🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата се самосезира за призива на Костадинов "тази уродлива измет да бъде унищожена"

Казусът показа за пореден път проблема с ограниченото криминализиране на словото на омразата, който институциите не решават от десетилетия

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Софийската градска прокуратура се е самосезирала за поредната фейсбук изява на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, съдържаща призиви към насилие срещу опоненти - "тази уродлива измет да бъде унищожена".

Същевременно, самото съобщение на прокуратурата е пример за това колко е затруднена работата на правоохранителните и правоприлагащите органи по случаите на слово на омразата, доколкото нашият Наказателен кодекс (НК) не съдържа адекватна правна регламентация, която да покрива всички хипотези, в които то се проявява. Словото на омразата в общия случай не е криминализирано, а само отделни негови проявления (на база на раса, народност или етническа принадлежност), което удобно се използва от популисти като Костадинов. Законът не обявява за престъпление например слово на омразата, основано на убеждения или политическа принадлежност. Друг е въпросът, че дори с тези тесни ограничения този член от закона почти не се прилага.

Експерти отдавна призовават да се допълни НК, но за това все не остава време, макар че иначе депутатите са много активни, когато трябва да допълват точно наказателния закон.

Реакцията

В късния следобед във вторник Софийската градска прокуратура обяви, че се е самосезирала по информация в медиите, че народен представител от 49-ото Народно събрание евентуално е извършил престъпление против правата на гражданите и по конкретно - престъпление по чл. 162 от Наказателния кодекс. Текстът предвижда затвор и глоба за проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Наблюдаващият прокурор е възложил извършването на съвместна проверка от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и отдел "Киберпрестъпност" при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" на МВР. В рамките на тази проверка ще бъде проверен профилът на депутата във фейсбук, потребителите, коментиращите там, естеството на коментарите и ще се потърсят някои от тях, за да дадат сведения за впечатленията и емоционалната си реакция, научи "Капитал".

Реакцията на прокуратурата идва, след като във вторник силно критична официална позиция изрази и правителството. В изявление премиерът акад. Николай Денков, правосъдният министър Атанас Славов и вътрешният Калин Стоянов призоваха институциите да предприемат действия според правомощията си (вижте в карето най-долу).

По една случайност, прокуратурата се задейства в деня, когато Съдът в Страсбург обяви по повод на жалба на бившия зам.-председател на 44-ото Народно събрание Валери Жаблянов, че пропагандирането и защита на Народния съд не е защитена реч, доколкото проповядва тежко насилие срещу политически опоненти, реално осъществено от партията майка БКП.

Случаят

Конкретният повод за реакцията на прокуратурата и политиците е скорошен пост на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, публикуван в неделя, в който той коментира "разочарованието на родната демократична общност" от приключването на метежа на Пригожин в Русия. Един от абзаците в този пост за пореден път е призив за насилие към опонентите и инакомислещите:

"Сега, разбира се, са разочаровани, но само няколко часа бяха достатъчни, за да се види какво представляват те - една озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие. Ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена - за доброто не само на България, но и на човечеството."

Безспорно изявлението на Костадинов е слово на омразата и призив към насилие, но ще е доста сложно да се обоснове, че тази проповед и подбуждане към насилие, дискриминация и омраза, са мотивирани с раса, народност или етническа принадлежност, както гласи текстът на чл. 162 ал. 1 от НК: "Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание."

Другият "граничен" текст в Наказателния кодекс за този случай - чл. 108, пък криминализира проповядването на фашистка или друга антидемократична идеология, но това в случая за конкретното изявление е още по-трудно да се мотивира. В този смисъл е много възможно, въпреки напъните на прокуратурата (която бе принудена да реагира поради острата обществена и политическа реакция) и това силно осъдително изявление на Костадинов да остане без санкциониране.

А то съвсем не е изолирано, напротив - Костадинов непрекъснато прави подобни изявления, най-вече във фейсбук. И прави впечатление, че те обикновено са доста обтекаеми и обмислени, така че да не са съставомерни, но да създадат впечатление на много директни и радикални заплахи.

