🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да направим ремонт, без да си скъсаме нервите

Съвети от интериорен дизайнер, опитът на потърпевши и кратък речник

Темата накратко
  • Разчертайте план с реалните размери на помещението преди да започнете ремонти, всеки сентиметър е от значение
  • Не избирайте майстор само по една препоръка на познат, вече има платформи, с които има рейтинг на майсторите, не плащайте предварително, само минимално капаро
  • Интериорният дизайн е за всички, не само за богатите

Един бегъл поглед по многобройните (с над 500 000 потребители) български групи за ремонти показва, че хората у нас предпочитат да си свършат сами работата или поне сами да си организират майсторите, за да спестят от наемането на фирма. Но човек без опит се изгубва в морето от съвети. Именно затова интериорната дизайнерка Мила Владиславова решава да помогне, като споделя архитектурния си опит в социалните мрежи под формата на кратки видеа или ясни инструкции. Съвсем наскоро проведе и целодневно обучение по темата. Почти е готов и нейният "Интериорен речник" с основни понятия, полезни за всички, ангажирани с ремонти, който скоро ще качи на сайта си.

Зад гърба си Мила има повече от петдесет завършени ремонта, изпълнени с предизвикателства, и уроци, научени от скъпо струващи грешки. Преди месец тя получи второ място за жилищен интериор на фамилна къща на Dibla Design Awards.

"Съществува погрешното разбиране, че интериорният дизайн е нещо ексклузивно и само богатите могат да имат красиви домове, искам да докажа, че това не е вярно", казва Владиславова. И се залавя да помага. Според нея това, че хората не знаят как да намират информация, създава голяма дупка между мечтите и реалността в българските домове. Другата ѝ мотивация е да се бори с кича и лъскавите интериори тип "Маринела", а и да покаже, че е време да си вземем почивка от "50 нюанса екрю, бяло и бежово". В TikTok е пълно с идеи за интериора, но американските предложения не са приложими в българската действителност - нито конструкциите, нито начина на монтаж. "Хората се оказват в безумни ситуации със започнати ремонти и напуснали майстори или с резултат, който е далеч от това, което са си представяли и се чувстват загубени", казва Мила. И формулира няколко базови принципа, които да ни улеснят при правенето на ремонт.

Начертайте функционален план на пространството с всички размери

Повечето хора нямат пространствено мислене - "При мен идват клиенти с интериори от Pinterest за огромни стаи, а техните жилища са по 40 квадрата, примерно". Затова първият ѝ съвет е да измерите прецизно пода, стените и просто да нанесете мерките (дължини, ширини) в прост чертеж на лист хартия. Вече има и много безплатни опции софтуер за интериор, който работи на принципа "drag and drop" и не изисква кой знае какви умения.

Не започвайте от избора на мебел или цвят. Някои хора много си харесват например конкретен жълт диван и всичко се прави около него. "Въпросът е след това няма ли да се блъскате в него - не забравяйте, че всичко трябва да е ергономично, функционално и координирано", казва Мила. Като се сложат маси и радиатори и остава място за диван 2.20, няма как да се придържате към първоначалния си фаворит с дължина 2.50 м. Трябва да работите с параметрите на реалните мебели и да следвате плана, защото всеки сантиметър има значение. "Случвало ми се е да проектирам кухня по цвета на смесителя - в розово злато, купен от чужбина, беше кошмар да напасна всички останали финиши по него", спомня си Владиславова.

Избирайте в следната последователност: настилка, мебели, стени

"Има невероятно голям избор от латекс и мазилка, оставете ги за финал", казва интериорната дизайнерка. Правилните облицовки и настилки са дълготрайна инвестиция, не пестете от тях. Дори да нямате достатъчно бюджет за паркет от масив, има компромисен вариант като трислойния паркет, който е технологично подобрен естествен паркет. Животът на правилно монтиран трислоен паркет е около 40-50 години.

Мислете навреме за контактите

"Планирайте ключовете, контактите и осветителните тела. Светлината е най-мощният инструмент, който влияе пряко на настроението и качеството ви на живот", казва Мила. Представяйте си къде ще седите с лаптопа и ще ви трябва ток. Също така, колко и какви уреди ще ви трябват в кухнята - "повечето хора се виждат как готвят в мечтана бяла кухня или си полират мраморния плот, но не мислят за техничната част".

