🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Завръщане в офиса: повече дни и по-разчупени пространства

IT компаниите започнаха по-настойчиво да искат от служителите си да работят присъствено, като най-разпространен остава хибридният модел

Завръщане в офиса: повече дни и по-разчупени пространства
Завръщане в офиса: повече дни и по-разчупени пространства
   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • От началото на 2024 г. много работодатели, основно в IT сектора, изискват по-стриктно от служителите си да присъстват в офиса.
  • Четирите години, прекарани в работа от вкъщи, водят до по-лоши работни навици, по-слаба мотивация и свързаност с компанията.
  • Изискванията към качествата на офиса се повишават, но по отношение на площите компаниите все още правят оптимизации с цел спестявания.

"Служителите отдавна искаха гъвкавост и ковид им я даде", казва Антон Славчев, управляващ директор в консултантската компания Avison Young. Пандемичната 2020 г. разкри колко удобно е работата, която преди се извършваше почти изцяло от офиса, да се върши от вкъщи. После работното място стана навсякъде и отвсякъде. Четири години по-късно дистанционната работа все още е предпочитана опция за много служители. Но всяко начало има и край.

Работодателите от доста време дават знаци, че биха искали служителите си обратно в офисите, но заради недостига на кадри и почти нулевата безработица все пак се съобразяват и с техните искания. Малко компании обаче оставят кадрите си да работят изцяло дистанционно, така че хибридният модел е най-разпространен през последните години. "Сега се стига до въпроса дали и служителите са склонни да се вслушват в гласа на организациите си", казва Славчев.

"От разговори с клиенти забелязваме, че от началото на 2024 г. работодателите са по-настойчиви в опитите си да върнат служителите в офиса", разказва Йоанна Димитрова, мениджър "Офис площи" в Cushman & Wakefield Fortоn. "Искането им не е ново, но сега по-стриктно присъства елементът задължителност", обяснява тя.

Това, че много работодатели са втвърдили тона по отношение присъствието в офиса, се потвърждава и от други източници.

"Тенденцията за преминаване от напълно отдалечен режим на работа към повече работа от офиса се наблюдава от миналата година насам", твърди Бистра Папазова, член на управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Верка Петкова, партньор и директор "Бизнес развитие" в Colliers International, прецизира картината, като описва два разнопосочни типа движения в зависимост от естеството на бизнеса на компаниите.

В класически индустрии като банковото и застрахователното дело, фарма индустрията служителите бяха върнати в офиса почти веднага след края на противоепидемичните мерки. Пазарът на труда обаче е конкурентен и за да задържат кадрите си, компаниите от тези сектори започнаха да позволяват на цели екипи да работят дистанционно в определени дни от седмицата, казва тя. Същевременно в IT индустрията и аутсорсинг сферата усилията са в обратна посока. Компаниите, които са били най-демократични по отношение на модела на работа, стига процесът да върви, сега правят всичко възможно, за да привлекат служителите си обратно.

"Предизвикателствата са свързани най-вече с намиране на правилната формула за хибридна работа за различните компании в зависимост от дейността им."

Бистра Папазова
Бистра Папазова

БАСКОМ

Вълната на завръщане в офиса далеч не е тенденция само в българската столица. Още през 2023 г. Google информираха служителите си, че трябва да идват в офиса поне три дни седмично. Илън Мъск беше по-радикален и забрани работата от вкъщи, като ефектът беше висок брой служители с желание да напуснат. Критик на дистанционната работа е и Сам Олтман от OpenAI, който пред Euronews я нарича "провален експеримент, превърнал се в най-сериозната грешка на индустрията".

Защо IT компаниите искат хората в офиса

"Мениджърите започват да срещат проблеми с работните навици и принадлежността към екипа. Много служители губят чувството за свързаност извън виртуалното пространство и сега се чувстват притиснати да се върнат в офиса", казва Верка Петкова.

Антон Славчев разказва за IT компании, които веднъж видели как служителите, работещи от вкъщи, се справят отлично, решават, че тази опция е перфектна за тях и нямат нужда от физически офис. Оказва се обаче, че макар хората да запазват принадлежността си към екипа, я губят по отношение на компанията. Резултатът е, че цели екипи сменят работата си, провокирани от възможността, вместо да работят от вкъщи за компания в София, да го правят за друга, базирана в чужбина.

Проблеми се наблюдават и при мотивацията на служителите. За Славчев, когато е вкъщи, дори най-добросъвестният служител може да се изкуши да не работи в изискваното време.

"Гъвкавостта дава възможност за по-голям достъп до таланти, но тя трябва да бъде балансирана с нуждата от взаимодействие между служителите и чувството им за принадлежност към компанията", казва Бистра Папазова.

"Това, което виждаме, е, че дори фирмите, които са били най-демократични по отношение на дистанционната работа, сега въвеждат ден или два задължително посещение на офиса."

