Недостъпните жилища стават проблем на ЕС

Осигуряването на качествено настаняване е ключово за свиването на натиска върху наемите и цените заедно с въвеждането на мерки за намаляване на незаетите жилища

Много младежи не могат да се изнесат от семейните домове заради липсата на достъпни опции
Много младежи не могат да се изнесат от семейните домове заради липсата на достъпни опции
Много младежи не могат да се изнесат от семейните домове заради липсата на достъпни опции    ©  Reuters
Много младежи не могат да се изнесат от семейните домове заради липсата на достъпни опции    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Eurofound - The European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions, е агенция на ЕС, която се фокусира върху събирането на информация, провеждането на изследвания и огласяването на резултатите.

Между 2012 и 2020 г. собствеността на жилища е намаляла в ЕС, като се регистрира спад с над 3 процентни пункта в Дания, Кипър, Испания, Литва, Финландия и България. Тази тенденция е подклаждана от намаляване на собствеността сред младежите и групите с ниски доходи. Във възрастовата група 20 - 29 години се увеличава процентът на граждани, живеещи под наем.

Много младежи не могат да се изнесат от семейните домове заради липсата на достъпни опции. Възрастта, на която поне 50% от хората в ЕС живеят извън дома на родителите си, е нараснала от 26 на 28 години между 2007 г. и 2019 г. В периода 2010 - 2019 г. в Испания, Хърватия, Италия, Кипър, Белгия, Гърция и Ирландия се наблюдава най-големият скок във възрастовата група 25 - 34 години, живееща с родителите си.

Новият доклад на Eurofound "Недостъпно и неадекватно жилищно настаняване в Европа" акцентира върху три аспекта - проблемите с жилищата, пред които са изправени гражданите на ЕС; кои групи са най-засегнати; бъдещите тенденции. Документът също така призовава за изготвянето на политики за справяне с жилищните проблеми, приемането на мерки за подкрепа и цялостното фокусиране върху подобряването на ситуацията. Докладът припомня правото на стандарт на живот, който да бъде адекватен за здравето и добруването, включително жилищно настаняване, както е записано в Общата декларация по човешките права на ООН.

"Недостъпните жилища са повод за голямо безпокойство в ЕС. Това води до бездомни хора, жилищна несигурност, финансово напрежение и неадекватно настаняване. Освен това не позволява на младите хора да напускат семейния си дом. Тези проблеми засягат здравето и благосъстоянието на хората, въплъщават неравни условия на живот и възможности и водят до разходи за здравеопазване, намалена производителност и екологични щети", казват авторите.

Осигуряването на качествено настаняване е ключово за намаляването на натиска върху наемите и цените, както и въвеждането на мерки за намаляването на незаетите жилища. Това особено важи за младежите в някои страни от ЕС, които през последните години се сблъскват с проблеми в наличността и с ограничен достъп до заеми.

Политиките за жилищата трябва да бъдат целеви и подходящи, а не неволно да увеличават неравенството.

Като цяло сред тези, които са успели да влязат в пазара на отдаването под наем, наемателите са изправени пред по-голямо увеличаване на разходите спрямо собствениците на жилища. Наемателите в пазара на частното отдаване под наем са в особено рискова ситуация - 46% са в риск да трябва да напуснат жилището си в следващите три месеца, тъй като не могат повече да си позволят да плащат наема, а 34% казват, че голям проблем за тях е енергийната неефективност на жилището.

Политиките за жилищата трябва да бъдат целеви и подходящи, а не неволно да увеличават неравенството. Мерките за увеличаване на достъпа до настаняване могат да имат сложни последици, които може невинаги да подобрят достъпа до жилища и да подобрят качеството на живот. Например жилищните социални помощи може да доведат до покачване на наемите и на продажните цени, а подкрепата за собствениците на жилища често облагодетелства хората с по-високи доходи. Също така може да насърчи ипотекирането без възможност за връщане на парите.

Изпълнителният директор на Eurofound Ивайло Калфин подчертава важността от покриването както на настоящите, така и на бъдещите нужди на гражданите в ЕС по отношение на жилищата. Той посочва: "Докладът ни разкрива големите предизвикателства за Европа спрямо осигуряването на достъпно и адекватно настаняване. Приоритет трябва да бъде гарантирането, че основните права на хората са спазвани. Това е въпрос на човешко достойнство, както и на гарантиране, че всеки се чувства като част от европейското общество. Политиците трябва да се фокусират върху уязвимите групи, когато решават какво да бъде покритието на жилищната подкрепа, както и да вземат предвид бъдещите нужди, когато подобряват жилищната адекватност."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар