🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Когато средата създава насилници

Културата на агресия се превръща в норма от парламентарната трибуна и политическия живот и превзема и обществото

Обществото играе ключова роля за превръщането на един човек в насилник
Обществото играе ключова роля за превръщането на един човек в насилник
Обществото играе ключова роля за превръщането на един човек в насилник    ©  Shutterstock
Обществото играе ключова роля за превръщането на един човек в насилник    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Йоанна Елми в коментар за Deutsche Welle

Всеки път е едно и също. Повтарят се насилието, неадекватната реакция на институциите и дискусиите дали жената си го е "заслужила". Възмущението в социалните мрежи и материалите по темата - също. Казали сме си всичко: какви закони трябват, какви са предупредителните знаци, къде може да се потърси помощ. И след някакво време пак става същото. Кое ни пречи да излезем от порочния кръг?

Макар че мъжете съставляват по-голяма част от жертвите на всякакви убийства, за жените е най-вероятно да бъдат убити в дома си, най-често от своите партньори и близки. По данни на ООН 18% от жертвите на убийства от интимни партньори са мъже спрямо потресаващите 82%, които са жени - и това са стойности отпреди пандемията. Затова и говорим за престъпления, основани на пола и насилие над жени.

Разследване на "Офнюз" от 2022 г. показва, че институциите си прехвърлят отговорност дори за отчитане на делата за домашно насилие - над 3000 годишно, половината от които се прекратяват.

Именно сухотата и формалността, с която е било подходено към случая, стана причина за силно обществено недоволство. Това е пореден случай, в който обществен натиск променя първоначалната траектория на институциите - процес, който може да се разглежда като нормален и демократичен, но и като опасен прецедент, защото в крайна сметка институциите трябва да раздават правосъдие, а не тълпата.

Както БСП, така и "Възраждане" системно обвързват законодателството за защита на жени и жертви на домашно насилие с "джендър идеология" и други пропагандни мотиви, част от културните войни. И тук стигаме до най-важния въпрос, който остава извън законодателните промени и възмущението: какво правим със средата, която продължава да създава насилници?

"Мачизмът" и издигането на агресивното, доминантно поведение сред мъжете естествено води до справяне на проблемите с агресия и доминиране.

Обществото играе ключова роля за превръщането на един човек в насилник. Според експерти това как възприемаме социалния пол играе важна роля за динамиката при домашното насилие. Социалният пол са функциите, които приписваме на мъжете и жените като общество, например че един мъж трябва да "води", а една жена да бъде задължително "грижовна" или да го "следва". "Мачизмът" и издигането на агресивното, доминантно поведение сред мъжете естествено води до справяне на проблемите с агресия и доминиране.

Из социалните мрежи се завъртяха снимки на извършителя, който се вписва в стереотипен образ, често срещан сред българските млади мъже. Целта тук не е обобщение, а да кажем, че у нас няма стратегия за изследване на съвременни социокултурни феномени като неонацизма, крайния национализъм или хулиганската култура, нито ответни мерки в образованието и здравните грижи. Към това се прибавя и патриархалното наследство на българската култура, което остава непреработено.

Други фактори, формиращи динамика на насилие, включват образите на мъжете и жените в медиите, често затвърждаващи горните стереотипи. Липсата на адекватни санкции за агресивно поведение също допринасят за затвърждаване на насилническо поведение.

Освен културната среда и слабото прилагане на закона има и психологически фактори, които подтикват един човек към насилие: проблеми с контрола на гнева, ниското самочувствие, комплекси за малоценност, личностни разстройства, злоупотреба с алкохол и дрога, както и заучено в семейството поведение. Същевременно в българското общество психологическата терапия остава табу или лукс, какъвто са лукс са изолираните инициативи за обучение по т.нар. емоционална интелигентност в училище, като тези на организации като "Заедно в час". Мислене и визия в тази посока няма.

Агресията в същото време се превръща в норма от парламентарната трибуна и политическия живот, която включва и призиви за елиминиране на политическите опоненти. Тя превзема и обществото - от антисемитизъм, през насилствено сплашване на малцинствени групи и побои над хора с различна сексуална ориентация.

Проявленията на културата на агресията са навсякъде, жените са само най-очевидната жертва. И докато не променим тази българска култура, те ще бъдат измъчвани и ще умират. А ние ще се раняваме с думи, със заплахи и с шамари. Обречени да се превръщаме в черна статистика.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 6

    Не, законите са последни.
    Първо е майката, не родител 1. След това е семейството, не "интемните партньори". После - възпитанието, средата, образованието и т.н.
    Когато цяло едно поколение е изоставено на произвола на съдбата си от обществото и държавата, се получават и такива пикове. Коитж прво трябва да ни замислят какво не направихме, а не светкавично да се натягат гайките на наказателното право.
    Въпросният психопат с татусите вероятно е с чисто съдебно минало и дори при завишените от вчера наказания ще се отърве с условна.
    Това ще го превъзпита ли? Много се съмнявам. Напротив - ще го озлоби срещу всички ни и ще го направи още по-опасен и агресивен.

