Коментар | А шефовете на регулаторите да ги пратим ли на Урсула?

Назначенията на ръководни постове

В ролята на арбитър - председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
В ролята на арбитър - председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
В ролята на арбитър - председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен    ©  Reuters
В ролята на арбитър - председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Последният път, когато България избираше еврокомисар, пред вратата на Бойко Борисов имаше опашка. Не само защото това е позиция с 22 хиляди евро месечна заплата. Това е най-високият административен пост на континента, който регулира десетки хиляди работни места и бизнеси и който седи чудесно в CV-то. Този път обаче изборът се случва тихо и без навалица.

Това надали е само заради съкратеното време на поста - 1 година. Двете партии, които твърдят, че едната управлява, а другата я подкрепя, но не са коалиция, така и не могат да се разберат кой води и кой следва. Затова и такъв тип видни назначения са особено сложни. Стигна се до иновативната идея да има двама кандидати, а арбитър да бъде лично председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

И докато за еврокомисаря, който все пак не е особено важен за вътрешната политика, подобна уговорка работи, това не е вариант за десетките места в регулаторите, министерствата, агенциите и всички други постове, които трябва да се запълнят. Метод за избора им все още няма, а ГЕРБ и ПП-ДБ не изглежда да обсъждат особено много, както самият лидер Борисов избухна в парламента. А от тези назначения зависят европейски плащания, общински проекти, бизнес средата и много други. В тях е същинската пряка, ежедневна власт.

Това подсказва, че истинската нестабилност за правителството тепърва идва. Изборът на временния главен прокурор беше предвестник - ако ПП-ДБ са били с илюзията, че разделянето на ГЕРБ от завладените позиции ще е лесно, то те са си направили сметката напълно погрешно. И за тези места няма да има външен арбитър - Фон дер Лайен няма да дойде да ги реши.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 4
    • + 3

    Проблемът (този!), естествено, не е в Урсула.
    Проблемът е че на Борисов отредената му от посолствоТО роля на секс кукла за ПП-ДБ взе да му омръзва. Видимо и накараните да са кукли имат праг...

    По-сериозното е, че мандатоносителите започнаха да експериментират с държавата така, както пъпчиви гимназисти процедират с попаднала им за пръв път секс кукла.
    Да вземем Лорерите. Жената Лорер тихом-мълком бе нагласена от ПП-ДБ за представител на държавата в НС на ЕИБ. Пропадна, защото се разчу. Другият Лорер с няколко месеца стаж в администрацията - комисар в правителството на ЕС...

    Нагласите на Киро и Асен за ударно превземане на държавната администрация, прозвучали в онзи запис, се реализират неотклонно. Охранителят на Киро вече е зам.-министър на МВР.
    Просто не ми се мисли какъв пост се търси на фризьорката на жена му, например.

    Единственият проблем, който ни спасява от татално превземане, е че ПП-ДБ нямат кадри.
    Другото е, че в НС никой (освен насилините за това Герб) не желае да влиза в законодателно общуване с мандатоносителите - нито по законовата програма, нито по бюджета Асен 23, нито по т.нар. "правосъдна реформа", нито по лелеяните Христос Иванови прамени в Конституцията - по нищо!

    Затова стигнахме до уникалната практика в историята на парламентаризма мандатоносителят да не влиза в пленарна зала...

    Каква Урсула?!
    Да идва горският и с пръчка да напъди келешите от политиката!

    Аз лично няма да проста на тия...търся по-мека дума...келеши, че на техния фон баце взе да изглежда държавник поне като Дьо Гол!

    Нередност?
Нов коментар