Новият български еврокомисар и какво казва изборът за новото правителство

Даниел Лорер от ПП и Илиана Иванова от ГЕРБ бяха обявени за кандидати, а Урсула фон дер Лайен ще бъде арбитър между двете партии

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще избере с кого от двамата кандидати да работи, което означава, че София делегира избора си навън
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще избере с кого от двамата кандидати да работи, което означава, че София делегира избора си навън
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще избере с кого от двамата кандидати да работи, което означава, че София делегира избора си навън    ©  EbS
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще избере с кого от двамата кандидати да работи, което означава, че София делегира избора си навън    ©  EbS
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • България отново номинира хора за еврокомисар на принципа на "затворените врати"
  • Двете кандидатури до Брюксел сочат невъзможност за взимане на решения за важни позиции в новия кабинет
  • Кандидатката на ГЕРБ е с доста по-големи шансове да бъде избрана от Еврокомисията

В кратката си, но богата история като член на ЕС България нито веднъж не успя да мине нормален процес на номинация на еврокомисар. След като Меглена Кунева стана първият представител на тази позиция, донякъде "служебно" заради влизането ни по средата на мандата на комисията "Барозу", първият кабинет на ГЕРБ издигна Румяна Желева. Тя претърпя фиаско на изслушването си в Европарламента и се наложи спешно да бъде заменена. На сцената изгря Кристалина Георгиева, а Бойко Борисов изглежда, научи първия си голям европейски урок.

След като Георгиева беше оценена по достойнство в Брюксел, следващата комисия - тази на Жан-Клод Юнкер, я поиска отново от София. Управляващата по това време коалиция БСП-ДПС-Атака обаче, категорично отказа. След натиск от Юнкер лично върху премиера Пламен Орешарски, той с бледо лице и срещу съпротивата на Сергей Станишев все пак номинира Георгиева.

Тя замина за МВФ преди края на мандата си, и България създаде нов прецедент: изчака цели 8 месеца, преди да обяви името на следващия си кандидат, тъй като едното правителство на Борисов беше в оставка, последвано от служебен кабинет и ново правителство на ГЕРБ. Така комисар стана Мария Габриел, която спечели дългата вътрешна битка за благосклонността на лидера.

Сега сме в поредната глава от тази сага: България има редовно правителство, в което Габриел е вицепремиер, а то трябва да номинира неин наследник в ЕК. На фона на предишните драми, сега нещата текат доста по-тихо, но далеч не по-нормално - вместо една кандидатура ще има две, а резултатът е, че Урсула фон дер Лайен ще избере вместо правителството с кого да работи.

Самият начин, по който се случва изборът на еврокомисар, не говори добре за новото управление, за общуването между ГЕРБ и ПП-ДБ и най-вече - за това как ще се подбират назначения за важни позиции вътре в държавата.

Какво всъщност стана

Преди месец изглеждаше, че еврокомисарят ще е една от последните грижи на новия кабинет. Има десетки регулаторни позиции, областни управители, зам-министри и дори шефове на парламентарни комисии, които чакат да бъдат избрани. Позицията ще е за по-малко от година, а България вече имаше опит с това да не бърза с избора за Брюксел.

Миналия четвъртък обаче лично председателят на ЕК Фон дер Лайен поиска от премиера Николай Денков този процес да се ускори. Според говорител на комисията пред "Капитал", "тя го информира, че ще поиска България да номинира заместник на Мария Габриел в следващите дни". В писмото, оповестено миналата седмица от Министерски съвет, се казва че председателят на комисията е поискала двама кандидати - жена и мъж.

Това катализира процесите в ГЕРБ и ПП-ДБ, които по думите им не са коалиция, но трябва да одобряват заедно кандидатурите за важни позиции. Вече месец се говори как ще има "изборен борд", как ще се обсъждат имена и ще се взимат решения. Нищо от това не е факт, а има малки изгледи скоро да се случи. Позиции за запълване обаче изникват.

Ето защо се взе поредното иновативно решение. Пред "Капитал" от формацията на Кирил Петков и Асен Василев обясниха, че е имало постигната договорка с ротационните им колеги всеки да излъчи свой претендент, а крайното решение да бъде на Европейската комисия (ЕК). Според правилата еврокомисарят се назначава "по съгласие на председателя на ЕК, след консултации с Европарламента", въз основа на "общата му компетентност и европейска отдаденост".

Принципно, идеята е представителят на дадена страна да е максимално ефективен на позицията си - както за престижа на столицата, която го праща, така и за общите цели на Комисията. Затова той минава изслушване в Европарламента, а в идеален вариант би минал такова и в местния парламент. Това за пореден път не се случи.

Двамата кандидати

Няколко дни слуховете циркулираха по медии и запознати, като беше ясно, че предстои да се случат номинации.

За пореден път ГЕРБ номинира кандидат по един и същи начин - Бойко Борисов взе решение. "Имахме още няколко кандидати, но партията застана зад Илиана Иванова", съобщи той накратко, без да дава обяснение защо. Иванова беше претендент още предишния път, когато също беше спрягана като вариант, преди да се избере Габриел. Тя е кадър на ГЕРБ още от началото - общински съветник е в периода 2007-2009, след което става евродепутат и по-късно член на Европейската сметна палата, където е и ръководител на комитет. Според запознати е имало интерес към позицията и от други европейски лица на партията като Андрей Новаков и Ева Майдел, но този път нямаше дълги боричкания за поста, а Иванова очевидно е компромисна кандидатура, която да запази ГЕРБ на европейската сцена и да не предизвика големи вълнения в Брюксел и в София.