Верка Петкова
Верка Петкова

Colliers International

Какъв е морковът

Компаниите въвеждат и различни стимули, чрез които да привлекат служителите си обратно в офиса. Осигуряват по-добра ергономия на работното място. Заплащат обяда им. Позволяват им да водят домашни любимци. Основното обаче е, че преосмислят самия офис. "Изчезва традиционната представа за офис като място с хиляди наредени бюра", казва Йоанна Димитрова. Компаниите вече предлагат по-разчупени офис пространства с места за неформални срещи на екипите, кухни, кътове за отдих. "Полагат усилия офисът да се превърне в място за работа и срещи, което прави екипа по-отдаден и креативен", коментира Антон Славчев. Той смята, че работата от вкъщи и от офиса не трябва да се конкурират, а да се допълват. Пътят към това минава през дискусия със служителите за това как си представят мястото, на което искат да работят. Без да се намери баланс между работодатели и служители, връщането към ситуацията преди 2020 г. е невъзможно, казва още Славчев.

"Сега много компании работят за повишаване качеството на офиса и договарят с наемодателите инвестиция в имота, за да стане пространството по-гъвкаво. А когато се местят на ново място, предпочитат по-добра, по-скъпа и комуникативна локация, което често е за сметка на размера на офиса, който става по-малък офис", казва Верка Петкова. "Всеки решава спрямо бизнеса си, нагласата на компанията и хората, затова, ако има само една тенденция, тя е, че няма тенденция", казва тя.

Как всичко това влияе върху офисния пазар

Това, че хората по-редовно посещават работните си места, e видимо и по зачестилите задръствания, опашките в заведенията около обяд и увеличения брой паркирани автомобили. Не може обаче да се каже, че ходенето на работа отново е влязло в ритъм.

"Ситуацията на работното място е хаотична от гледна точка на това кога и колко време служителите присъстват в офиса и процесът е трудно управляем", казва Верка Петкова. Йоанна Димитрова обяснява, че повечето компании водят отчетност кога и колко служители посещават офиса и следят кои са най-натоварените дни. Изискването за идване в офиса няколко дни седмично обаче не е по ясен график и резултатите са неравномерно разпределени. "Вторник, сряда и четвъртък се оказват предпочитани дни, а понеделник и петък са с най-ниска посещаемост. Така се стига до ситуация, в която един ден е нужен офис за 100 души, в другия - за 30", казва Йоанна Димитрова.

Затова дори да увеличават екипите си, все още малко компании се стремят да разширяват офис площите си, а по-скоро мислят гъвкави варианти за използване на наличните. Още повече че фактори като инфлацията доведоха до индексиране на текущите наеми и увеличаване на нивата на новите.

"Сега средно между 20% и 40% от служителите присъстват в офиса и недостигането на пълния му капацитет премахва необходимостта да се осигурява работно място за всеки", казва Верка Петкова. Затова в много компании се разпространява тенденцията hot desking. При този модел служителите нямат фиксирани работни места, а използват свободните, като често ги запазват предварително чрез приложение.

Бистра Папазова също казва: "За компаниите в IT сектора поддържането на работни места за всички служители е нерентабилно и когато наемат, целят да оптимизират офис площите." Като допълва, че IT компаниите са се нуждаели от повече гъвкавост по отношение на офисите още преди пандемията, но след 2020 г. тази тенденция се засилва.

"Вторник, сряда и четвъртък се оказват предпочитани дни, а понеделник и петък са с най-ниска посещаемост. Така се стига до ситуация, в която един ден е нужен офис за 100 души, в другия - за 30."

Йоанна Димитрова
Йоанна Димитрова

Cushman & Wakefield Fortоn

Удобствата на коуъркинга

В този контекст набират популярност и coworking пространствата. Те привличат работодателите с краткия срок на наемните договори (обикновено едногодишни) и с факта, че предлагат готови решения, т.е. възможност бързо да се влезе в напълно завършен офис.

"Освен това позволяват на компаниите да се разширяват поетапно, което е удобно за новите на пазара", казва Йоанна Димитрова. Тя отбелязва, че напоследък при тях се увеличават клиентите точно от този тип - български стартъпи и новопристигащи компании от САЩ и Западна Европа.

Верка Петкова допълва, че по отношение на coworking пространствата като дял от общите офис площи България бързо достига почти средното ниво за Европа. По нейна информация споделените пространства в страната сега са около 100 хил. кв.м и предлагането се увеличава и в други големи български градове, не само в София.

Равносметката на завърналите се

Мениджърите в компаниите се чувстват по-комфортно, когато срещите и вземането на решения стават в офиса. И макар най-вероятно сред служителите да има недоволство, засега не се наблюдава голям процент на напусналите.

"Не всички компании обаче отчитат подобрение на ефективността на работата. Тя се определя от много фактори, като присъствието в офиса е само един от тях", казва Бистра Папазова. Когато екипите например са на различни локации в България или в чужбина, ползите от работа в офис са по-малко. Същевременно при дейности, изискващи жив контакт, офисът крие повече предимства, пояснява тя.

