🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Белгийската ABEE ще строи завод за автобатерии в румънския град Галац за 1.4 млрд. евро

Проектът ще бъде финансиран основно от инвестиционни банки и румънското правителство

Основната част от индустрията на Галац е насочена към стоманодобива и производството на кораби
Основната част от индустрията на Галац е насочена към стоманодобива и производството на кораби
Основната част от индустрията на Галац е насочена към стоманодобива и производството на кораби    ©  nvest-in-galati.ro
Основната част от индустрията на Галац е насочена към стоманодобива и производството на кораби    ©  nvest-in-galati.ro
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За разлика от България в последните години Румъния не може да се оплаче от липса на интерес от чуждестранни инвеститори. Поредният милиарден проект в страната е на белгийската Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE), която обяви, че ще изгради завод за литиево-йонни батерии за автомобилната индустрия в град Галац, който е с население от 250 хил. жители и е близо до границата с Молдова и Украйна. Общата стойност на инвестицията ще достигне 1.4 млрд. евро.

Средствата няма да бъдат вложени директно от компанията, а проектът ще е финансиран от инвестиционни банки и румънското правителство, макар все още да не е ясно колко голяма ще е държавната помощ. Новината беше съобщена в края на юли в белгийския град Нинове от белгийския премиер Александер Де Кро и румънският министър на икономиката Флорин Спатару.

Заводът Romvolt в Галац трябва да заработи до 2026 г., а пълният му годишен капацитет ще е 22 GWh при 8000 служители, обяви кметът на Галац Йонут Пучеану пред румънския вестник Ziarul Financiar. Продукцията ще бъде както за автомобилната индустрия към заводите на Renault-Dacia и Ford, така и за системи за съхраняване на енергия. Във втория етап на проекта са предвидени още 200 млн. евро инвестиция в съоръжения за рециклиране на батерии.

ABEE е създадена през 2019 г. от Ношин Омар, бивш преподавател във Free University of Brussels. Компанията развива няколко проекта в областта на батерийните технологии, като румънските медии посочват, че екипът й е едва от 20 души. Въпреки това бъдещият завод в Галац вече получи финансова и държавна подкрепа. Преди месец белгийската компания подписа споразумение и в Северна Македония, като плановете са да произвежда около 300 000 автобатерии на година. Стойността на проекта там е 40 млн. евро.

Това е поредната инвестиция в производството на батерии в Румъния. В края на миналата година конгломератът EIT InnoEnergy стана акционер в местната Prime Batteries Technolo, чиито планове са да инвестира 1 млрд. евро до 2026 г., с които значително да разрасне производството си. Също през миналата година германският производител на автомобилни компоненти Dräxlmaier обяви, че ще отвори завод за батерии за електромобили в град Тимишоара.

Все още няма коментари
Нов коментар