Служебният кабинет предлага орязване на разходи и данък свръхпечалба

Целта е дефицитът да се свие до 3% от БВП. Ако не се предприемат мерки, дупката в държавните финанси ще достигне немислимите 7%

Служебният финансов министър Росица Велкова обясни, че всички разходни мерки, одобрени от последните 4 парламента биха довели до дефицит от 6.9% от прогнозния БВП за 2023 г.
Служебният финансов министър Росица Велкова обясни, че всички разходни мерки, одобрени от последните 4 парламента биха довели до дефицит от 6.9% от прогнозния БВП за 2023 г.
Служебният финансов министър Росица Велкова обясни, че всички разходни мерки, одобрени от последните 4 парламента биха довели до дефицит от 6.9% от прогнозния БВП за 2023 г.    ©  Надежда Чипева
Служебният финансов министър Росица Велкова обясни, че всички разходни мерки, одобрени от последните 4 парламента биха довели до дефицит от 6.9% от прогнозния БВП за 2023 г.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Министърът на финансите предлага да отпаднат повечето ДДС преференции и да се върне 10% правило за ведомствата
  • Ако държавните финанси не се вкарат във форма, страната може да трябва да прибегне до МВФ и да отложи еврото за неопределено време
  • Всички тези мерки обаче трябва да се припознаят и от новия парламент

"МФ: България е изправена пред фалит", "Има риск за фиксирания курс лев-евро". Подобни плашещи заглавия се появиха из някои сайтове в сряда на обед. Първоизточникът им се оказа агенция БГНЕС, която се позовава на изтекъл правителствен документ за вътрешна употреба, изготвен от служебния финансов министър Росица Велкова.

Подобен документ - както стана ясно, е бил обсъден на последното заседание на Министерския съвет, но новината за надвисналия апокалипсис е силно преувеличена. Реално финансовият министър не вещае нито фалит, нито срутване на валутния борд, а по-скоро се опитва да обясни на колегите си какво би станало с публичните финанси, ако държавата не предприеме спешни мерки, за да ограничи очертаващият се огромен дефицит през тази година - близо 7% от БВП. С документа се предупреждава, че без мерки страната може да влезе в процедура по свърхдефицит, да доведе до отлагане за неопределено време на приемането на еврото, като има теоретичен риск да се стигне и до заем от МВФ.

Така на Велкова й се наложи да даде извънреден бифинг, на който да обясни, че вече е решено подопечното й ведомство да предложи проектобюджет за тази година с куп меко казано непопулярни мерки, които целят дефицитът да влезе в рамките на 3% от БВП. Сред предложенията са ограничаване на разходите на министерствата с 10%, премахване на повечето преференциални ДДС такси и въвеждане на еднократен данък свръхпечалба за всички дружества.

Още през лятото на миналата година Велкова светна червена предупредителна лампа за състоянието на държавните финанси. Тогава обаче служебният кабинет реши да не си навлича недоволството на хора и бизнес и не предприе нищо.

Сега бюджетната аларма се активира отново, тъй като изтича срокът, в който служебния кабинет трябва да изготви и предложи проектобюджет. И тогава, и сега обаче обстановката е предизборна, което политизира темата. А в комбинация с журналистически заглавия на ръба на паниката, дебатът заби в различна и вредна посока.

Диагнозата

В документа, с който "Капитал" разполага, финансовото ведомство посочва, че без "предприемане на консолидиращи мерки" ще възникнат рискове за държавата, които звучат стряскащо (виж карето).

Повечето от тях не са нови и отразяват и предупрежденията на икономисти за негативната траектория, в която поемат публичните финанси с популистките разходи около приемането на Бюджет 2022 г. и въобще в последните няколко години на перманентна предизборна обстановка.

Новите стряскащи моменти са, че страната може да трябва да прибегне до МВФ, както и риск да се стигне до промяна на валутния курс. Включването им вероятно е по-скоро с цел Велкова да убеди колегите от спешната нужда от непопулярни мерки, но такива послания биха могли да пратят шокови вълни и на финансовите пазари. А на страната вероятно ще й се наложи да излезе на тях още през тази есен - за да финансира дефицита и падежиращи нови емсии.

"Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. Mеждународните валутни резерви на Българската народна банка са на най-високото си ниво за последните 30 години", заявиха веднаха от БНБ пред БТА в опит да потушат напрежението. Те определят подобни твърдения като "некомпетентни и безотговорни".

През есента на 2022 г. служебният кабинет реши да работи с т. нар. удължителен закон - той позволява докато няма приет финансов план за следващата година, държавата да прави разходите, съответстващи на направените през съответния месец на миналата година, като към тях се добавят и гласуваните нови задължения. Още през февруари обаче бюджетът излезе на касов дефицит от 250 млн. лв. Друг е въпросът, че междувременно служебният кабинет реши да изплати допълнителни 213 млн. лв. помощи на земеделските стопани и 700 млн. лв. за разплащане по поддържане на пътищата от 2020-2021 г.

Предупрежденията на Велкова

1. Сериозно се влошава в средносрочен план поддържаната фискална устойчивост.

2. Променя се структурата на разходите в полза на постоянните разходи за социални плащания и възнаграждения и липса на гъвкавост за отпадане на действащи и реализиране на нови политики и програми.

3. Увеличава се рискът от включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит още на база на прогнози за нарушаване на фискалните правила, което поражда задължения за предприемане на незабавни, коригиращи мерки, неизпълнението на които може да доведе до санкции от ЕК, в т.ч. и спиране на ЕС плащания.

4. Отлагане за неопределено време присъединяването на страната към еврозоната или поставяне на условия за промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото.

5. Вероятност от влошаване на кредитния рейтинг на страната.

6. Повишаване цената на дълговото финансиране и затруднения при емитиране на външни и вътрешни заеми, което ще създаде ликвидни проблеми за финансиране на бюджетните разходи, както и ще доведе до значително повишаване на лихвените разходи за обслужване на дълга. При този сценарий може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условие за предоставянето на заема.

7. При запазване на очертаните негативни тенденции за дефицита се увеличава възможността с ускорени темпове да се приближим до горните граници на дълговия критерий от 60% от БВП.

Лечението

Велкова предлага мерки за овладяване на ситуацията. Те ще залегнат в проектобюджет за тази година, който служебният кабинет ще представи на 3 април, ден след изборите.

Сред предложените мерки са премахване на ДДС преференциите за определени сектори (по думите на Велкова остават само преференциите за брашно, хляб, бебешки храни и книги), вдигане на акциза върху цигарите, изземване на печалбите на държавните дружества под формата на 100% дивидент.

Министърът на финансите предлага една мярка, която вероятно ще засегне и много частни бизнеси - еднократен данък свръхпечалба за второто полугодие на тази година за всички фирми. Той е в размер на 33% и се определя на база средната стойност на облагаемите печалби за 2019, 2020 и 2021 г. Тоест ако дадена компания има печалба през 2022 година, която е с 20% по-висока от среднопретеглената за изброените предходни години, ще дължи 33% вноска върху горницата. Данъкът се определя по силата на еврорегламент, приет "относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията".

Велкова иска още забрана за преструктуриране на одобрените капиталови разходи на ведомствата и пренасочването им за други цели, индексиране на концесионните такси с размера на инфлацията. Ведомството изчислява, че ако бъдат приети всички приходни мерки, постъпленията ще се увеличат с 6 млрд. лв. А това би свило значително очертаващия се около 11 млрд. лв. дефицит за тази година.

Министерството на финансите предлага да се въведе и една позабравена мярка, която съществуваше в бюджетите преди години - разходите на всички министерства да се ограничат с 10% до последните месеци на годината и да могат да се харчат едва след като стане ясно дали държавата ще успее да се вмести в ограничението за дефицит, което си е поставила.

Дали това, което ще предложи служебният кабинет, ще бъде прието и от парламента, ще стане ясно през април. Но отсега е ясно, че който и да е финансов министър след изборите на 2 април, ще му се наложи да казва ясно и високо "не" на всички идеи за увеличаване на разходите.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qqv391093118 avatar :-|
    qqv391093118
    • - 2
    • + 1

    "Но отсега е ясно, че който и да е финансов министър след изборите на 2 април, ще му се наложи да казва ясно и високо "не" на всички идеи за увеличаване на разходите."