През май 2022 например, по повод на семинар по тричане в Бродилово, лидерът на "Възраждане" пише: "Според местните хора не е нужно почти нищо, освен два кола и едно въже, за да се осъществи "процедурата". Веднага се сетих, че за една друга процедура също не е нужно друго, освен два кола и въже. Само че нея ще я прилагаме не на кучета, а на национални предатели." Постът е придружен с емотикон с усмивка.

През ноември 2021 г. той се закани да прати в затвора, а даже и в урановите мини, всички противници на АЕЦ "Белене": "Ето защо се надявам те също да приемат с уважение позицията на "Възраждане", че заради тези свои действия мястото на всички подобни национални предатели и застъпници на чужди национални интереси е в затвора. Разбира се, там ще имат възможност да работят и всеки 2 работни дни ще им се броят като 3 зад решетките. Ще имат голям избор от работни места - тунела под Шипка, тунела под Петрохан, урановите мини и т.н. Тези от тях, които ще са в Белене, няма да бъдат разхождани надалеч - те ще могат да се включат пряко в доизграждането на АЕЦ "Белене".

Като всеки политик-популист Костадинов гради популярността си на създаването на образ на врага и на внушения за заплаха, от която той ще избави последователите си. Това е в основата на поведението на националпопулизма и "Възраждане" го използва възможно най-интензивно.

Защо фейсбук не се намеси?

Логичен е въпросът защо модераторите на фейсбук не трият коментарите на Костадинов, при положение че реагират на далеч по-безобидни постове, дори на такива, които по никакви критерии не нарушават правилата на общуването, но са докладавани от много потребители.

В случая с Костадинов той вероятно има и допълнителна защита поради това, че е политически лидер и съответно е "верифицирано лице" със синя емблема. През 2021 г. Wall Street Journal публикува поредица от подробни разследващи материали, базирани преди всичко на изтекла вътрешна информация от Facebook, според които верифицираните потребители и страници се ползват с имунитет и общите правила за тях не важат.

Модерацията на Facebook е повод за безкрайни спорове, породени преди всичко от липсата на информация какво и как се сваля от платформата. През годините множество медии са се опитвали да достигнат до отговори какво води до триене и блокиране на публикации, но с минимален успех. Самата Facebook преотдава модерацията на платформата на външни компании, както и на автоматично сваляне на съдържание чрез алгоритми.

При журналистически въпроси компанията винаги се позовава на собствените си правила, т. нар. Стандарти на общността, които обаче дават широко поле за интепретация и не дават отговор защо дори съдържание, което очевидно е забранено в тях, остава или друго, незабранено, бива свалено.

Правителството призова партии и граждани да изразят становища, а институциите да реагират според правомощията си

Реакцията на прокуратурата идва, след като във вторник силно критична официална позиция изрази и правителството, от чието име изявление направиха премиерът акад. Николай Денков, правосъдният министър Атанас Славов и вътрешния Калин Стоянов. Правителството категорично се противопоставя на агресивното поведение и призивите за насилие от страна на партия "Възраждане" и призовава всички държавни институции, партии и гражданите да изразят становищата си по темата и да предприемат действия според техните правомощия, за да спрат провокациите към насилие и омраза сред българското общество - обобщава позицията пресцентърът на МС.

Министърът на правосъдието Атанас Славов призова българските разследващи органи да образуват проверки и да започнат разследвания на база на публично известните факти и информация. "Използването на депутатския имунитет за заобикаляне на административна или наказателна отговорност и нереализиране на такава отговорност е злоупотреба с право", каза Славов. А МВР шефът Калин Стоянов е разпоредил на директорите на областните дирекции на МВР да бъдат особено внимателни и да се намесват адекватно срещу отявлени провокации към напрежение и насилие. "Искам да успокоя българските граждани, че служителите на МВР знаят как и винаги ще се намесят адекватно, когато има сигнали за престъпления. При случаи на неправомерни действия или бездействия от служители няма да се поколебая да взема мерки", добави той.

По публикацията работи и Йоан Запрянов

Все още няма коментари
Нов коментар