Коментар | Казусът с ешерихия коли по плажовете: И замириса на море

Институциите не правят услуга на българския туризъм, като се правят на слепи за проблемите

Плажът Атлиман на Китен е един от тези с надномерни стойности, но далече под тези на Попския плаж в Царево и Приморско - юг
Плажът Атлиман на Китен е един от тези с надномерни стойности, но далече под тези на Попския плаж в Царево и Приморско - юг
Плажът Атлиман на Китен е един от тези с надномерни стойности, но далече под тези на Попския плаж в Царево и Приморско - юг    ©  Цветелина Белутова
Плажът Атлиман на Китен е един от тези с надномерни стойности, но далече под тези на Попския плаж в Царево и Приморско - юг    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Затварят Попския плаж в Царево заради замърсяване на водата с ешерихия коли, колиформи и чревни ентерококи. То е от р. Попска. В нея се изпускат води от пречиствателната станция, която през летния сезон не работи ефективно."

Това не е преиначена версия на актуалния скандал с морските проби на "Активни потребители" от последната седмица, а реална новина от 2011 г. Ако превъртим лентата 12 години напред, се е променило само едно - броят на туристическите легла в региона е нараснал многократно и въпросната пречиствателна станция е още по-натоварена.

Замърсяване на водата и неприятни "аромати" близо до някои плажове не е нещо, което ще изненада българския турист. Стомашно-чревни неразположения също са обичайна част от ваканцията - никой не тръгва за Черноморието без "Имодиум" или "Лопедиум" и дори не си прави труда да търси лекар. Което вероятно обяснява защо в здравното министерство нямало данни за "бум на чревни инфекции". Но обяснява защо през юли продажбите на тези лекарства растат с 50% спрямо юни, а по морето - близо 100%, по данни на пазара.

Изненадва обаче реакцията на институциите. Има куп причини водата понякога да е замърсена и те са публично известни. Съоръженията - където ги има, не смогват на свръхстроителството, а и не всички хотели са свързани с тях. Има и лошо поддържани частни пречиствателни станции, има и съмнения, че ВиК оператори на места си спестяват разходи за скъпи консумативи, има и "пропуски" от контролиращите органи и т.н. Всички добре знаем къде живеем.

Изведнъж обаче "Активни потребители" се оказаха лошите. Екоминистерството не припозна отговорност, от здравното обвиниха организацията в "непрофесионалност", ресторантьорите я заплашиха със съд, защото саботирали родния туризъм, а кметът на Царево просто "не вярва". Все едно е за пръв път.

Вместо да търсят решения, вкупом институции и бизнес предпочетоха да отрекат проблема. Но това няма да направи българското море по-чисто и по-привлекателно. И повече прилича на саботаж.

Повече по темата - в текста от новия брой на "Капитал".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 2

    Така някой изобщо направил ли е сметка за капацитета на пречиствателните станции по морето спрямо разрешителните за строеж и после почнал ли е периодично да обикаля плажовете за проби и да проверява кой как си е свързал хотела/заведението към ВИК. Смея да твърда, че институциите умишлено не си гледат работата и со затварят очите за "наши" хора

    Нередност?
  • 2
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "Batezuzi":

    Почти всички ПСОВ по морето са ремонтирани и разширени със средства по ОПОС. Показателите им са в норма - казвам го като човек, който работи по проект в тази областъ. Има и нова построена до Айтос:
    https://aytos.bg/aitos-otkriva-prechistvatelna-stanciya-4525.html

    Проблема вечроятно е друг - няма подземен кадастър и през всеки през годините си е правил каквото си иска.Та проблема е в бранша и в общините , не в изследванията.

    Нередност?
Нов коментар