Два погледа върху съдебното решение по случая с малтретираното момиче

Мнения във фейсбук на юрист и на неспециалист в правната област за заключенията на ОС - Стара Загора, предизвикали огромна вълна от възмущение, и насрочени за днес протести срещу безнаказаните прояви на насилие

Снимка на обвиняемия Георги Георгиев от профила му във фейсбук.
Снимка на обвиняемия Георги Георгиев от профила му във фейсбук.
Снимка на обвиняемия Георги Георгиев от профила му във фейсбук.
Снимка на обвиняемия Георги Георгиев от профила му във фейсбук.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Противно и на закона, и на здравия разум, съдебните актове все още не са публикувани


Андрей Янкулов, адвокат, старши правен консултант на Антикорупционния фонд

В неделя от прокуратурата и полицията в Стара Загора беше дадена малко повече информация по случая с малтретираното момиче.

Обвинението е било за средна телесна повреда. Прокурорът е възприел тази квалификация заради показанията на момичето, че е изпаднало в безсъзнание след удар в главата от извършителя преди другите действия, които е предприел, и от които тя няма спомен. Изпадането в безсъзнание в резултат от удар във всеки случай е разстройство на здравето, временно опасно за живота, т.е. средна телесна повреда.

Изпадането в безсъзнание обичайно се доказва със свидетелски показания, а не чрез съдебномедицинска експертиза, която дава характеристиката на констатираните телесни увреждания, но трудно може да каже с категоричност дали има изпадане в безсъзнание. Затова и в случая заключението на експертизата за лека телесна повреда е било предвид характеристиката на установените разрези, които са 21, а не 400.

Сега, преди да започнат гневните коментари "защо казвате сега това, за да го оневините ли", "ама какво като не са 400, а 21, това нищо ли е" и пр., макар и по принцип да смятам за ненужно да се обясняват такива неща, пиша изрично и с големи букви: НЕ, НЕ Е НИЩО, ДАЖЕ НАПРОТИВ, ХАРАКТЕРИЗИРА ДЕЯНИЕТО И ДЕЕЦА КАТО ОСОБЕНО ОПАСНИ. Но просто установените от медицинския преглед разрези по лицето/тялото на пострадалата са 21 по официална информация от разследването и би било коректно оттук-насетне да се казва това число, а не друго.

Също така, прокуратурата явно има съмнение в заключението за лека телесна повреда на база на тези констатации и затова е назначила повторни експертизи.

При гледане на мярката за неотклонение Районният съд в Стара Загора е приел, че има достатъчно доказателства за средна телесна повреда, т.е. изпадането в безсъзнание, както и останалите предпоставки за арест, и е задържал обвиняемия. Окръжният съд - Стара Загора, обратно, е счел, че такива доказателства няма или не са достатъчно, и оттук вече се е позовал на заключението на експертизата за лека телесна повреда.

Тук отново трябва да се каже, че в нарушение и на Закона за съдебната власт, и противно на здравия разум при този обществен отзвук, съдебните актове все още не са публикувани и не можем да се запознаем с мотивите на съдиите да направят различна оценка на доказателствата.

Вече казах становището си в друга тема - че според мен, категорично, дори при възприемане на тезата, че няма доказателства за средна телесна повреда, при такова повдигнато обвинение с представени от обвинението факти относно причинените телесни увреждания, съдът би трябвало да изследва на какъв точно състав на лека телесна повреда отговарят според него, преди да заключи, че се касае за престъпление от частен характер, защото не всяка лека телесна повреда е от частен характер. Има обаче колеги, които смятат обратното.

На обвиняемия е повдигнато второ обвинение за две закани с убийство на пострадалата през интернет, осъществени преди нападението. Обаче според разследващите информацията за тези закани е получена не в началото на разследването, а едва сега.

Въпросите, които не получиха ясни отговори, е какво точно е извършено по разследването в периода след като Окръжният съд е освободил извършителя до момента на вдигането на темата в медиите.

България има нужда от съпричастие и гняв


Жозефина Иванова, работеща в сферата на културата

По повод случая с 18-годишното нарязано момиче от Стара Загора се чуха и гласове, че трябва да се да изчакат "специалистите да си кажат мнението".

Ами, майката и унизената и нарязана дъщеря са чакали месец за същото и това, което са получили от "специалистите", които все чакаме "да си свършат работата", е "лека телесна повреда", извършител на свобода и страх и ужас за потърпевшите.

Така че, извинете, но от "истерията", даже само във ФБ, има смисъл. А обединените в гнева си хора са сила.

Ако не беше "истерията" на неспециалистите, нямаше да са се случили няколко неща със сигурност:

- извършителят нямаше да бъде повторно арестуван;

- случаят с потърпевшата нямаше да бъде преразглеждан от медицинска комисия, което ще се извърши;

- работодателите на извършителя и на подкрепящи го други мачо-кретени нямаше да излязат с остра реакция на разграничение;

- професионалното бъдеще на съдийката, пуснала на свобода извършителя и преценила, че извършеното с такава жестокост, наглост и безразличие към закона е "лека телесна повреда", нямаше да бъде неясно, каквото е сега;

- нямаше да има отзвук, който може би да доведе и до преразглеждане на някои закони от НК, какъвто шанс съществува.

