🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Който мери, той поръчва чисто ли е морето

Съвместната проверка на морските води на "Активни потребители" и РЗИ-Бургас отново показа различни резултати. Първите взимат проби от метър дълбичина, вторите - от прибоя

Китен, плаж Атлиман, море, тръба
Китен, плаж Атлиман, море, тръба
Китен, плаж Атлиман, море, тръба    ©  Цветелина Белутова
Китен, плаж Атлиман, море, тръба    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дали морските води по плажовете на Южното Черноморие са чисти или не съвсем остава силно спорен въпрос и след съвместна проверка между "Активни потребители" и РЗИ-Бургас, резултати от която бяха обявени в четвъртък. Данните на неправителствената огранизация отново откриват опасни концентрации на ешерихия коли във водите на Попския плаж на Царево, докато според публичния орган като цяло няма проблем. Така съвместната проверка, която уж трябваше да покаже реалното състояние на водите за къпане по морето и да успокои туристите, всъщност само задълбочава мистерията.

До нея се стигна след мащабен скандал: на 2 август "Активни потребители" обявиха, че са засекли ешерихия коли десетки пъти над нормите на някои плажове - Попския в Царево и Приморско-юг, и по-умерено завишени стойности на други. В същото време регулярните проби на РЗИ-Бургас по цялото Южно Черноморие показват идеални за къпане води. Институции, местни власти и бизнес се обединиха срещу организацията и я обвиниха в непрофесонализъм и "саботаж на българския туризъм".

След новите проби от 28 август показателите на двете страни малко се сближават, но все така водят до коренно различни изводи. Например на Попския плаж в Царево РЗИ-Бургас отчитат 176 единици ешерихия коли на 100 мл при безопасна граница от около 500 единици. В същото време обаче от асоциация "Активни потребители" измерват 15 пъти по-високи стойности - над 7800 клетки на 100 мл. Макар да е значително под измерените на 2 август от тях над 26 000 единици на 100 мл на същия плаж (41 пъти над нормата), това все пак е значително съдържание на бактерията и от организацията препоръчват на туристите да не се къпят на този плаж.

Значителни разминавания има и на други места - например на централния плаж на Лозенец "Активни потребители" измерват 400 единици ешерихия коли на 100 мл - близо до лимитните стойности. Според РЗИ-Бургас обаче тази бактерия практически не присъства на този плаж (15 единици на 100 мл).

Микробиологът д-р Сергей Иванов, един от дългогодишните експерти към неправителствената организация "Активни потребители", има обяснение за разликите: "Пробите от полевите тестове с морска вода се оцветиха в синьо. Това показва, че има еширихия коли. Нашите резултатите се разминават с тези на РЗИ, защото взимаме по различен начин морска вода. Те взимат проби от прибоя. Ние взимаме от метър дълбочина. Всеки, бил на море, знае, че в прибоя е пълно с водорасли", коментира той пред "Нова тв" и споделя разочарование от съвместната акция: "Мислехме, че ще извършим съвместна проверка с МЗ, защото те ни поканиха. Оказа се, че ще проверяваме заедно с РЗИ-Бургас, към които имаме силни резерви."

На въпросния Попски плаж е устието на река Попска, в която (на 2 км над плажа) е заустена местната пречиствателна станция за отпадни води. По думите на д-р Иванов според данните на РЗИ плажът край Царево 10 години е имал влошени резултати на водата. Имало е години, в които тя изобщо не е ставала за къпане, макар плажът никога да не е бил затварян. През последните две години обаче изведнъж започва да има отлични оценки. "Мога да ви посоча множество европейски страни, в които в момента има затворени плажове заради замърсяване. У нас продължават да изтичат фекални води, защото местната власт бездейства", поясни Иванов.

"Категорично не съм съгласен с твърденията. Виждам остра атака срещу директора на РЗИ-Бургас. Г-н Иванов да се извини за подвеждащата информация. Кой ще плати на местните жители за това, че с този скандал част от туристите наистина няма да дойдат. Когато се поднася такава информация, трябва да е добре проверена", контрира кметът на Царево инж. Георги Лапчев.

Методологията в науката е безспорно важна, но по-важано в случая е измерванията да отговарят на реалността и да имат практическа стойност за туристите. Ако водата на дълбочина метър е мръсна, за летуващите едва ли има полза, че на прибоя е "чисто". Нищо от това не отменя и видимите с просто око проблеми - като прословутата тръба от мръсната канализация на Синеморец. Нито пък отменя твърденията на експерти за незаконните зауствания, за несмогващи пречиствателни станции и за пропуските в работата на контролните органи.

Ясно е, че за България морският туризъм е ключов сектор и постъпленията от него са важни - особено след предишните по-слаби сезони заради пандемията. Проблемите пък не са запазена марка за България. Но има и други начини за решаването им, освен отричане. Само преди броени дни участък от един от най-популярните плажове на Ситония, Халкидики, беше временно затворен заради завишени нива на ешехирия коли. Това не е нещо нечувано и неочаквано - през август курортите са пълни на максимум, а настоящият сезон е рекорден за съседната ни страна. Това е предизвикателство за инфраструктурата.

Да признаеш проблема и да вземеш мерки обаче е знак за високо ниво на услуга, гостоприемство и грижа за гостите. За това кметът на Царево Лапчев дълбоко греши в изводите си - ако част от туристите в Царево не се върнат догодина, то няма да е заради "подвеждащата" информация за мръсно море, а заради прикриването ѝ, съчетано с презастрояване и все по-лоша услуга.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    oyz15581952 avatar :-|
    oyz15581952
    • + 1

    Лъжливото РЗИ в Бургас! Понеже водата е "чиста", за това съм с бактериална инфекция след посещение в началото на втората седмица от този месец на Бургаския северен плаж. И това ми се случва всяко лято. Моя позната ми се оплака от същия проблем. Друга позната ми каза, че поради същите проблеми от Бургаския плаж, вече не влиза във водата. Аз със сигурност няма да стъпя на този плаж. И трите сме от Бургас. А за Царево - преди няколко години също получих сериозна бактериална инфекция. На пясъка беше абсолютна мизерия, заради която имаше рояци от малки мушици. Най -големия шок беше като влязох във водата и ужас - пълно с фекалии. Излязох веднага, но бактериалната инфекция беше жестока от тази мизерия. Никога повече в Царево! От тогава не съм стъпала там.

    Нередност?
Нов коментар