Коментар | На кого е удобна "Възраждане"

Безсилието на институциите след грозния призив на Костадин Костадинов за "унищожение" на демократичната общност

"Възраждане" е удобен инструмент за прокарване на спорни решения в парламента - с нейната подкрепа или с отсъствието й, което сваля кворума
"Възраждане" е удобен инструмент за прокарване на спорни решения в парламента - с нейната подкрепа или с отсъствието й, което сваля кворума
"Възраждане" е удобен инструмент за прокарване на спорни решения в парламента - с нейната подкрепа или с отсъствието й, което сваля кворума    ©  Юлия Лазарова
"Възраждане" е удобен инструмент за прокарване на спорни решения в парламента - с нейната подкрепа или с отсъствието й, което сваля кворума    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Неведнъж лидерът на проруската националистическа партия "Възраждане" безнаказано е заплашвал демократичната общност. Последният му призив във фейсбук обаче - "тази уродлива измет да бъде унищожена", отправен срещу всички, които не харесват Путин и войната му, преля чашата на общественото търпение. Мнозина поискаха държавата най-после да вземе мерки срещу Костадин Костадинов. Следващите дни обаче родиха само хронология на безсилието.

Кабинетът призова президента, партиите и институциите да реагират. От Радев не се чу нито гък. Партиите така и не излязоха с официални позиции - само отделни депутати осъдиха поведението на Костадинов, а чак на петия ден - и лидерите им. Междувременно БНТ пък дори прекъсна за 7 минути програмата си, за да предостави на Костадинов поисканото "равно по времетраене с изявленията на правителството" право на отговор.

След обществения натиск прокуратурата все пак се самосезира, но по най-удобния и безобиден текст от НК (чл. 162) - за потенциална реч на омразата. Освен "изпирането" на Костадинов друго надали ще бъде постигнато в тази проверка: законът разпознава реч на омразата само по признак раса, народност или етнос, но не и по политически, идейни и други убеждения. За редакцията на чл.162 се говори от десетилетия, но това все не се случва - подобни случаи ясно показват защо.

Институциите обаче само го играят безпомощни срещу "Възраждане". Ако прокуратурата и МВР искаха друго, досега многократно да са арестували и обвинили нейни членове - поводи много дори само от последните дни, но пък полицията си затваря широко очите за агресията им - например срещу прожекциите на филми в София и Варна. Отделен е въпросът дали поведението на партията и членовете й в последната година не нарушава конституцията. В чл.44, ал.2 пише: "Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие".

Само че "Възраждане" е и удобен инструмент за прокарване на спорни решения в парламента - с нейната подкрепа или с отсъствието й, което сваля кворума. Тя е и удобно плашило, което легитимира "проевропейските" ГЕРБ и ДПС като неизбежни партньори - едните в управлението, другите в бъдещите конституционни реформи.

Само да не стане така, че един ден да се събудим не просто в контролираната държава, а в отровната и безконтролна територия на "Възраждане". Историята помни такива примери.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikimouse avatar :-|
    nikimouse

    Копейкин се сравнява с Левски, а се държи като султан. Дайте му книгата на проф. Николай Генчев "Васил Левски",1987 г., за да разбере за какво става въпрос и да не става за смях.

    Нередност?
Нов коментар