🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ОИСР: 27% от професиите може да бъдат заменени от AI

Заетите в строителството, земеделието, риболова и горското стопанство са поставени под най-голям риск

Организацията смята, че висококвалифицираните позиции също могат да бъдат заменени от AI
Организацията смята, че висококвалифицираните позиции също могат да бъдат заменени от AI
Организацията смята, че висококвалифицираните позиции също могат да бъдат заменени от AI
Организацията смята, че висококвалифицираните позиции също могат да бъдат заменени от AI

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира, че 27% от професиите са под риск от замяна с изкуствен интелект (AI). Това става ясно от тазгодишното издание на проучването "Перспективи за заетостта".

Според организацията заетите в сферата на строителството, земеделието, риболова и горското стопанство са първите, които ще загубят работата си в задаващата се "AI революция". Макар и за момента използването на изкуствения интелект да не е широкомащабно, икономиките на страните членки са на ръба на по-масовото използване на новата технология.

Изненадващо висококвалифицираните професии като тези в медицината, финансите, правото и науката също са изправени пред възможността да бъдат изцяло заменени от AI. Това се дължи на факта, че с напредването на времето цената за прилагането на технологията ще става по-ниска, а обучението на кадрите, което отнема години и хиляди долари, ще стане излишно.

"Професиите в сферата на финансите, медицината и правните дейности, които често изискват много години обучение и чиито основни функции разчитат на натрупан опит за вземане на решения, може внезапно да се окажат изложени на риск от автоматизация от AI", предвиждат от ОИСР.

Макар и проучването да е проведено преди появата на ChatGPT, ОИСР смята, че услугата всъщност е повратен момент за икономиката. "Това бързо развитие, съчетано с падащите разходи за производство и приемане на тези нови технологии, предполагат, че икономиките на ОИСР може да са на прага на революция на AI, която може да промени фундаментално работното място", смятат от организацията.

Това е и причината организацията да е на мнение, че са нужни "спешни действия" относно изготвянето на правна рамка за регулиране на изкуствения интелект. "Как AI в крайна сметка ще повлияе на работниците на работното място и дали ползите ще надвишат рисковете, ще зависи от политическите действия, които предприемем", каза генералният секретар на ОИСР Матиас Корман, цитиран от Reuters. "Правителствата трябва да помогнат на работниците да се подготвят за промените и да се възползват от възможностите, които AI ще предостави", добави той.

В доклада също така се казва, че Обединеното кралство, Люксембург и Швеция имат най-нисък дял на заетостта в професиите с най-висок риск, като САЩ също са в долния край на скалата. За сметка на това Унгария, Словакия, Полша и Чехия имат най-висок дял, като Германия и Италия също са в горния край на таблицата.

ОИСР добавя, че въпреки че AI има потенциала да елиминира скучните или опасни задачи и вместо това да създава интересни, фирмите са отворени относно факта, че основна мотивация за инвестиране в AI е подобряването на работата на работниците и намаляването на разходите за персонал. В резултат на това най-много могат да пострадат добре платените работни места, изискващи висше образование.

Рисковете от нарастващото влияние на AI върху работното място

ОИСР също така очерта рисковете, свързани с вероятността от нарастващо влияние на AI върху работното място. Те включват инструменти за изкуствен интелект, които вземат решения за наемане, като рискът от погрешност от предубедени решения, управлявани от изкуствен интелект, е "по-голям за някои социално-демографски групи, които вече често са в неравностойно положение на пазара на труда".

През последните години се появиха доказателства за полови и расови пристрастия в процесите на наемане, задвижвани от AI. Проблемът с предразсъдъците, управлявани от AI, се превърна в едно от основните опасения за безопасността на технологията.

Организацията добавя, че пазарите на труда остават много напрегнати в повечето страни от ОИСР, въпреки че броят на свободните позиции на търсещ работа е намалял в много страни. Заетостта се стабилизира на ниво, малко по-високо от това преди кризата с COVID. Участието на пазара на труда също се увеличава, като неактивните хора в трудоспособна възраст са по-малко, отколкото преди кризата с коронавируса. Средният брой отработени часове на заето лице е над или малко под нивата преди кризата в повечето страни.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    atropin avatar :-|
    atropin
    • - 1
    • + 4

    Кога научиш чат бота да колтучи домати или да върти баданарката за фина шпакловка, тогава ще бъдат застрашени професии в земеделието и страоителството. Засега "изненадващо" най-застрашени са професии от типа "дейта аналист".

    Нередност?
  • 2
    bobbyfuego avatar :-|
    bobbyfuego
    • + 2

    До коментар [#1] от "atropin":


    В грешка сте. Точно в земеделието вече си е започнало. Точно тази работа - монотонната и "машиналната", която не изисква много акъл ще е първа.
    ето за пример видео от преди 4 години за роботи берачи, които анализират и берат само узрелите плодове:
    https://www.youtube.com/watch?v=5chk9Sory88

    Тракторите и комбайните отдавна не ги управляват хора, дори в България. Тази професия вече е изчезнала.

    А точно в "анализът на данни" и подобни, където има нужда от по-богата обща култура и познания в много сектори на науката и икономиката, все още човека е с предимство, поне още малко време.

    Нередност?
Нов коментар