🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата прекрати разследването за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов

Прокуратурата: Няма данни нито за опит за заблуда на правосъдието с фалшифицирани снимки, нито за пране на пари, вещно укривателство, присвояване, подкуп или друго корупционно престъпление

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Софийската градска прокуратура обяви, че е прекратила досъдебното производство за снимките и видеото от спалнята на бивши премиер Бойко Борисов в резиденция Бояна, на които се виждат кюлчета злато и пачки с банкноти от по 500 евро в чекмеджето на нощното шкафче, а отгоре - пистолет.

В пространно съобщение на прокуратурата в късния следобед се казва, че разследването показало липса на извършено престъпление с деянията, за които се води, а именно - използване на фалшифицирани записи, за да се заблуди правосъдието (чл. 287а, т.3 от НК) или пък използване на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация (чл. 339а, ал. 1 НК).

Разследването не е събрало доказателства и за извършено друго престъпление от общ характер, се казва в съобщението - нито за вещно укривателство по чл. 215 от НК, нито изпиране на пари по чл. 253 от НК, присвояване, подкуп или друго корупционно престъпление, държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешително по чл.339 от НК или друго престъпление, свързано с дейности с огнестрелни оръжия. Няма доказателства, нито дори достатъчно данни, за да се разследва някое такова престъпление, свързано с вещите, които се виждат на снимките - евробанкноти, златни кюлчета и пистолет, се казва в съобщението на СГП.

Делото за снимките и видеото от спалнята на Борисов бе образувано в края на юли 2020 г., малко след разпространяването на снимките и последвалия публичен скандал. През ноември 2021 г. бяха публикувани нова серия снимки, за които се твърди, че са от жилището на Бойко Борисов, и малко след това бе образувано ново досъдебно производство, което бе присъединено към първото. На 10 май т.г. досъдебното производство е прекратено - по това време Иван Гешев, който бе вече във война с Борисов, бе заминал на дълго посещение в САЩ. Като се върна, обяви, че в негово отсъствие са прекратени дела срещу Борисов и нареди възобновяването им, като даде да се разбере, че прекратяването е под надзора на Сарафов. На 29 май 2023 г. постановлението за прекратяването е отменено от Апелативна прокуратура - София, като са дадени указания за извършването на допълнителни действия по разследването. Сега СГП съобщава, че "указанията са изпълнени в цялост и коректно", а резултатът е, че наблюдаващият прокурор е изготвил постановление за прекратяване на досъдебното производство. Постановлението подлежи на проверка от Софийската апелативна прокуратура, се казва в съобщението.

"В рамките на досъдебното производство са назначени и изготвени седем броя компютърно-технически експертизи на 17 файла - 16 бр. снимки и един видеоматериал, както и една допълнителна разширена комплексна компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза [...], но въпреки че са изчерпани способите на доказване, предвидени в НПК, не е възможно да се установи категорично дали отразяват обективната действителност, тъй като същите не са оригиналните файлове, а техническото средство, с което са направени, не е установено", се казва в съобщението.

Събраните доказателства показват, че снимките са подправени , при това подправките са не само в метаданните им, но има и несъответствия в изображенията.

"При детайлното изследване на изображенията, съдържащи се в процесните файлове, са установени множество несъответствия - липса на водни знаци на изображения на банкнотите с номинал от 500 евро; несъответствие в цвета на холограмните знаци на изображения на банкноти; разлика в оцветяването на номиналната стойност на изображения на банкнотите при наличното осветление; наличие на размити петна по части от изображенията на банкнотите; физическото разположение на използвания ластик; разлика в структурата на две или повече изображения на банкноти, намиращи се на една снимка (много добра резолюция на банкнота, на която се вижда серийният номер и размазани букви и цифри на банкноти, на които не се виждат серийни номера). На някои снимки ластиците, използвани за стягане на банкнотите, са в неестествена позиция, а на други снимки - изобщо липсват", се казва в съобщението.

Не може да бъде доказано по несъмнен начин на коя дата и от кого са били заснети съдържащите се на процесните седемнадесет файла снимки и видеозапис. Датите, съдържащи се в метаданните на някои от файловете, не могат да се приемат за достоверни, поставят под съмнение истинността на направените копия на снимковия материал, което поставя под съмнение снимковия материал. Дава се пример с един от файловете, който съдържа дата на заснемане 25.09.2017 г., но метаданните са били променени с дата 22.07.2024 г., която все ще не е била настъпила към момента на публикуването на снимката - 17.06.2020 г.

Същевременно, като не могат да се установяват действителните дати, на които снимките са направени, така и не могат да се търсят лицата, които са посещавали имота, още повече че липсва и информация за лицата, които са посещавали резиденцията, защото охраната от НСО не е имала задължение и не е записвала данните на посетителите. Разпитани служители на НСО, озеленител, почистващия персонал, (лицата, отговарящи за хигиенно-битовите нужди на имота, обитаван от тогавашния премиер), както и лицата, за които се твърди, че са правили лични подаръци на тогавашния министър-председател, но те са отрекли да са посещавали имота и/или да са правили подаръци.

Самият Борисов е отрекъл някога да е държал пари, златни кюлчета и други ценни вещи в нощното си шкафче. Заявил е също така, че не знае кой и кога може да е правил процесните снимки и видеозапис. Изявлението му пред медиите, че снимките може да са направени от една "прекрасна госпожа", били шега, провокирана от журналистически публикации, според които снимките са направени от жена.По указание на апелативната прокуратура е била назначена допълнителна разширена комплексна компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза на видеото, която потвърждава констатациите, че от файла са премахнати част от характеристиките и лична информация, в това число са заличени датата на създаване и модела на използваното устройство. "Установява се единствено, че е използван мобилен телефон, марка "Apple". Резолюцията на видео файла е една от най-ниските възможни, при което не се отразяват частни индивидуални белези на обекти, заснети на средна и далечна дистанция. Ниското качество на изследваните кадри, заснети при лоши светлинни условия, при движение на камерата, с ниска резолюция и приложена компресия, не позволяват идентифициране на заснетото отражение на лицето, което прави записа", се казва в съобщението.

Общото заключение на прокуратурата е, че не е възможно да бъде доказано по несъмнен начин дали банкноти с номинал 500 евро, златни кюлчета и пистолет действително са се намирали на изобразеното на снимките място. Не може да бъде доказано и дали пачките с банкноти с номинал 500 евро съдържат и други банкноти (освен тази, която се вижда най-отгоре), колко на брой са и на каква обща стойност.

Невъзможно е също така да се установи кой е изпратил файловете със снимките и видеозаписа до различни медии, тъй като те са изпращани от безплатни електронни адреси в Guerrilla Mail, които съществуват до 60 минути. Използвана е публично достъпна свободна Wi-Fi мрежа, намираща се в близост до НДК и поддържана от Столична община.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар