🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борислав Сарафов преди катарзиса

През годините около новия и.д. главен прокурор е имало много скандали, но светкавичният избор в петък предотврати всякакъв дебат за кандидатурата му

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Светкавичното назначение на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор предотврати всякакъв дебат за неговата кандидатура.
  • През годините името на Сарафов изплува в много публични скандали, свързани с работата и имотните придобивки на семейството му.
  • Изборът му е критикуван и със сигурност ще бъде оспорен във ВСС.

Светкавичното назначение на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор миналия петък има един важен ефект - по този начин се елиминира всякакъв публичен дебат за неговите професионални и морални качества, годността му да заеме позицията на доскорошния си началник, когото само до преди месец плътно подкрепяше. А около професионалния облик на Сарафов има много за дискусия - не само покрай публичния конфликт с Иван Гешев, в който той рязко встъпи след 5 май. Този рязък обрат сам по себе си поражда въпроси за същинските мотиви. През годините името на Сарафов изплува в контекста на различни скандали, които обаче се скриват и остават без последствие въпреки сериозността си.

Само ден след като президентът подписа указа за предсрочното прекратяване мандата на Иван Гешев, прокурорската колегия на ВСС на извънредно заседание спешно избра Борислав Сарафов да управлява прокуратурата. За него гласуваха 8 от присъствалите на заседанието, само един - Пламен Найденов, подкрепи Даниела Машева. Дебатът беше формален, а изборът предизвестен. Сарафов беше избран с мотива, че има най-дълъг стаж като зам. главен прокурор от всички заместници на Гешев - от 2013 г., когато бе назначен там от предишния главен прокурор Сотир Цацаров. Мнозинството реши, че няма да взема предвид постъпилите срещу него сигнали с данни за престъпления, защото винаги при избори за ръководители започвали да валят такива.

Перспективата е Сарафов да остане на тази позиция най-малко до края на годината, но вероятно много повече, защото към момента никой не може да каже кога ще има нов ВСС, а сегашният съвет не иска да избира нов главен прокурор.

Пътят до върха на пирамидата

Сарафов е поредният възпитаник на Института на МВР в Симеоново, който заема висок пост в съдебната система. През 1994 г. той започва професионалната си кариера като надзирател в Софийския затвор. През януари 1996 г. е назначен за следовател в Софийската окръжна следствена служба, а от 2001 г. започва работа в прокуратурата - за много кратко като зам.-районен прокурор на Сливница, а след това до края на 2006 г. е прокурор в Софийска окръжна прокуратура, докато окръжен прокурор на София е Маргарита Попова. Повишен е във върховната прокуратура - до 2011 г., когато става първият шеф на Апелативната специализирана прокуратура след нейното създаване. През 2012 г. той неочаквано бе номиниран за кандидат за главен прокурор от петима членове на ВСС, но дори самите те, начело с тогавашния председател на ВАС Георги Колев не криеха, че това е ход, за да се придаде състезателност на предизвестения избор на Сотир Цацаров. Той логично го предложи за зам.-главен прокурор през януари 2013 г., а от декември 2017 г. е директор на Националната следствена служба.

Сарафов е сравнително непознат за широката публика, макар че неговото име е замесено в няколко сериозни публични скандала, нашироко отразени в медиите през годините. Само до преди месец изглеждаше, че грозният публичен конфликт, в който влязоха с Иван Гешев през медиите и последвалите нови разкрития за него, ще доведат и до неговото остраняване заедно с Гешев - заради разкритията за връзките му с главния двигател на корупционната схема "Осемте джуджета" - Петьо Еврото, за разменените задочно реплики с Гешев за политически натиск и протекции в прокуратурата, за "дела на трупчета" и използване на прокуратурата като бухалка. За неизяснените имотни придобивки на семейството му през последните години.

Нищо от това обаче не повлия на предизвестения избор на Сарафов за и.д. главен прокурор - от същите хора, които навремето избраха Гешев, въпреки очевидната му непригодност за поста, поддържаха го в продължение на три години и половина, после го свалиха заради една реплика.

Веднага след избора му Борислав Сарафов обяви, че ще поиска подмяна не само на всички зам.-главни прокурори на Гешев, но и "проветряване" на прокуратурата от всички, които създават лошите практики, защото "не може Гешев да го няма, но да останат "гешевчетата" по места". През последния месец обществото видяло, "че прокуратурата може и беше използвана в личен интерес от Иван Гешев. Тя беше използвана като оръжие срещу неудобните, включително и срещу мен. Прокуратурата има нужда от нормализиране", каза Сарафов.

А доскоро той беше един от "гешевчетата", напълно в час с делата на трупчета и използването на прокуратурата като бухалка. Неговият катарзис дойде, когато Гешев стана неудобен на Борисов и Пеевски, след като отказа да си подаде оставката доброволно и заплаши лидера на ГЕРБ с делото "Барселонагейт".

"Г-н Сарафов беше три години и половина част от екипа на г-н Гешев и в един момент ни убеждава, че няма нищо общо, че нищо не е знаел и видял. Аз се питам тогава г-н Сарафов три години и половина какво е работил", коментира във вторник Красимир Мазгалов, изпълнителен секретар на Съюза на съдиите.

"След като се каже името Борислав Сарафов, асоциацията ми е една снимка пред ресторант "Осемте джуджета", в която той дружески се здрависва с Петьо Петров по прякор Еврото", допълни Мазгалов.

В края на май до редакционните пощи на няколко медии бяха изпратени анонимно снимки, на които се вижда Сарафов заедно с Петьо Петров (Пепи Еврото) в ресторанта "Осемте джуджета". В придружаващия текст към снимките се казва, че те са резултат от прилагани специални разузнавателни средства по проверка на КПКОНПИ, но проверката е спряна, а материалите - унищожени, благодарение на близостта на Сарафов със зам.-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев. Бившата съпруга на Пепи Еврото - Любена Павлова, в интервю пред Антикорупционния фонд (АКФ) няколко дни по-късно каза, че Сарафов е бил чест гост в ресторанта "Осемте джуджета", използван като офис от Петров. Самият Петров поддържал мащабна схема за корумпиране и рекетиране на магистрати, на които плащал големи суми и които изнудвал, а на това се дължало неговото огромно влияние в системата и широки възможности да въздейства върху всякакви дела и разследвания. Особено голяма роля в тази схема играе прокуратурата, чиито правомощия се използват за рекет, рейдърство, брутална кражба на веществени доказателства, включително и заплахи за убийство. В телевизионно интервю самият Сарафов не отрече, че често е посещавал заведението, което той нарече "магистратско" и където се срещал с колеги.

Безспорно снимките, както и интервюто на Любена Павлова, са част от реакцията на Иван Гешев срещу Сарафов в момента, в който той се превърна в негов опоненент. Това обаче не ги прави по-малко съществен документ, който повдига сериозни съмнения за интегритета на Сарафов. Междувременно "Осемте джуджета" вече близо четири години не се разследва. Пепи Еврото и помощникът му Кристиан Христов са обвинени само за незаконни записи на срещи на Петров "с различни български граждани и магистрати", които после той използвал за принуда. Според Софийската районна прокуратура имало данни, че Сарафов е бил техен съучастник в тази дейност - това е единият сигнал срещу него, изпратен до Върховния касационен съд по новия механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му. Така, вместо спрямо Гешев, новият механизъм ще се приложи за първи път спрямо Сарафов - по сигнал, изпратен от прокуратурата на Гешев.

Богата фамилия

Вторият сигнал срещу Сарафов е също след самосезиране на прокуратурата на Иван Гешев по медийни публикации за имотните сделки на неговите близки.

Към момента, според имотната му декларация, Сарафов няма недвижимости и живее в апартамент на родителите на втората си съпруга. По данни от медиите, към 2014 г. той имал 6 апартамента и къща на майка му в Испания, но ги продал.

Но семейството му - син, бивша съпруга, сестра, майка, леля и братовчеди, се оказват милионери. Това се твърди в разследване на "Биволъ", според което в рязкото подобряване на имотния им статус има любопитни детайли.

