"Възраждане": бездействието е сила

Акциите на привърженици и членове на партията продължават, а реакция от институциите все така липсва. Това е проблем.

Депутатът от "Възраждане" Славчо Крумов е сред хората на протеста срещу филма "Близо", част от културната програма на "София Прайд", става ясно от снимки в социалните мрежи
Депутатът от "Възраждане" Славчо Крумов е сред хората на протеста срещу филма "Близо", част от културната програма на "София Прайд", става ясно от снимки в социалните мрежи
Депутатът от "Възраждане" Славчо Крумов е сред хората на протеста срещу филма "Близо", част от културната програма на "София Прайд", става ясно от снимки в социалните мрежи    ©  Клуб Z
Депутатът от "Възраждане" Славчо Крумов е сред хората на протеста срещу филма "Близо", част от културната програма на "София Прайд", става ясно от снимки в социалните мрежи    ©  Клуб Z
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Tри акции в центъра на столицата, организирани от членове и привърженици на партията, показаха поредното бездействие на институциите
  • То е притеснително, защото само окуражава подобно поведение
  • Делата срещу двама депутати с хулигански прояви са размятани три години, а съдебната система е показала през годините, че се задейства по подобни случаи само когато ѝ е удобно

Принудително спряна прожекция в кино "Одеон". Причина: гей тематика. Щурмуване в столична бирария, обиди и заплахи срещу работещата в магазина сама жена. Заради "чуждо" (аржентинско) знаме. Надраскан със свастика магазин за испански продукти на друга централна улица. Просто така. Защото на членове и симпатизанти на партия "Възраждане" не им харесва.

Все по-честите и по-стряскащи агресивни прояви, организирани от хора, свързани с партията, разбира се, целят внимание: в медии, в социални мрежи, в умовете на хората. И го получават. Напоследък се чуват само крясъците. Притеснителното обаче е, че институциите, които следят да не се нарушават правата на другите, не обръщат особено внимание. Остава впечатлението, че полицията, както и повечето политици сякаш седят отстрани и чакат "и това да мине". После идва ред на прокуратурата, която поне напоследък е в центъра на общественото влияние и все по-ясно се вижда колко и как работи.

Проблемът с липсата на адекватна реакция е, че така се мотивира това поведение да продължава. Акциите на "Възраждане" вървят във възходяща градация, а реакциите на власти (като почнем от кметството, което позволява "мирните" протести, през полицията, която бездейства, и стигнем до прокуратурата) са все така вяли. Ефектът е, че навън има хора, които не виждат проблем в това да чупят, рушат, драскат, сплашват или бият. Да си припомним само, че двама депутати от партията имат висящи дела от вече три години за хулиганство и нищо не е предприето (виж по-надолу).

Какво се случи миналата седмица?

Три събития от 10-ти юни заслужават особено внимание, защото показват безсилие, заради което проблемите ще ескалират.

1) Първо е спирането на прожекцията на филма "Близо" на белгийския режисьор Лукас Донт в кино "Одеон". Тя е част от културната програма "София прайд", най-голямото събитие на ЛГБТИ общността в София и в България, което се провежда днес (17 юни) за 16ти път. В деня на прожекцията пред киното се събират членове и привърженици на партия "Възраждане", които в крайна сметка успяват да спрат прожекцията със закани с още протести и заплахи. Самият протест пък се оказва незаконен, става ясно от отговори на Столична община до "Капитал".

В Столичната община не са подавани уведомления за провеждане на мероприятия по ЗСММ (Закон за събранията, митингите и манифестациите) около кино "Одеон" на 10 юни. Организация "Действие" изпрати информация за осуетяването на прожекцията на следващия ден, която веднага е предадена на СДВР за предприемане на необходимите мерки", отговориха от "Московска 33" за "Капитал". Иначе общината е длъжна да прекрати събития, които не са мирни и нарушават упражняването на правата на другите. Другият, който трябва да съдейства, е полицията. Това не се случва.

