🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Давим се в измислени скандали, за да не видим истинските

Разкритията за тайни договорки с руснаците за "Турски поток" и нарушаването на Закона за обществените поръчки бяха пренебрегнати от медии заради други "важни" новини

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако се информирате за важните неща от националните телевизии, то една от водещите теми, която са ви представили през последните дни наред с връщането на Васил Божков, е случаят със съветника на военния министър в "Пирогов". Медицинска сестра от болницата била написала във facebook, че й били казали как той вдигнал скандал и искал детето му да мине преди друго в шоковата зала, и оттам темата бе подета и от медиите с по няколко репортажа и публикации. Това стана водеща новина и за руски информационни агенции като РИА и ТАСС, което е лесно обяснимо - българският военен министър Тодор Тагарев помага с каквото може на Украйна.

Наистина никой, пък бил той и министерски съветник, не бива да използва служебното си положение, за да прережда хората в болница. Но същите тези медии запазиха пълно мълчание по тема, която има потенциал да бъде един от най-големите скандали за последните години - разкритите тайни договорки на последното правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов за включване на руснаците в реализацията на газопровода "Турски поток" през България.

Изтекла кореспонденция от пощата на санкционирания от ЕС, САЩ и Канада руски политик Александър Бабаков разкри, че българските власти през 2019 г. са нарушили Закона за обществените поръчки и са пренебрегнали националните и европейските интереси, за да изпълнят желанието на руския президент Владимир Путин за газово трасе, което заобикаля Украйна.

Едва ли големите медии защитават интересите на Русия, но е факт, че тази седмица се раздухваше най-много темата, удобна на руската пропаганда, а напълно се скри неприятната за Кремъл история.

В това има и сериозен политически проблем - няма партия или институция, която ясно да защити българския интерес. ГЕРБ мълчи гузно, коалиционните му партньори от ПП-ДБ не смеят да кажат нищо, за да не развалят крехката конструкция, БСП и "Възраждане" са по-ниски от тревата около парк-хотел "Москва". Така тази история, която накратко се свежда до това, че българското правителство е защитавало интересите на чужда държава, има всички шансове да остане без последствия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 7

    Докато се говори за "джендъри", пилони и парапети, корупцията не само ни прави по-бедни, а понякога направо убива.
    За съжаление, медиите не просто не поставят фокус върху важните теми, а направо ги вземат от популярното в социалните мрежи.

    Нередност?
Нов коментар