В началото на май, непосредствено след като се прояви конфликтът между Сарафов и Гешев, "Биволъ" публикува обширен материал под заглавие "Сарафови станали милионери. Политици от ГЕРБ им харизали скъпи имоти". Синът, майката и бившата съпруга на Борислав Сарафов са станали едри строителни предприемачи, започва текстът. "В основата на тяхното забогатяване стават дарение на скъп имот в София от бивш депутат на ГЕРБ и продажба за символична цена на парцели за строителство до Божурище от бивш общински съветник и кандидат кмет на ГЕРБ. Освен апетитни терени от политици, семейството придобива и жилищни имоти от лица, разследвани за пране на пари.".

От няколко години синът на Сарафов - Боби, и майка му ударно придобиват недвижими имоти в София и около нея и паралелно развиват строителна дейност на високи обороти, чието финансиране е неясно, се казва в публикацията. Още покрай сагата "Апартаментгейт" през 2019 г. стана ясно, че на 21 години Боби Сарафов-младши е платил 540 000 лв. за два апартамента в луксозния комплекс "Еделвайс" на цена много под пазарната.

А през февруари 2021 г. бившият депутат от ГЕРБ, а после и от партията на Бареков, Светлин Танчев дарява парцел от 1783 кв.м. в район Витоша на майката на Борислав Сарафов - Венета, която малко след това го дарява на внука си Боби Сарафов - младши. На това място младият Боби Сарафов и майка му в момента усилено строят луксозна жилищна сграда с фитнес.

Тук е мястото за малко пояснение за роднинските връзки в богатата фамилия. Светлин Танчев е първи братовчед на Борислав Сарафов, а неговият брат Евгени е зет на Маргарита Попова, бивш окръжен прокурор на София, бивш министър на правосъдието във втория кабинет на ГЕРБ, вицепрезидент при президента Плевнелиев, доктор на науките в Библиотекарския институт, рицар тамплиер за 2015г. Попова оглавява Софийската окръжна прокуратура по времето, когато Сарафов е прокурор там и се говори, че тя има голяма заслуга за възхода му. За родствените връзки между тях се заговори покрай разкритията за вложителите на КТБ, когато медии публикуваха, че сред притежателите на значителни суми в банката са дъщерята и безработния зет на Попова, както и неговата майка Лиляна Танчева, която е и леля на Сарафов.

Самата Лиляна Танчева пък се прочу през 2010 г. като "най-известната майка в парламента" - покрай скандала с обнародването на поправка в закона за наркотиците, която не е била гласувана в пленарна зала, а ефектът й би бил да либерализира рекламата на дрога. В парламента се заговори, че в дъното на тази завера стоят Искра Фидосова и Лиляна Танчева.

През 2014 г. излезе информация, че срещу Борислав Сарафов отлежава докладна записка в ГДБОП за намеса по досъдебно производство, свързано с данъчни престъпления за милиони левове от страна на леля му Лиляна Танчева. За това потвърди тогава и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

През 2022 г. Боби Сарафов и майка му купуват няколко парцела в землището на село Пролеша, което е точно до Божурище - също на много атрактивни цени. Продавач е фирма, съсобственост на Станимир Жарков - бивш общински съветник и кандидат-кмет от ГЕРБ в Божурище.

Преди това, обаче, през ноември 2017 г. Боби Сарафов купува голяма селска къща с двор в село Пролеша пак на неустоимо изгодни цени - нереалните 153 лв. на кв.м., се сочи във втора публикация на "Биволъ". Продавач е синът на Станимир Жарков - Емил, който получава къщата като дарение от баща си месец по-рано. Любопитната подробност е, че в края на 90-те Станимир Жарков, заедно с един от шефовете на "Олинеза" - Христо Кръстев, е обвинен в изнудване и хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост - двамата извикали мутри, съблекли голи 17 работници от фабриката, пребили ги и гасили фасове в телата им, защото ги заподозряли, че крадат. Следовател по това дело е Борислав Сарафов, който пристигнал на място в Костинброд, заедно с окръжната прокурорка Маргарита Попова. На първа инстанция биячите получават ефективни присъди, но на втората делото се спихва и те остават с условни присъди, пише "Биволъ".