Записи от протеста показват как привържениците на "Възраждане" са допуснати от полицаите в киното, а пред входа обиждат хората, които са дошли да гледат филма. Друг видеоклип показва как служителите на СДВР не само не спират вербалната агресия, а се обясняват с жена, която е обградена от агитките.

В прессъобщението на вътрешното министерство случилото се се описва като "словесен сблъсък. "Организаторът на прожекцията е решил да я прекрати, върнал е парите на закупилите билети. Не е имало физическо насилие между двете групи", се казва в информацията на МВР. От организация "Действие", които изпратиха отворено писмо до няколко институции за случилото се в събота, коментираха за "Капитал", че подготвят в момента и жалба до прокуратурата на основание чл. 174А от Наказателния кодекс, тъй като според тях се нарушават конституционни права.

През 2008 г. Михаил Стоянов беше убит в Борисовата градина от група, която "прочиствала" парка от гей мъже.

"Призоваваме държавните институции и политическите партии да осъдят оклеветяването на ЛГБТИ общността и вероломните действия, с които се осуетява упражняването на конституционните и човешките им права", казват от там. От Европейската комисия заявиха също, че очакват държавата да предприеме съответните съдебни процедури.

Втората прожекция на филма в четвъртък вечер в крайна сметка беше излъчена успешно и нямаше присъстващи от "Възраждане". По същото време в Пловдив обаче привърженици на партията са опитали да спрат прожекцията на същия филм в Дома на киното. "Групата националисти обиждаха присъстващите на прожекцията с разнообразни епитети, като сред тях имаше и бременна жена", пише в репортаж на "Под тепето".

2) Второ, малко след събитието, тълпата се насочва към бирария на ул. "Граф Игнатиев" и нахлува там с обиди и закани, викове "само български знамена", искат бира. Вътре, по разкази на очевидци, е само момичето, което е на смяна. Това, което е ядосало привържениците на партията, явно е закаченото аржентинско знаме в единия ъгъл на иначе малкото помещение. Служителката се ядосва от това поведение и решава да залепи станалата популярна табелка "Не обслужваме симпатизанти на "Възраждане". Това води до още по-агресивна реакция по-късно.

"Късния следобед имахме посещение от десетина агресивно настроени мъже от Възраждане, предвождани от депутата Славчо Ангелов Крумов, които не се посвениха от това, че пред тях беше сама жена, да запушат входа на магазина и да не пускат да се влиза и излиза, искайки да бъдат обслужени и търсейки възмездие. Разотидоха се след бързата реакция на хора от квартала и полиция. За радост няма пострадали, нито материални щети", написаха от бирарията във фейсбук пост. На сутринта хора забелязват, че витрината на магазина е нарисувана с надпис "Jude" и еврейска звезда, вероятно опитваща се да намекне за "Кристалната нощ".

За да разбере какво точно се е случило и какво е тяхното обяснение и интерпретация на ситуацията, "Капитал" изпрати въпроси и до пресцентъра на "Възраждане", но не получи отговор. В изявление пред NOVA телевизия членове на Младежкото "Възраждане" обясняват, че не са запознати с първото посещение в магазина (влизането и виковете срещу аржентинското знаме), а обясняват, че са провокирани от поставената табела. "Това е фашистка напаст - едно заведение да упражнява фашистка идеология. Можеше да пише, че не обслужват евреи, турци. Можеше да помолят да напуснат, не да слагат табела", коментира представител.

3) От социалните мрежи също се разбра, че непосредствено преди или след това и в друг магазин в центъра на София е имало подобна проява. Витрината на испанската бакалия на ул. "Иван Вазов" е надраскана със нацистка свастика. От камерите на съседното консулство се вижда, че четирима мъже, приличащи на тези, нахлули в бирарията, са направили това. От магазина споделят, че не са имали никакви интеракции с членове или привърженици на партията и са изненадани на тази реакция. Адекватно обяснение трудно може да се намери. Хипотезите са много: шарената визия на магазина, испанските надписи, продуктите вътре. Може да е всичко. И точно това е стряскащото.

