🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Реакции | Финансовият министър всява паника по време на предизборна кампания

Нито едно от апокалиптичните й предсказания от предишните избори не се сбъдна. Цели се публичните финанси да се върнат към доскорошните практики на крадене за сметка на гражданите

Росица Велкова, служебен финансов министър в кабинета на Румен Радев
Росица Велкова, служебен финансов министър в кабинета на Румен Радев
Росица Велкова, служебен финансов министър в кабинета на Румен Радев    ©  Юлия Лазарова
Росица Велкова, служебен финансов министър в кабинета на Румен Радев    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Георги Ганев, икономист, бивш депутат и настоящ кандидат-депутат от ПП-ДБ, в коментар във фейсбук

Днес служебният финансов министър описа почти апокалиптична картина на перспективите пред българския бюджет. Огромна част от апокалипсиса е фейк.

В моите очи с днешното изказване финансовият министър всява паника по време на предизборна кампания. Направи същото, макар в по-малко страшни краски, и по време на предходната предизборна кампания. Нито едно от апокалиптичните предсказания тогава не се сбъдна. Нито едно. Единственото следствие на паникьорското говорене тогава беше, че оскъпи пласирания тогава публичен дълг. В края на 2022 бюджетът беше на дефицит под 3% на начислена и под 1% на касова база.През зимата хора не умираха от глад, нито от студ.

Инфлацията, все още наистина висока, започна да спада. Държавните разходи устойчиво нарастваха по-бавно от държавните приходи. Фискалният резерв е със стойности от около 10% от БВП за 2022.

И изведнъж сега отново чуваме същите апокалиптични послания, сериозно засилени до почти трагични краски. Всъщност това, което знаем за българския бюджет от началото на 2023, е, че разходите продължават да нарастват с темпове подобни на тези от 2022, но има намаление на темповете при приходите. Това намаление в приходите не може да се обясни с по-ниската ДДС ставка, основно върху хляба, която струва около 20 милиона лева на месец. Но може да се обясни с възстановяване на устойчиви до неотдавна схеми за избягване на плащания по ДДС от големи данъкоплатци. Защото е видно, че други данъци, при които е доста по-трудно да се лъже, приходите продължават с много бързите темпове на растеж.

В говоренето от днес се прокрадва една противоречаща на всички останали послания идея, а именно, че въпреки апокалипсиса, служебният кабинет все още е в способност да предложи бюджет с предвиден дефицит от до 3%. Звучи почти като чудодейство, ако картината е наистина толкова страшна. Но всъщност трикът е стар и с устойчиво приложение от близкото минало: рисува се апокалипсис, за да се оправдаят по-ниски темпове на нарастване на разходи, от които трудно се краде, за да има по-високи темпове на нарастване на разходи, от които се краде лесно и с добре смазани схеми. И в двата случая потърпевши са хората - било като данъкоплатци, било като получаващи трансфери или заплати от бюджета, било като ползватели на публични блага и инфраструктура.

С други думи, днешната реторика на финансовия министър в крайна сметка цели паника, въз основа на която българските публични финанси да се върнат към доскорошните практики на крадене за сметка на гражданите. И те ще бъдат стабилно окрадени, отново. И ще стоят стабилно бедни, отново.

Прекрачват се поредните граници на разума

Ивайло Яйджиев, икономист, бивш зам.-финансов министър, също във фейсбук

Днес служебния министър на финансите (и мой бивш колега) направи една пресконференция на базата на един доклад. В търсене на теми за предизборно "сплашване" се прекрачват поредните граници на разума.

Цялото изказване е....всъщност нямам думи. Затова ще ползвам тези на БНБ: "некомпетентно и безотговорно". А Росица Велкова не беше такава.

  • Да говориш за "държавен фалит" са много, много тежки думи. Тези думи имат конкретно значение, включително за международните пазари, които сега ще се чудят какво вижда финансовия министър, което те не виждат. Но да говориш за намеса на МВФ е просто безотговорно.

Прекарал съм години да изследвам МВФ в моята докторантура и за целия този период не съм виждал някой финансов министър някъде да си позволява толкова свободно да говори за намеса на МВФ извън криза. Обикновено е тъкмо обратното. Само тези думи веднага удрят фискалната стабилност чрез по-високи лихвени проценти и по-нисък кредитен рейтинг.

  • Трудно ми е да говоря и за абсолютното безумната спекулация за откачане на курса евро-лев. Това е чисто и просто атака срещу валутния борд. Да, от същите тези хора, които няколко седмици по-рано решиха сами да се откажат от членството в еврозоната от 1/1/24 г.

