Коментар | Пазарът на труда в Източна Европа не може да се оправи без чужденци

Въпреки популистката антиимиграционна реторика в региона търсенето на квалифицирани работници от страни извън ЕС нараства

Западните компании в ЦИЕ се затрудняват с наемането на квалифицирани работници
Западните компании в ЦИЕ се затрудняват с наемането на квалифицирани работници
Западните компании в ЦИЕ се затрудняват с наемането на квалифицирани работници    ©  Deutshe Welle
Западните компании в ЦИЕ се затрудняват с наемането на квалифицирани работници    ©  Deutshe Welle
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Джо Харпър, Варшава, в репортаж за Deutsche Welle

Промяната в Полша и други страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е забележителна. Повечето държави от бившия комунистически регион се придвижиха с главоломна скорост от развиващ се към развит пазарен статус през двете десетилетия след присъединяването им към ЕС. Но освен сериозни инвестиции това носи също и някои от негативните белези на западните икономики: застаряващо население, недостиг на работна ръка, бързо растящи заплати и нужда от трудова имиграция.

Недостигът е най-остър в сектори като индустрията, медицината, транспорта и информационните технологии (ИТ). Той е резултат от демографски промени, съчетани с икономически растеж. Повечето страни в региона са изпитали свиване на населението си през последните 15 години. Данни от Европейските служби по заетостта показват, че почти всички страни от ЦИЕ са преживели такъв спад между 2010 и 2021 г.

Заедно с емиграцията и ниските нива на раждаемост това означава, че населението в трудоспособна възраст (20 - 64 години) в страните от ЦИЕ ще намалее с около 30% до 2050 г.

През последното десетилетие съотношението на броя на хората в неработоспособна възраст към броя на хората в трудоспособна възраст значително се увеличи. Според службата за социално осигуряване на Полша, за да спре нарастването на този коефициент, броят на работещите чужденци ще трябва да расте годишно с 200 000 до 400 000 души само в Полша.

През последното десетилетие съотношението на броя на хората в неработоспособна възраст към броя на хората в трудоспособна възраст значително се увеличи.

Трябва също да се вземе предвид и контекстът на зеления и цифровия преход."Този двоен преход променя пазара на труда, като създава нови възможности за работа и оказва влияние върху видовете умения и опит, които организациите изискват", каза Надя Куртиева от полската бизнес организация Lewiatan Confederation, По думите й има "забележим недостиг на работници с необходимите умения" за тези изисквания.

Някои страни от ЦИЕ са изправени пред огромен недостиг на кадри поради емиграция на определени професии, които вече са в дефицит. Според Световната банка Словения има най-високата нетна миграция (годишно съотношение между емиграцията и имиграцията) в региона, като е привлякла над 4500 души през 2021 г. Румъния е с най-ниска загуба - само 13 хил. души.

Ситуацията се промени след нахлуването на Русия в Украйна, което имаше значителни последици за предлагането на работна ръка в региона. Полша е домакин на най-голям брой украински бежанци, изчислявани на около 1 милион.

През 2021 г. румънското правителство одобри увеличение до 100 000 на броя на визите за чуждестранни работници извън ЕС за 2022 г. и огласи готовност да запази този брой и през 2023 г. до 100 000. Чужденците са само 1.1% от работната сила в страната. След България и Румъния отвори врати за квалифицирани работници от Бангладеш за земеделието, строителството и сектора на услугите.

В Унгария работят над 4.7 милиона души, а 85 000 от тях са чужденци. Но пазарът на труда скоро ще има нужда от още 500 000 души според министъра на икономическото развитие Мартон Наги. Очаква се най-малко 3000 квалифицирани работници от Филипините да дойдат в Унгария. "Полша става все по-популярна сред филипинците като дестинация за работа и броят им нараства всяка година", каза Томаш Данел, вицеконсул в Манила, като допълни, че най-голяма е нуждата от строителни работници, заварчици, шофьори и други служители. Проучване на Полския икономически институт и банката за развитие показва, че всяка четвърта компания в страната наема чужденци, които не са граждани на ЕС.

Почти милион чужденци са работили в Чешката република към края на 2022 г. според официални данни на правителството. Това прави 15% от работната сила, като малко под половината са от страни от ЕС.

Ян Рафай, вицепрезидент на Чешкия съюз на промишлеността, казва, че компаниите в Чехия губят 30 000 до 50 000 работници годишно поради пенсиониране. "Вътрешният пазар на труда не може да се справи без чужденци."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    Западът им взе хората.. а и не само хората. Акъла.

    Нередност?
Нов коментар