По-интересно беше случилото се в ПП-ДБ. Първо, едната част от коалицията - "Демократична България", изобщо игнорира тази позиция. В другата пък не е имало състезание, твърдят източниците. След като първоначално Даниел Лорер беше включен като министър на иновациите, а след това оттеглен от кабинета "Денков-Габриел", сега явно като компенсация му е предложена тази позиция. Самият Лорер, който в първия кабинет на "Промяната" имаше интерес към позицията на външен министър, очевидно не е безразличен и към това предложение. Въпреки, че неофициално се говореше от няколко дни, че той ще е кандидат, официалното му обявяване стана по типичен за ПП начин - първо Кирил Петков го обяви по телевизията като кандидат, а официално той бе потвърден с прес-рилийз, малко след като Борисов обяви своят кандидат в парламента.

Ако е от България, да е жена

Това поставя в неудобна позиция партията, която на теория управлява. Неофициално, знакът от Урсула фон дер Лайен е бил, че се очаква номинация на жена и с европейски профил. Очевидно е, че от двамата кандидати единият се ползва с предимство в такава конфигурация, още повече че според запознати, фон дер Лайнен би избрала кандидат с по-скромен политически профил, който би бил по-удобен за нея.

Самото изискване "да е жена", което вече за пореден път излиза на сцената при избор за външни постове, започва да звучи пародийно и контрапродуктивно: всяка държава член има право да предлага какъвто кандидат прецени и това не може да зависи от неговия пол, раса, партийна принадлежност и прочее. Когато беше изтъкван този аргумент (да е жена от Източна Европа) при прословутия избор на генерален сектерар на ООН, в крайна сметка изборът падна върху мъж от Западна Европа.

Но е редно да се вземат предвид реалностите: в Брюксел са важни както европейските партийни семейства (на които ПП към момента не е член), така и опитът - Габриел например беше силна в първото, а Кристалина Георгиева във второто.

От ПП твърдят, че тази позиция така или иначе не е приоритетна, което е странно: това е най-високопрофилният пост за страната в Европа и човекът на него може да формира или руши облика на страната и на партията си, а също така вероятно би водил листа на идващите догодина евроизбори.

Тогава възникват обаче няколко важни въпроса.

Защо изобщо предлагат кандидат? Ако ситуацията е такава, то дали Даниел Лорер няма просто да бъде "изгорен", което ще навреди и на него, и на партията му преди местните избори.

Кой и как взима решения като това? То не изглежда да е част от някакво споразумение между партиите, така че не е ясно дали ще повлияе на следващите назначения.

И като стана въпрос, ако при този случай изборът беше даден на външен арбитър заради невъзможност да се вземе вътрешно решение, какво ще се случи при идващия избор на регулатори?

Полина Паунова и Моника Върбанова

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 9
    • + 7

    Това събрано насила правителство и мнозинство в НС е най-яловото в най-новата ни история. Двете съставляващи в хермафродитния организъм са взаимно изключващи се, ако се превим, че не виждаме явната и неприкрита ненавист помежду лидерите им.

    Смазващият натиск срещу Борисов докара до парадокса най-силната електорално БГ партия да е като просната дрогирана котка, на която мишоците от ППДБ (убедени в нейната безпомощност) да ѝ бъркат в устата (Асен да си прави импромптюта с бюджета без дори да уведоми "колегите"), да ѝ дарпат опашката (назначавайки охранителя на Киро за зам.-министър на МВР), да ѝ режат ноктите (изхвърляйки ударно ГЕРБ кадрите от държавни постове).

    И нито Лорер, нито Иванова са кандидатите на България.

    Това са партийни фигури, изобщо не ней-читавото, но това дебилното партизанско мислене както на мафията, така и на уж нямащата нищо общо с нея антимафия.

    Двете кандидатури пренасят във времето неизтребимия вирус на партизанската шуробаджанащина.
    И при положение, че:
    а) антагонистите в събраното под натиск мнозинство не могат да седнат дори да си говорят;
    б) новите силни смятат, че сага е звездният им миг да грабят колкото може повече (власт),

    Как да очакваме, че обговораните обилно промени/реформи в устройствените закони в и Конституцията ще се случат?
    Нищо полезно няма да се случи.
    Единственото, по което образуващите хермафродитното мнозинство/правителство части са (задочно) на един акъл е евроатлантизма в неговото най-милитаристично изражение.

    Днес ястребът Тагарев обяви, че БГ ще праща в Украина ВОЕННИ

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 6
    • + 5

    P.S. Днес ястребът Тагарев обяви, че БГ ще праща в Украина ВОЕННИ медици!
    ВОЕННИ! Т.е. кадрови офицери от медицинската служба на армията.
    Действащи офицери!

    После ходи убеждавай кака Гина и бачо Стоян, че България няма да изпраща военни...

    Това мнозинство е ужасяващо вредно за България!
    Потресаващо опасно!

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 1

    Нали? Виж, Копейкин е друга работа. Той не само че няма да прати военни медици в Украйна, ами и директно ще подаде молба за членство в евразийския съюз.

    Нередност?
Нов коментар