Не давайте големи аванси

"Включително и на мен", смее се Мила. Ако сте патили предварително, доставчиците няма да имат мотивация да ви доставят бързо поръчаното - дайте минималния възможен аванс. "Същото важи и за майсторите - не плащайте предварително, после ще има да ги гоните да си довършат ремонта.

Не избирайте майстор по препоръка от познат на познат в социалните мрежи

"Не се доверявате на препоръки за майстори, просто от познат на познат във фейсбук пост", съветва Мила. Опитът на потърпевшата Диана Манчева от подобна ситуация потвърждава препоръката ѝ - "Започнах ремонт, само защото близка приятелка ни препоръча майстор. След 2-3 месеца мотаене той се отказа, защото нашата локация му била неудобна спрямо другия му обект". На Диана ѝ препоръчват друга майсторка, която прави ремонти "от-до": проект, доставки на материали, самите ремонтни дейности. "Междувременно първият майстор разби една стена, за която впоследствие се оказа, че е трябвало да имаме конструктивно становище и разрешение от общината." Препоръчаната изпълнителка им дава оферта в началото на октомври със срок на изпълнение 60 работни дни, ремонтът продължава над 200 работни дни, като дори не се е извинила или обяснила какво е продиктувало закъснението. Цените междувременно стават двойни. На Диана ѝ остава надеждата поне изпълнението да е качествено.

Според Мила е важно да видите какво е правил този майстор преди, ако не на живо, поне на снимки. И дава за пример платформата Maistor plus, където има събрани профили на различни експерти - от интериорни дизайнери до ВиК, плочкаджии, хора, които редят паркети и боядисват и т.н., а за всеки един човек има рейтинг и отзиви от негови клиенти. "Работете с препоръчани майстори и фирми, които имат добра репутация. Ангажирайте майстор напред във времето."

Не се поддавайте на фамилиарниченето на някои майстори - "Те не са ви приятели, ако се придържате към чисто професионалните отношение, ще има по-малко изненади". Уважението следва да е взаимно, подгответе всички нужни материали, преди да дойде майсторът. Ако той пристигне и вие тепърва ще избирате плочки, не се чудете, ако тръгне на друг обект. "Те носят със себе си инструменти и машини, нужна е организация и подготовка", напомня Мила Владиславова.

За съжаление сключените договори не помагат особено, защото на никой после не му се занимава със съд. А в България все още няма професионални организации, които да гарантират качество, като във Великобритания - английските фирми, които слагат врати и дограми, са описани тук и това е гаранция, че няма да ви измамят: www.fensa.org.uk

Когато сама жена прави ремонт

Поставяйте ясни граници - вие сте възложител, финансирате ремонта, майсторът трябва да го изпълни. "Няма място за сладки приказки и носене на кафета." Самата Мила е попадала в особени ситуации - "Имах повратен момент, в който изгоних майстор пред всички останали, защото се държа изключително невъзпитано, от там нататък всичко тръгна по вода." Bauhaus например организират вече няколко пъти вечер, на която канят само жени, които искат да си направят ремонта сами и им организират работилница със специалисти. Идеята е жените да не се притесняват да задават всякакви въпроси.

Не всичко сиво, бяло и дървесно е скандинавски стил

Напоследък хората се бъркат какво точно е скандинавски стил - бялата кухня може да е класическа или в boho стил. "Насочват се към неща, които познават, с повечето клиенти си говорим в началото за нещо по-интересно и разчупено, но накрая пак се стига до бяло, сиво и дървесно", казва Мила Владиславова. Според нея вече се е променила соц представата за обзавеждане, но някои устойчиви модели най-трудно ще отмрат - например тоалетната в плочки.

Фиксирайте бюджет и го разпишете подробно. Придържайте се стриктно към него, за да имате контрол над разходите

Мила съветва да се концентрирате върху банята и кухнята като отправна точка за планиране и бюджетиране. Ако ще правите компромиси с нещо, нека да не е с ВиК, с настилки. По-добре жертвайте качеството на килима, него така или иначе ще го изхвърлите след няколко години. Търсете промоции и проверявайте цените на мебелите и материалите, които купувате. "Преговаряйте, питайте за намаления в магазините - ще се изненадате колко търговци откликват позитивно", казва Мила Владиславова. Повечето магазини дават специални отстъпки на интериорни дизайнери.

