🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Пътища, политици, прокурори и пари

ГЕРБ е завещал на следващите управляващи един куп фирми, с които щат не щат, ще трябва да работят

Когато си раздал над милиард за аванси, без никакви графици, без почти никакъв надзор и буквално с хвърчащи гаранции, е трудно да си ги вземеш обратно
Когато си раздал над милиард за аванси, без никакви графици, без почти никакъв надзор и буквално с хвърчащи гаранции, е трудно да си ги вземеш обратно
Когато си раздал над милиард за аванси, без никакви графици, без почти никакъв надзор и буквално с хвърчащи гаранции, е трудно да си ги вземеш обратно    ©  Надежда Чипева
Когато си раздал над милиард за аванси, без никакви графици, без почти никакъв надзор и буквално с хвърчащи гаранции, е трудно да си ги вземеш обратно    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През октомври 2021 г., след като станаха известни истинските размери и параметри на инхаус договорите за "Хемус", свлачищата, Видин - Ботевград и други далавери в МРРБ, "Капитал" написа, че ГЕРБ е завещал на следващите управляващи един куп фирми, с които щат не щат, ще трябва да работят.

Две години по-късно, уви, тази прогноза е все толкова вярна. Когато си раздал над милиард за аванси, без никакви графици, без почти никакъв надзор и буквално с хвърчащи гаранции, е трудно да си ги вземеш обратно. Няколко служебни и едно редовно правителство се бориха с ребуса, оставен в пътното строителство, като изходът винаги е един и същ - връщат се при същите стари герои. Сега новият кабинет вероятно ще направи същото.

Има основание в обвиненията, че миналият кабинет "Петков" обясняваше как не могат да се дават пари на тези компании и затова падна, а "Денков - Габриел" ще си затвори очите и ще продължи да работи със същите. Но отвъд политическите лицемерия на деня има нещо друго важно отзад - две години нищо не помръдна, за да открие виновните за тази чудовищна схема и да ги накаже. Нито един министър или зам.-министър от правителство на ГЕРБ, нито един управляващ кадър на "Автомагистрали", нито един член на АПИ не е подведен под отговорност за това, че милиарди държавни пари са дадени в частни ръце.

При първия кабинет след ГЕРБ поне в полицията имаше някакво движение - тогава станаха известни "чувалите с пари", изнасяни от банки и в чужбина. Темата беше подета от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, от прокуратурата обявиха, че Националната следствена служба, която е под ръководството на сегашния и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, също провежда разследване. За кратък момент дори живяхме с илюзията, че огромната корупционна схема, станала пред очите ни, ще бъде разкрита. Оттогава нищо не се е чуло за това разследване.

Като всичко друго, това също угасна бързо и безметежно в българското политическо блато. Основният виновник са тези, които са допуснали това, а те все още са във властта. И действат в комбина с прокуратурата. Под диктата на Иван Гешев нищо, свързано с тази схема, не беше разследвано или разкрито. Сега Гешев го няма. Но хората, сложили го, са още там. И докато всички сега ще крещят как отново се договарят пари за строителите, онези зад тях, които всъщност прибират тези пари, ще се усмихват тихо и ще вечерят на спокойствие.

Бившият директор на болница "Лозенец" проф. Спасов сигурно също се усмихва доволно. Преди повече от година той беше махнат от ръководството на някогашната "правителствена" болница, след като се разбра, че там е работела схема за търговия с органи - извършвали са се незаконни трансплантации, а той лично е нареждал да се промени списъкът на чакащите за трансплантация в полза на близък до ГЕРБ държавен чиновник. В същото заведение покрай разследването на АКФ "Осемте джуджета" имаше обвинения, че болницата участва в схема за изнудване - ако не си прехвърлиш фирмата, лекарите ще убият сина ти, като го лишат от животоспасяваща процедура. И нищо. Ако тези зловещи обвинения са неверни, защо прокуратурата не ги разследва и не защити честта на този човек? А ако са верни? Вместо разследване Спасов беше избран за декан на Медицинския факултет на Софийския университет, откъдето пак ще има контрол върху болницата. И ще вечеря на спокойствие.

Все още няма коментари
Нов коментар