"Капитал" изпрати въпроси до полицията, за да разбере какво трябва да се предприеме в тези три ситуации, каква е отговорността на полицията и дали вече има взети мерки. От там отговориха, че от Първо Районно Управление извършват проверки на фактическата обстановка и събират показания, които после ще изпратят до Софийската районна прокуратура (СРП).

И така до следващия път

Горе-долу тук някъде се къса нишката. Пример от преди три години показва красноречиво какво се случва в такива ситуации и само затвърждава, че хулиганските прояви не са нещо, което особено "трогва" някого. Дори когато става дума за побой срещу полицай, отново извършен от член на "Възраждане".

Годината е 2020 г. Има протести пред регионалното министерство срещу оставката на министър Петя Аврамова заради безводието в Перник. Членове на "Възраждане" също присъстват, като искат и оставка на правителството, и са призовани от своя лидер Костадин Костадинов да нахлуят в сградата на министерството. Опитват да пробият полицейския кордон около сградата и са предупредени от полицията да прекратят действията си. Не се подчиняват и полицаите използват лютив спрей. При атаката е счупена входната врата на министерството, а двама служители на реда са пострадали от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме. По-късно са арестувани две лица, които са проявили агресия срещу полицаите, а след това се опитали да избягат.

В момента те са депутати от "Възраждане". Преди седмици тогавашният главен прокурор Иван Гешев внесе в парламента искане за сваляне на имунитетите им по предложение на Софийската районна прокуратура (СРП). Три години обаче прокуратурата и съдът не е са могли да свършат почти никаква работа по делата срещу тях.

Още през 2020 г. тя започва разследване за ескалиралото напрежение по време на протеста. Внася се обвинителен акт в Софийския районен съд за извършени от всеки един от двамата престъпления - за причиняване на телесна проведа и нарушаване на обществения ред.

С определение от 9 декември 2021 г. на съда наказателното производство по делото е спряно, тъй като Георгиев е избран за народен представител в 47-то Народно събрание, а Вешев - за общински съветник във Варна.

С определение от август 2022 г. на същия съдебен състав наказателното производство по делото не е възобновено. Мотивите на съда са, че въпреки отпадналото основание за спиране на производството срещу вече бившия депутат Георгиев, за Вешев то не е отпаднало, защото към този момент той все още се явява лице с имунитет, а "за изясняване на фактическата обстановка и правилното разглеждане на делото, същото следва да се гледа с участието на двамата подсъдими", пише в съобщение на СРП.

Половин година по-късно - на 8 април 2023 г. двамата стават депутати в настоящото Народно събрание и пак се сдобиват с имунитет.

"Продължаването на наказателното преследване срещу народните представители е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие от тяхна страна", казват от Софийската районна прокуратура. Накратко, това са три години, в които се започват и спират дела. Резултати няма. Но в парламента има двама души с висящи дела за побой. "По случая е било проведено разследване, в хода на което са разпитани свидетели и са направени експертизи", обясниха в отговори от СРП до "Капитал". От там не предоставиха информация за отчета на наблюдаващия прокурор.

Удобните хулигани

Ситуацията може да се сравни с тази отпреди десетина години, за да покаже как прокуратура и съд се държат, когато имат "удобни" във властта депутати и когато нямат.

Примерът е с тогавашния депутат Волен Сидеров от "Атака", който извърши няколко хулигански прояви - от края на 2015 г. пред НАТФИЗ, сблъсъка от май 2013 г. пред служебния вход на парламента с журналист на СКАТ и от май 2011 г., когато Сидеров прекъсна тържество в Батак и излезе с депутатите на сцената, за да изнесе реч.

Разследванията срещу Сидеров престояваха години, с което показаха как единната, централизирана и подчинена на главния прокурор институция може абсолютно безотчетно да си прави каквото си иска с делата срещу хората във власт - да образува или не, да спира или възобновява, да мотае, да прекратява или внася в съда. Всичко това - в зависимост от политическата конюнктура.

