НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Коментар | Паниката за финансовата стабилност е по-голяма от проблема

Служебният кабинет си направи класическа комуникационна криза, която волно или неволно разпали и не успя да потуши достатъчно бързо

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Не си обръщайте левовете в евро. Не вярвайте на повечето медии. Каквото и да ви говорят, знайте, че идват поредните избори.

Сега прочетете заглавието: "МФ: България е пред фалит, има риск за фиксирания курс лев - евро, замразяват доходите"

Написаното от една информационна агенция (за любопитните - bgnes.bg) беше препубликувано безкритично в сряда от множество електронни медии. И ако хората разчитат да се информират само от тях, логичното заключение ще е, че държавата изведнъж я е ударила такава криза, че се връща я Виденовата, я Лукановата зима. Истината обаче е, че тук става въпрос за класическа комуникационна криза, която служебният кабинет, и най-вече финансовият министър, волно или неволно разпали и не успя да потуши.

За сметка на това обаче счупеният телефон се случва малко преди поредните избори и, логично, "новината" беше яхната за политически цели. И още по-естествено е напът да създаде истинска истерия.

Накратко - към медиите в сряда изтече правителствен доклад за вътрешна употреба, подготвен от Министерството на финансите. Целта на документа е по-скоро да сплаши министрите и да подготви почвата за проектобюджет, с който държавата започва да свива разходи и да реже раздадените от последните няколко парламента данъчни преференции за отделни бизнеси. Във въпросния документ се изброяват и рисковете, които биха възникнали, ако държавата продължи да харчи разгулно - край на финансовата дисциплина, евентуално понижаване на рейтинга на държавата, по-високи лихви по дълга или липса на интерес към българските ценни книжа и логично - последната възможна инстанция е заем от МВФ. Всичко това означава и край на целта евро през следващото десетилетие.

В документа на финансовото министерство пише: "Отлагане за неопределено време присъединяването на страната към еврозоната или поставяне на условия за промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото." Подобно изречение без повече пояснения, написано макар и в документ, който не е предназначен за широката публика, не трябва да се допуска. Защото дава възможност за черни интерпретации по темата, включително и че бордът е под опасност. Такава обаче няма и БНБ реагира светкавично: "Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, подобни твърдения са некомпетентни и безотговорни."

А финансовият министър Росица Велкова вместо бързо да успокои, ясно и категорично да обясни за какво става въпрос, и да даде неоспорими числа, повтори пред медиите отново тезите, които чухме и миналото лято - че се оформя голям дефицит и са нужни мерки. Тогава обаче служебният кабинет не направи нищо. А вече управлява държавата от над половин година. В която не поде нито едно орязване на разходи от ведомствата, дори правеше обратно.

Темата с бюджетния апокалипсис и преди предните избори, и сега, беше подета от политиците, основно от ГЕРБ, за свои цели. А кратката истина е, че за финансовото състояние сега и в близко бъдеще принос имат всички партии, а и президентът. През последната над година те стреляха с пари към избирателите - ГЕРБ за любимите си строителни и други фирми и за компенсации за тока, БСП - за социални разходи и заплати, ПП - за пенсии, президентският служебен кабинет - за земеделци, строители, други помощи.

В тази ситуация държавните финанси са далеч от перфектни. Но не и черни. Решения обаче има. И те не са през всяване на паника преди изборите.

Сюжетът с кризата и борда удобно и бързо бе подхванат от Бойко Борисов в предизборната ситуация, което остави усещане за координирана игра със служебния кабинет и предварителна информираност по темата. Дори този конспиративен прочит да е неверен, сега пожарът е подпален. И отговорността за загасянето му е първо в президента Радев, който публично да заяви, че финансовото здраве на държавата ще бъде запазено от кабинета му, който ще управлява поне още няколко месеца. И, второ, всички партии, борещи се да управляват скоро, да спрат с щедрите обещания и популистки подаръци. И да гласуват бюджет, гарантиращ евро, борд и разходи, които държавата може да си позволи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tyc16215409341055258 avatar :-P
    Maria Simova
    • + 2

    Иван Искров ви поздравявя!

    Нередност?
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • + 1

    Актуален е въпросът: Ако министърът на финансите със свои пари плаща щети от прилагания лош метод за държавни финанси, дали ще е с реално съгласие за запазване на държавната финансова грешка?

    Накратко:
    Сега министерството на финансите подготвя за осъществяване на, с много голям дефект метод за държавни финанси. Грешката е със силно влияние за неустойчива покупателна способност на официалната валута. Местната проява на разпространената в света финансова грешка е водеща причина за сегашната инфлация.
    Същината на неправилността е пренебрегване качествата на парите. Всеки е с щети. Поради неправилността в държавното управление, колкото повече e икономическия растеж – толкова повече възникват щети. Все още политиците запазват допусканата слабост. Те са жертви на своето поведение.
    За отлагане на икономически крах – с пари от заеми, държавната власт заплаща щети от управленския порок. Заради лошия метод за държавни финанси, правителството има сегашните дългове.
    Добрата новина е откритието на разпространената в света грешка за осъществяване на, с много голям дефект метод за държавни финанси. Спасението на съвременната цивилизация е възможно. В съответната държава, прекратяването на финансовата грешка спира сегашната инфлация.
    Защо със сегашното си поведение Министерството на финансите подсигурява нови щети за стопанството на Република България?

    Нередност?
  • 3
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • - 1
    • + 1

    Валутния курс зависи от неща като безработица, ръст на БВП, напечатани пари... Със сигурност ЕС е напечатало много повече ама в пъти повече евро отколкото левове, а не съм убеден, че и другите критерии не са в по-добро съотношение за България, което означава, че левът е станал по-скъп, а не по-евтин. Другия възможен измерител е валутните резерви на БНБ. След като по закон за всеки напечатани 1.95583 лева имаме 1 евро активи пак няма основание да се промени курса освен ако Холандия, Германия и т.н. не кажат, че техните ценни книжа каквито имаме са боклук. Нещо повече. Големите производители имат интерес левът да е по-скъп, за да може да изнасят повече стоки към България. Интерес за обезценка на левът може да има само някой местен политик, който иска да харчи повече, но това първо трябва да мине през парламента и гарантирано партията променила закона за БНБ, с което да изземе левовите спестявания на хората не просто няма да влезе в следващия парламент ами може и да има обесени пред народното събрание.

    Нередност?
Нов коментар