Вместо да приемат нова дата - 1/1/25 г., за която имаме изричната подкрепа на ЕК, те решиха...да клатят борда. За първи път от 26 г. управляващ министър на финансите поставя това под съмнение, а именно заради събития отпреди 26 г. няма нужда да обяснявам това какво би означавало. Всъщност може би това е много добро напомняне, че бордът е на едно решение на МС от това да падне - докато не влезем в еврозоната.

  • Какво може да се каже и за подхода? Пресконференция сега, но цифрите и бюджет няколко часа след изборите (същия бюджет, който преди 2 месеца не беше предложен). Не само това, но планират и да вкарат този бюджет в парламента часове преди да напуснат кабинетите си, ако ги замени редовно правителство. С нула (0) разчети, само се подхвърлят някакви ангро проценти от БВП.

Всъщност любимата ми част е как цялото това предложение "няма отражение върху бюджета", което е записано изрично (sic) във финансовата обосновка (!) към него (одобрена между другото от...министъра на финансите). Това е преди да почна да говоря за това какви са всъщност европейските правила, какво е голям дефицит, какво са експлодиращи динамики на дълга и въобще имат ли те почва у нас...

  • А по същество отново има разминаване с реалността, както и БНБ отбеляза. От една страна има значителни фискални резерви - над 12 млрд. лв. във фискалния резерв. Но всъщност по-фрапиращото е, че служебното правителство изглежда има проблем със събирането на данъци от бизнеса. При 12+% инфлация и около 4% растеж, данъците да са НАДОЛУ (с -3.3% спрямо предишния февруари) е безумно. Всъщност не съвсем - физическите лица са нагоре с 22.5%. Обаче събирането на ДДС, корпоративни данъци и акцизи от бизнеса е значително надолу.

Ще спра дотук. Мисля, че всеки може и трябва сам да си направи изводите.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    popopo avatar :-P
    popopo
    • + 7

    Тези на президента наистина са много, ама много некадърни. Всички от това смешно правителство. Прости, истерични и трагични.

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 1
    • + 1

    По добре да вдигнат данъците за 2-ро и следващи жилища . От там наемите ще се вдигнат.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 11

    Същественото е, не описаното, а заплахата от преформатиране на курса лев/€, от което ще се разтресе валутният борд. А без валутен борд и без перспектива за ЕЗ, ставаме пробито корито по течението.

    Което е и целта на далавераджиите Горанов, Ананиев, Асен Василев.
    И на пропагандистите от Капитал.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 13

    Изключително несериозно е грантаджийски кандидат за депутат насред предизборната кампания да обвинява служебния министър на финансите за изнесени от него факти в служебен доклад до МС.
    Жоро Ганев, ако не ги е осмислял тези факти, да се изгори пред НС дипломата от ВИИ "Карл Маркс".
    И да замълчи.

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 2

    Това, което тази женица изнася, са така наречените алтернативни факти. Както правилно се изрази една от администрацията на Тръмп. Дали тук има намеса на хибридчиците? Много е възможно. Принципите на манипулация на общественото мнение са едни и същи. Внушаваш страхове и предлагаш решения. Дори и религиите постъпват така.

    Нередност?
  • 6
    ede05625406 avatar :-(
    Станислав Губеров

    Сегашният министър на финансите се държи като постоянен,самозабравила се е и тя и се мисли за редовен.
    И какво ще стане,мисли,като върне всички отстъпки в ДДС-ще качи нивото на сивия сектор и ще ни върне 15г назад.
    Има по-интересен сегмент в приходната част,който никой никога не засяга поради електорални и популистични причини-нека се образуват справедливо данъците за леките автомобили.Старите трошки,които само замърсяват и правят задръствания,да плащат повече от новите,които притежават и за които собственика е платил на производителя всички подобрения по безопастността,екологичността и т.н.Да не говорим,че най-тъпата идея беше да се свали цената на годишната винетка на 87лв само,за да може военния пилот ген.Радев да се издигне в очите на слепите.Само че с тези си ходове пилотира самолета стремглаво надолу към скалите.

    Нередност?
  • 7
    xce111167527 avatar :-|
    xce111167527
    • + 1

    Финансовия министър когато се появи в медиите това е лошо. Финансовия министър трябва да мълчи, да кима утвърдително и да казва НЕ. Никакви приказки или писания за нередности, алтернативи и тем подобни.Просто НЕ на всички лапачи е достатъчно за да се запази финансовата стабилност.

    Нередност?
Нов коментар