Няколко години след трите случая, правителството на Пламен Орешарски пада от власт и златният пръст на лидера на "Атака" не е необходим. Така Волен Сидеров бързо става "ненужен", и прокуратурата видимо се активизира бързо по делото срещу него. Имунитетът му е свален и през 2016 г. той е привлечен като обвиняем. Разследванията срещу него само показват как държавното обвинение използва делата за корупция за шантаж.

Опасенията са, че това може би се случва и сега. "Възраждане" направиха възможен избора на Делян Пеевски от ДПС за член на конституционната комисия, като не гласуваха и така позволиха на ГЕРБ и ДПС да натежат с гласовете си. От партията внесоха и текста за разделяне на следствие от прокуратура, който сега беше върнат от президента Румен Радев.

Въпреки че сега се иска имунитета на двамата депутати от "Възраждане", бездействието през годините вече е довело до своите ефекти. Миналата седмица придружаващия тълпата на "Възраждане" депутат Славчо Ангелов показва депутатска карта като "пропуск" другите да се подчиняват на исканията му. Хората около него крещят, обиждат, драскат.

И да, всеки е свободен да изповядва определени вярвания, идеологии, да заявява мнението си. Въпросът е обаче, че има една съществена граница и тя е в спазването на обществения ред. Доброволното позволение той да се погазва показва все по-явно една неработеща държава. Така остава усещането, че всеки може да прави каквото иска и дори "ще спечели" от този модел на поведение, вместо да бъде наказан.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uzy39646887 avatar :-|
    uzy39646887
    • - 10
    • + 2

    Не виждам да квичите така срещу жълтопаветните лумпени, защитаващи каузи на Посолството ви. Ами това, което сте описали, като махнем клеветите и измислиците, са прояви на гражданското общество. То реагира на провокациите и извращенията ви.

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 7
    • + 4

    Това не е ли заведението, сложило на входа си табела "Не обслужваме хора от "Възраждане"?
    Това не напомня ли за едни други табели "Забранено за евреи" отпреди години в един централноевропейски райх? Знаем и пътя от табелите до холокоста с лагерите, газовите камери, масовите разстрели на евреи във Варшава и Бабий яр.
    Някои, преоблечени като либерали тръгват по път, водещ до отрицание на инакомислието ли?
    И за свикването с изтребването им ли?
    Обикновен фашизъм?

    Нередност?
  • 3
    fbb24670648 avatar :-|
    Герберастията е диагноза
    • - 3
    • + 5

    Израждане са една неофашистка организация по своята същност.

    От фалшивия избирателен изкривен патриотизъм, хейта към несъгласните и хората с различно мнение, до агресията и откритите заплахи да сложат край на парламентарната демокрация в парламента, тази шайка нещастни копейки покриват абсолютно всички исторически белези на ФАШИЗМА, които са същестували и същестуват и до днес.

    А най-класическата пропагандна опорна точка на Неовашистите на Копейкин е да обвиняват другите, които не желаят да търпят мълчаливо такова агресивно фашизоидно натрапване във "фашизъм."

    Ето като този елемент:
    До коментар [#2] от "masay":

    Елементарна гьобелсова пропаганда. Истинските фашисти, викат на нормалните хора "фашисти".

    Нередност?
  • 4
    dobar_chovek_007 avatar :-|
    dobar_chovek_007
    • - 2
    • + 4

    Това са вредни елементи - лумпени и т.н. Преди това беше ненормалника Сидер, после смуглия лисик Симеонов - Козия рог, шопарчето от ВМРО (забравих му името), а сега плоското лице Костадин

    Нередност?
  • 5
    hfp421106057 avatar :-|
    hfp421106057
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "uzy39646887":

    Това не е гражданска позиция а елементарна хулиганска проява и незаконни действия. Много сте жалки изродите от израждане

    Нередност?
Нов коментар