Как се прави ремонт заAirbnbили дългосрочен наем

Дизайнът на апартаменти за Airbnb трябва да е ефектен и привличащ окото (или clickable) - на хората са им интересни елементи, които нямат вкъщи и ще искат да им се порадват за кратко. "Хубаво е да заложите на ярки цветове, висяща люлка от тавана или нещо запомнящо се", казва Мила. За дългосрочните наеми българите обикновено изпадат в затворен кръг - "от една страна, искат да обзаведат всичко евтино, от друга страна, искат да привлекат платежоспособни наематели и да взимат висок наем". Тя не съветва да се поръчват най-евтините мебели и техника - "обяснявам на клиентите си, че поне банята и кухнята трябва да се направят добре, за да не ги пипат следващите 20 години", казва Владиславова. В тези апартаменти, в които не се търси точен детайл, а цялостна визия, може да се намерят бюджетни решения - "в магазините често има останали последни бройки от даден дизайн, правят големи намаления, стига се до половината от цената".

Тенденциите през 2023

Масовите брандове като IКЕА, H&M Home и Zara Home се обръщат към по-заоблени и меки форми, естествени материи. На мода са т.нар. екологични бои и облицовки, които са по-скъпи, но не съдържат толкова химия. Забравени стари класики като варови мазилки се търсят отново, особено от семейства с деца. "Дори и най-изчистеният дизайн се нужда от свежи принтове - тази година например колекцията BASTUA на IKEA е вдъхновена от големите декоративни листа от ревен, които понякога растат до сградите на сауните във Финландия. Широки, зелени листа със сочно розово стебло".

Из "Интериорен речник"

Барбакан е съоръжение, което се използва за странично/хоризонтално отводняване на плоски покриви и тераси през бордовете. Може да има квадратно, правоъгълно и кръгло сечение. Корпусът на барбакана се монтира под ъгъл спрямо полата, за да се постигне нужният наклон за отвеждане на водата.

Кориан (Corian) е вид материал- издръжлив, идеално гладък и еднообразен - качества, които го правят подходящ за използване както на открито, така и на закрито, произвежда се от смес от естествени минерали и акрилна смола. Изключителната му хомогенност дава възможност да се постигат цели части и форми, без видими фуги. Най-често от него се правят кухненски плотове.

Моноблок е комплект от стояща върху пода тоалетна чиния, поставено върху нея тоалетно казанче и капак със седалка. Монтирани едно към друго, тоалетното казанче и тоалетната чиния са цялостен работещ механизъм и се допълват функционално и стилно.

Точков сифон е приспособление към тоалетни и мивки, чиято функция е да пропуска водата, но да препятства проникването на миризми от канализацията в жилищата.

Димер е електронно устройство, с чиято помощ се променя силата на електрическата енергия. Този тип ключове за осветление се използват за задаване на различни режими на работа на осветителните тела, може да се контролира яркостта на светлината

Шуко - означава набор от електрически щепселни съединения - щепселни кутии (контакти) и щепсели за променлив ток. Това е най-използваният тип контакт в България

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 1
    • + 3

    Готини дизайни, добри съвети от човек който очевидно се е борил, браво.

    Нередност?
  • 2
    baza avatar :-P
    Божидар Здравков
    • - 1
    • + 1

    Поздравления за авторката за прекрасната идея. Доброжелателно уточнение към речника. ;)
    Шуко (от немски, Шутцконтакт - защитен контакт) е контакт, в който освен щифтовете/отворите за фаза и нула има допълнително две пластини. При повреда на уреда свързан към шуко контакта става късо съединение и не ви "удря токът", ако докоснете метална част.

    Нередност?
  • 3
    lkf51385901 avatar :-|
    Пламен Пашев
    • - 1
    • + 2

    Поредната "интериорна дизайнерка",която при медиците е в категорията "хомеопати",става за хрема и разстройство,но опре ли се до сърдечен арест,звъним на 112.
    Плоски,безлични примери с липса на акцент и водеща идея.Не стреляйте по пианиста,той толкова си може.

    Нередност?
Нов коментар