    Не присъди!
    В Ъ З П И Т А Н И Е!
    Не отлъчване от обществото, а потапяне в моралните му ценности.
    Х Р И С Т И Я Н С Т В О Т О!



    Когато се обърне каруцата

    Нередност?
  • 2
    xaq36646886 avatar :-|
    xaq36646886
    • - 1
    • + 2

    Не виня другарката жълтопаветничка за сбъркания начин на мислене, тя е просто жертва на феминистката и либерална пропаганда. "Мачизмът и издигането на агресивното, доминантно поведение сред мъжете", "социалните роли" и пр. ги формира не възпитание, медии и закони, а естественият и полов отбор, т.е. женският избор най-вече. Предпочитайки мъже с такива особености и поведение, ти първо способстваш за ускореното възпроизвеждане на същите (особености) по полов път, и за копирането им от мъжете като успешно поведение, второ. Или казано по-просто, жените със своя избор определят как ще изглеждат и ще се държат мъжете като цяло и налагат модата в дадено общество.
    Това в по-общ план, а иначе, ако не искаш да те пребиват, не се обвързвай и не живей с лица, склонни към насилие. Или ако държиш да го правиш, не ги докарвай до състояние на пълна загуба на контрол чрез изневери. Защото резултатът ще е неизбежен и тогава никакви закони и конвенции няма да те спасят, нито отговорът на въпроса "сама ли си си виновна". Оглеждай се като пресичаш на зебра, не разчитай на правилата на движение да те пазят, нито на наказанието за неспиране. Животът и здравето ти са на първо место твоя отговорност.
    Отделно, че много жени страдат от психологически проблеми и несъзнателно търсят обвързване с насилници, а впоследствие ги и провокират за да бъдат бити и да се чувстват жертви. Това е тема табу, но именно с жените следва да се работи приоритетно, защото монетата винаги има две страни.

    Нередност?
  • 3
    xaq36646886 avatar :-|
    xaq36646886
    • - 1
    • + 2

    "БСП, така и "Възраждане" системно обвързват законодателството за защита на жени и жертви на домашно насилие с "джендър идеология"

    Точно обратното, с джендър-идеологията го обвързва именно вашата секта (мрежата от партии, НПО-та, гранто-медии, "Посолството" и т.н.), опитвайки да я пробута в пакет, скрита под лицемерната загриженост за жените. Неслучайно най-истеричният рев за ИК и промените в наказателния кодекс идват именно от ЛГБТ НПО-тата; само по себе си това казва много. С което дискредитирате женската кауза и възпрепятствате законодателните промени.

    Нередност?
  • 4
    demokoko18 avatar :-|
    demokoko18
    • - 1

    За мен цялата работа е една пирамида от опресия и липса на права.

    Мъжете са спокойни, че поне не са жени, жените - че не са ЛГБТ.
    ЛГБТ хората може и да не са спокойни въобще, щото се вихри всякаква фашистка измет безнаказано.

    И така си минава времето и хората забравят, че Никой няма базови права - че дишат най-скапания въздух, живеят на най-мръсно и най-корумпирано и така. Целта им става да отгледат детето и никой да не го блъсне кола докато не стане поне на 50...

    Защото, ако вземеш, че оправиш нещо дребно - примерно плочките, изведнъж се окаже, че може да се засадят повече дървета, да се оправи някой и друг закон, да се приемат закони за защита срещу насилието... Успешните прецеденти в борбата за справедливост могат да са много опасни.

    И точно затова едни и същи хора правят челни стойки само и само да си остане всичко така.

    Нередност?
  • 5
    baza avatar :-|
    Божидар Здравков

    Уважаема г-жо! Средата създава насилници, но обществото приема критерии за успех, които създават средата. Вижте рекламите. "Друго не близвам" и премигва с изкуствените мигли. Защо не сложат мъж в тази реклама? Защото сексът продава. Хайде, пишете! Забранете рекламите от този тип. Върхът на успеха на ученичка - водачка на мажоретките. Как ще звучи - той беше най-добрият мажорет в гимназията. Респективно за ученици - капитан на футболния отбор. Под футбол се разбира масовия бой на стадиона. Защо не демонстрирате да се забрани? Или няма насилие? И накрая - не оправдавам насилието над жени. Не смятам, че трябва да се толерира. Но се борете срещу корена, който поражда това насилие.

    Нередност?
Нов коментар