    Сега на нас ще ни се наложи да казваме ясно и високо на всички идеи за увеличаване на приходите...

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 12
    • + 3

    За съжаление младият полезен идиот никога няма да си признае, че подвеждайки се по измамници, шарлатани работещи с ПР агенции и един популист-разединител за президент, направи грешка с така наречената Промяна. Ние добре помним, за разлика от младите изманипулирани полезни идиоти, каква престъпна и бедна кочина беше държавата преди кръволака Борисов и виждаме, че всичко пак се връща към онези години. Добре, че са пробитите национални медии, че да замазват всичко, да не питат много и да държат хората мирни и кротки. Но младите хора, ако останат въобще тук, ще платят следващите години всичко с лихвите!

    Нередност?
  • 3
    vasilangelov avatar :-|
    Vasil Angelov
    • - 1
    • + 12

    Този доклад, без значение дали е истински или не, е тотална предизборна партенка.
    В него предимно се заплюва ПП и се предлага поредното затягане на коланите.
    И защо не можеше да изчака 2 седмици? - Няма разумно обяснение.

    Прекалено 'удобно' време за такъв доклад някак, а изводите и фактите в него не изглеждат като такива, които са станали известни вчера или онзи ден.

    та така

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 4

    Шиканирането на съдебните дела на Таки-Маки срещу Държавата продължава!

    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161422300991189
    Ето как за втори път в рамките на седмица ЦЛХИК към БАБХ обжалва пред ВАС спряната от КЗК обществена поръчка за изграждане на държавна лаборатория на Капитан Андреево. И този път няма подпис на адвокат или юрисконсулт! Една от обжалващите фирми е свързана със Златна Лаборатория и кръга Таки-Маки.

    Нередност?
  • 5
    deeron avatar :-|
    Бай Стоен
    • + 10

    До коментар [#2] от "scuby":

    Освен ако не дойдат ГЕРБ на власт, нали Скуби-Ду? Те ще оправят всичко.

    Нередност?
  • 6
    tulup avatar :-P
    tulup
    • + 7

    До коментар [#2] от "scuby":

    Той Кирил Ананиев приема един и същи бюджет и все е зам. министър още от Костов. Приносът в тая област на ГЕРБ е само, че го оставиха. Та ако не бяха те, вероятно щеше да си е същото. Или ни спасиха от Царя като сложиха па същия министър? Ама старите вярват на Бочко и са влюбени в него бетер като в бай Тошо и вярват, че има магически сили. И това кой бил министър, къв бюджет или закон са се гласували, хич не ги интересува. Важното е да пипат менискуса. Айде, за застаряващи лелки го разбирам, ама за мъже?

    Нередност?
  • 7
    tulup avatar :-|
    tulup
    • + 6

    До коментар [#5] от "Бай Стоен":

    Е, да - то така работи. Тотално сме фалирали и затънали, ама Баце за седмици ни "оправя". Ама ако е някой друг - пълен разпад. Но дори и след него, пак за броени дни ни оправя. Важното е да сме оправени и то конкретно от него. Друго не ни трябва да знаем

    Нередност?
  • 8
    popopo avatar :-P
    popopo
    • + 3

    До коментар [#2] от "scuby":

    Старите безполезни идиоти никога няма да си признаят, че подвеждайки се по измамници, шарлатани работещи с ПР Севи и подобни и един популист-разединител бивш премиер, окрадоха държавата, съсипаха институциите, напълниха ги с калинки и мижитурки и сега друг им е виновен.
    Кой даде 3 милиарда БЪЛГАРСКИ ПАРИ за руско-турски поток и 3 милиарда БЪЛГАРСКИ ПАРИ за изтребители / на гол тумбак чифте пищови, както казват истинските стари българи /.
    Всички ползваме пътища и виждаме и усещаме 10те и повече години труд на боко-бобо-биби от банкя.
    Асфалт не се яде, само се краде - нали това беше вашия лозунг.

    Нередност?
Нов коментар