И този случай щеше да последва много други, които просто преминават през криминалните хроники без последствия. Така че има смисъл. Кой каквото ще да приказва. България има нужда от съпричастие и гняв.

А пък ако съдиите ще отсъждат само по буквата на закона и ще бъдат напълно безразлични към неговия дух и справедливостта, по-добре да въвеждаме AI в правосъдието.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    st.alexandrov92 avatar :-|
    kokosovistargotini
    • - 1
    • + 8

    Господин адвокате, става въпрос за 400 ШЕВА, а не разреза — явно не правите разлика между двете, което е учудващо за човек, който изказва позиции по наказателни дела. При 400 разреза момичето едва ли щеше да е живо…

    Нередност?
  • 2
    ivalina_shu avatar :-|
    Ивалина Симеонова
    • + 2

    Ако е била възприета тезата за лека телесна повреда, която изключва водене на дело от общ характер, дали междувременно досъдебното производство не е било прекратено и по-късно отново възобновено?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "kokosovistargotini":

    Съществен момент е, че г-н Янку

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 11

    Натиснах неправилен бутон
    ...Янкулов е "правен консултант на Антикорупционния фонд" и знае какво да се направи, че не е разбрал. АКФ, например, наскоро "изпра" Любена Петрова, съучастницита на Пепи Еврото, просто защото се съгласи да им даде пространни видеоинтервюта, в които влезе в противоречие с предишни записи на същата за АКФ, но кой ти ги гледа тия неща!

    P.S. Фотографията на личето горе е сложена само за да се набие в очи татуировката "Свобода или смърт". Демек патриотите са садисти.
    Оттук до обслужването от Капитал на антинационалното и размиването му в мултикулти глобално е една стъпка.

    Нередност?
  • 5
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • - 1
    • + 11

    В САЩ ,при пдобни престъпления закона казва така -10 години за това че я е нарязал ,10 години за това че и е нанесъл тежки психични щети,10 години за това че и е обръснал косата ,10 години за това че е влязъл с взлом ,примера е само показателен накрая се сумират годините и може числото да стане 30-40-50-100 години дори в зависимост от тежестта и така ,ТОВА Е !У нас не стига че законите са смешни ами и на всичкото отгоре го били пуснали .Нормално е хората да се съберат и да го линчуват ,повярвайте ми ако го намери тълпата и го обеси на първото дърво на никой нищо няма да му направят но после ще има по добър отзвук и нещата ще си дойдат на мястото

    Нередност?
  • 6
    yfu16319541891076305 avatar :-|
    русороби вън
    • - 2
    • + 8

    Дори си е тежка телесна повреда.

    НК, Раздел II, Чл. 128. (2):
    "Телесната повреда е тежка, ако е причинено: продължително разстройство на съзнанието;"
    Постановление № 3 от 27.IX.1979 г.:
    "Относно тежките телесни повреди 1. Съзнанието на личността е разстроено, когато в психическата дейност на увредения са настъпили такива съществени изменения, които го правят социално непригоден поради дълбоко нарушаване на неговите интелектуални или волеви възможности."

    Неща, които адекватен психолог/психотерапевт/психиатър може да констатира.

    Нередност?
  • 7
    yfu16319541891076305 avatar :-|
    русороби вън
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#1] от "kokosovistargotini":

    Той това казва, бе, чукча нечетател.

    Нередност?
  • 8
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 4

    Грозно, преразшумяно, нетипично за обществото ни деяние.
    Провото е консервативен норматив. НК е неговата емплицитност.Нека оставим правораздаването на тези, които са нает от обществото да го вършат с хладен разум и по закон. Законът може да е стар, но е единственото, на което можем да стъпим преди саморазправата с камъни.
    Моля, направете си труда на прочетете Чужденецът на Камю.

    Нередност?
  • 9
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 2
    • + 5

    В момента се случват няколко неща:
    - Маже се максимално провалът на промените в НК и НПК от Сглобката, които трябваше да вкарат част от "духа на Истанбулската конвенция". Това се прави като се прехвърля вина по прокуратурата, а не по експертизите, които не се обхващат от тези изменения.
    - Бой по патриотите, защото са русофили...
    - Вой до небето как трябва да ратифицираме дискриминационната и сексистка Истанбулска конвенция. Която няма да промени нищо, защото проблемите при нас са от друго естество.
    ПП Случаят с момичето е наистина шокиращ, но да кажем не единствен, просто дойде в подходящия момент. Има много по-брутални престъпления, които са заметени под килима.

    Нередност?
  • 10
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood
    • + 1

    "България има нужда от съпричастие и гняв". Естествено, че мнението на "работещата в сферата на културата" е чисто емоционално и не почива на никакво разбиране на законите за разлика от бившия прокурор Янкулов, който разумно обясни за какво става дума. Както винаги, бурята е по-скоро в чаша вода.

    (И не, не оневинявам извършителя, просто не смятам, че законите (НК, ЗЗДН) пречат по някакъв начин на наказването му, нито че има някаква конспирация или вопиющ непрофесионализъм в замесените съдилища, макар че грешка, изглежда, е била допусната.)

    Нередност?
Нов коментар