не е конкурентен и трудно успява да пласира енергията си, натоварването му е спаднало с десетки проценти, а приходите от продажба на ток едва покриват разходите.

"По дело, заведено от сдружение "За Земята" и "Грийнпийс", ВАС отправя преюдициални въпроси до Съда на ЕС и днес той се произнася с решение, което обезсмисля решението на НС за предоговаряне на ПВУ и решението на МС за спиране на плановете за преход. Не може да има дерогации за въглищните централи, ако те водят до нарушаване нормите на въздуха и застрашават здравето на гражданите", коментира във Фейсбук и Тома Белев, еколог и бивш зам.-министър на околната среда в кабинета на Кирил Петков.

И макар решението на Европейския съд да засяга серните газове, то все пак има косвен ефекти и върху опитите на правителството за предоговаряне на плана. Искането за неограничен капацитет на работа на тецовете до 2038 г. просто няма как да се случи без поставянето на филтрите за почистване на въздуха - инвестиция, която няма да бъде извършена.

Още повече успокояването на цените от началото на 2023 г. потвърди неустойчивия модел на работа на ТЕЦ "Марица-изток 2". Субсидирания модел на работа, както и ускореният енергиен преход на континента все повече ще обезсмислят поддържането им.

Ситуацията ще се усложни допълнително, когато през 2025 г. влезе в сила европейската директива за прекратяване на плащанията за капацитет на тези предприятия. А това е единствената схема, на която ТЕЦ-ът може да се надява.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 4

    Димящата империя на “консултанта” Ковачки!
    Oбновени данни към 1 март 2023:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161400672976189

    Нередност?
  • 2
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • - 3
    • + 1

    Да закриват този корупционен мастодонт. Последните 10 депесето му разказа играта, оглозгаха го с все кокалите, такива пари откраднАА, че ви е бедна фантазията. Обаче мафията знае как да заробва 2000-3000 сбърканяци-работници там, които сравнение с другите селяци изглеждат като добре живеещи и сега плашат с протести начело с отрепките от КНСБ и ДС подкрепа. Къде бяха всичките тези простовати работници, когато мафията източваше дружеството, когато шиши и Боко крадяха почти целия ток и в същото време печелеха обществени поръчки с теца, които даже не ги извършваха- справка нова ограда в тец2 спечелена от шиши през Водстрой - 36 милиона, излиза репата и спира поръчката преди 4 години, в крайна сметка ТЕЦ 2 губи делото от Водстрой и изплаща на Водстрой 5 милиона обезщетение. Водстрой сега май е на великия Желев - бандита по новините, които гледате пред последната седмица нали? Та това е само малка част от безумията в тоя депесарски тец. А в бг има още 300 подобни случая по средно 300 милион от всеки са 9 милиарда на година кражбА колкото може до дупка в комунистическата ни кочина
    ...

    Нередност?
Нов коментар