"Универсален модел на работа няма. Всичко зависи от дейностите и нуждите на съответната компания и е въпрос на диалог между работодателите и служителите."

Антон Славчев
Антон Славчев

Avison Young

Поглед към близкото бъдеще

Бистра Папазова не очаква кардинални промени в офиса, но смята, че с времето всяка компания ще прецизира най-подходящия модел на работа спрямо своите нужди. Въпреки опитите на много работодатели да върнат служителите си Йоанна Димитрова не вярва, че отново ще дойде старото време на петте дни в офиса. Според нея хибридният модел ще продължи да работи, но чрез по-чести срещи между екипа ще бъде подобрена ангажираността на служителите към компанията.

Верка Петкова също не вижда бъдещето като точен брой дни, прекарани в офиса, но според нея ще има по-ясно регламентиране на работата от разстояние. Тя е оптимист и изразява надежда, че ще се намери рецептата, която да дава "най-доброто от двата свята".

Последните промени в Кодекса на труда в България засягат именно хибридния модел на работа. Много бизнеси бяха настроени критично към тях, тъй като новото законодателство включва мерки, които ограничават работата от разстояние. Парламентът смекчи първоначалния вариант на проекта и сега законът предвижда уговаряне на повече от едно място на работа в трудовия договор. В допълнение, след съгласие може да се променя мястото на работа за до един месец в рамките на година.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 1
    • + 6

    По-настойчиво обаче най-добрите кадри напускат и отиват при по-умни работодатели. Това е краткия път да останеш само с мързеливците дето са ок да висят в офиса. Говоря от лични наблюдения. Изобщо всеки бизнес, който може да работи от вкъщи и е наел професионалисти е луд да им губи по 3 часа на ден в път от-до офиса и други свързани с офиса дивотии.

    Нередност?
  • 3
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "Бай Ганьо":

    проблемът е, че всред домашните офицери има много с допълнителни b2b договори и бичат часпром в работно време. Не че не може и в офиса, но е много по-лесно удома. В ИТ бранша часпрома се е увеличил значително заради хибридния и домашния модел. Заради това фирмите гледат да върнат хората в офисите. Покрай сухото гори и суровото. Фирмите, които продължават с хибриден или напълно домашен модел трябва да развият такива структури, които не позволявят часпрома (поне не е в работно време) и 6-те часа (8 са излюзия) да бъдат изработвани.

    Нередност?
  • 4
    hrist0 avatar :-|
    Hristo Hristov
    • + 1

    "Позволяват им да водят домашни любимци." Сериозно ли?
    Имаме цяло едно поколение разглезени деца, които си нямат и на понятие какво е да се работи и какво е работна дициплина. Това се толерираше до този момент, но все повече става ясно, че не може да продължава по този безумен начин и се гледа не количеството на кадри, а КПД на всеки. Мъск уволни 40 хил. души от Туитър и всички видяха, че платформата продължи да съществува и да работи. С други думи ясно се вижда колко е била ефективността на тези хора.

    Нередност?
  • 5
    rordin avatar :-|
    victor troska
    • + 3

    До коментар [#3] от "ekp351157130":

    ако служителите имат нужда от b2b - проблемът е в мениджмънта.
    ако служителите не изработват 8-те си часа - проблемът е в мениджмънта.
    ако мисленето е "покрай сухото гори и суровото" - проблемът пак идва в мениджмънта.
    Изобщо статията може да се обобщи до един абзац:

    "Оказва се обаче, че макар хората да запазват принадлежността си към екипа, я губят по отношение на компанията. Резултатът е, че цели екипи сменят работата си, провокирани от възможността, вместо да работят от вкъщи за компания в София, да го правят за друга, базирана в чужбина."

    е, ако принадлежността към компанията се поддържа с висене в офис - да познаем отново по чия вина е това?

    Нередност?
  • 8
    0xdeadbeef avatar :-P
    0xdeadbeef

    До коментар [#3] от "ekp351157130":

    Човек или върши, или не върши възложената работа. Работодателите могат и девствени пояси и вериги с гюленца да поискат да носят работниците, ако единствената цел е да се виси в офиса, но ако мениджърите са некадърни, това не е извинение да губят на хората по 3 часа на ден за пътуване.

    Нередност?
  • 9
    0xdeadbeef avatar :-P
    0xdeadbeef
    • - 1

    Да си водят домашните любимци в офиса? Имам алергия към домашни любимци :) По-добре да работя от къщи.

    Нередност?
  • 10
    0xdeadbeef avatar :-P
    0xdeadbeef
    • - 1

    Най-добре наемодателите на офис площи да си ги вземат и да си ги заврат на тъмно и влажно място, и на де поръчват журналисти да бият барабани за събиране в офиса :) От кога чакам някой да фалира и да си купя едно готино офисче.

    Нередност?
Нов коментар