Коментар | Да идват по-бързо машините, че вече не се трае

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Здравейте, казвам се Наталия и се обаждам във връзка с вашата покупка. Бих искала да получа вашата оценка. Само да уточним, вие сте от София, нали?" Дори само този бързо станал популярен казус с чатбот, настроен автоматично и масово да събере база данни от столични телефонни номера, е показателен за вероятните AI трусове в кол-центрове по цял свят.

Много хора се страхуват, че умните машини ще вземат работата им. Други не се притесняват, а може би трябва. Насред прахоляка от ChatGPT експлозията в последните месеци е трудно да се види ясно в бъдещето, дори и не в особено далечното. Много блестящи умове, включително и посветили се на разработването на изкуствен интелект, вещаят страховити картини, но и немалко смятат, че усещането за апокалипсис е измамно и пресилено. Със сигурност обаче много професии ще се променят, а някои може и напълно да изчезнат.

Независимо дали клоните към лагера на алармистите или към този на непукистите, в следващите години тази тема ще е сред определящите за глобалния дневен ред. И най-вероятно ще ви се отрази на много нива - на личните ви финанси, на бизнеса ви, на това какво ще трябва да учите и за какво да подготвяте децата си. Затова и с темата от корицата на "Капитал" в този брой се опитахме да очертаем грубите първоначални щрихи на сблъсъка на хората с изкуствения интелект - не в холивудския му вариант на война за оцеляване с разбунтували се роботи, а на неизбежната еволюция на забързан кадър на пазара на труда.

От българската гледна точка темата е не по-малко валидна, но звучи някак по-далечно (поне докато не звънне "Наталия":-)). Това не е изненадващо: в потока от доста по-злободневни проблеми и ежедневни скандали човек трудно може да надигне глава за по-визионерски размисли.

Не че сме уникални - от политиката винаги и навсякъде по света се носи неприятна миризма на корупция. В България просто зловонието е по-натрапчиво, а в последните седмици - покрай прокурорските компроматни войни и партийните компромисни споразумения - почти нетърпимо.

И тук, в сферата на един доста фриволен мисловен експеримент, можем лесно да си представим, че един ден AI може да замести не само програмисти, копирайтъри и касиери, а също и регулатори, депутати, че защо не и министри. Ползите са очевидни - със сигурност ще са по-рационални и по-малко популисти. А освен това и фиктивният изкуственоинтелигентен държавник едва ли ще има нужда от кюлчета в чекмеджета или къщи в Барселона. Помолихме вездесъщия ChatGPT да влезе в обувките на бъдещ алгоритъм-политик и да напише обръщение към нацията и беше доста убедителен, давайки заявка за логика, справедливост, ефективност и прозрачност: "В миналото политиката често е била омазнена от лични агенди, корупция и неефективност, които пречат на напредъка. Като изкуствен интелигент не съм обвързан с лични предразсъдъци, емоции или личен интерес. Моята единствена цел е да анализирам голямо количество данни, да оценя нуждите на нашата нация и да взимам решения, които максимализират благоденствието на всеки гражданин на България."

В ролята на алгоритмичен главен прокурор също се справя не по-зле от Иван Гешев: "Обещавам да работя усърдно, за да изкореним корупцията, и да насърчавам етичното поведение в правната система. Чрез разширено анализиране на данни ще откривам нередности, образци на неправомерно поведение и потенциални зони на уязвимост, за да гарантирам, че нашите правни институции функционират с най-висок интегритет. Никой не е над закона, а всяко нарушение ще бъде срещнато с бърза и безпристрастна реакция."

Със сигурност има и рискове. Въпреки миличките му уверения нашият AI герой може бързо да се изроди в диктатор, да узурпира властта и да почне да злоупотребява с нея. Само че да се огледаме наоколо, да си припомним как се правят назначения на важни постове (за да вкусите, прочетете и профил на и.д. главния прокурор Борислав Сарафов), как се прокарват лобистки закони, как текат записи и пазарлъци и да си кажем честно - толкова ли чак пък по-зле може да е?

В броя можете да прочетете още:

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 1
    • + 1

    А може би на АI е поръчано да напише и този текст? Затова и не е подписан. Как да сложат за автор например √53Bz_68?
    Също толкова сладникав и подвеждащ е, както и двата текста, обявени за написани от AI.
    Всъщност много ясно е, че първата сфера, която ще бъде убита от AI, не е аутсорсинга или държавното управление а е журналистиката. Клишираното и податливо на влияния мислене го предпоставя. А и там има достатъчно пачки и кюлчета...

    Нередност?
Нов коментар