А сmоред разкритие на BIRD.BG сестрата на Борислав Сарафов Биляна, е собственик на апартамент за над 1 милион долара в Дубай.

Да си богат, разбира се, не е престъпление. Освен ако данъчните, КПКОНПИ и прокуратурата не открият друго.

Безцеремонно срещу колегите

Иначе през годините около Сарафов се появиха и друг тип скандали, които с оглед настоящата ситуация са доста симптоматични - тежки прояви на агресия - вулгарна и безцеремонна, към по-низшестоящите колеги. През 2016 г. разследващият полицай от ГДБОП Любомила Ценова подаде тъжба за обида и клевета и граждански иск за вреди срещу Борислав Сарафов, след като тя и нейна колежка били обиждани с цинични и вулгарни фрази и заплахи, че ще останат без работа и ще им бъдат образувани дела. Поводът са действия на двете дознателки по разследване срещу строителната фирма "Агромах" за укрити данъци. Особено впечатляващо е, че това става в кабинета на Сарафов в присъствието на прокурори и половината ръководство на ГДБОП, а от един момент - и на главния прокурор Цацаров.

Месец по-късно Ценова оттегли и тъжбата и иска си от Софийския градски съд (СГС), с обяснението, че Сарафов изразил съжаление за нанесените й обиди. Как точно е съжалил, не стана ясно.

Само половин година по-късно, през февруари 2017г. следователят от НСлС Страхил Каменички заведе граждански иск срещу Сарафов, след като той и колегите му, разследващи жп катастрофата в Хитрино, станали обект на обиди и заплахи. Отново публично Сарафов им заявил, че цяла България знае, че те са безделници и деквалифицирани и мислят само за ишиас и лумбаго, че Каменички има "заешко сърце", че "го е проучил" и т.н. Следователите подали сигнал до етичната комисия на Върховна касационна прокуратура, но без резултат. А ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу Сарафов протакайки го до изтичане на давността, като засекрети и преписката.

Дебатът не е започнал, но няма скоро да приключи

Изборът на Сарафов е критикуван на много основания. От една страна, оспорва се въобще правомощието на прокурорската колегия да избира и.д. главен прокурор, вместо пленума на ВСС. Тази теза поддържа и министърът на правосъдието Атанас Славов, който заяви, че ще постави въпроса пред Пленума, а ако не получи убедителна реакция ще сезира и съда.

В четвъртък Пленумът на ВСС отказа да се произнесе за избора на Сарафов и откри процедура за избор на нов главен прокурор

На заседанието на пленума на ВСС в четвъртък министърът на правосъдието Атанас Славов постави на обсъждане въпроса кой е компетентният орган, който определя и.д. главен прокурор - прокурорската колегия или пленумът, но след близо тричасова дискусия мнозинството в съвета гласува да не се взема решение по темата. От дискусията обаче стана ясно, че мнозинството е на мнение, че това правомощие е на прокурорската колегия.

На края на заседанието ВСС все пак откри процедура за избор на нов главен прокурор, макар че съдбата й бе поставена под условие заради очакваното произнасяне на Конституционния съд за допустимостта на искането на главния прокурор (Иван Гешев) за обявяване за противоконституционност на редица текстове от НПК и Закона за съдебната власт, включително и намаленото мнозинство за избор на главен прокурор на 13 гласа. Според приетата от съвета хронограма, номинации за нов главен прокурор ще се правят на 6, 13, 20 и 27 юли, а самият избор е предвидено да стане на 26 октомври.

От друга страна, основен порок на този избор е липсата на прозрачност. Именно за това настоява ССБ в позицията си от понеделник - за отстраняването на Сарафов и за избор на човек с доказана професионална компетентност и интегритет след публично обсъждане и излагане на ясни мотиви, човек, "по отношение на когото не са налице съмнения за принадлежност към някоя от оформилите се групи на лоялност около бившия главен прокурор и неговия заместник Борислав Сарафов, както и очевидно извън екипа от заместници на главния прокурор", се казва в позицията на ССБ.

И така, дебатът за избора на Сарафов, който не се състоя във ВСС, няма скоро да приключи.

Все още няма коментари
Нов коментар