🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Тагарев: Хибридната война на Кремъл е срещу избора ни да сме част от Европа

Нашите стратегически интереси изискват да направим всичко в рамките на възможностите си, за да допринесем за победата на Украйна, казва министърът на отбраната

Откриване на учебната година във Военната академия
Откриване на учебната година във Военната академия
Откриване на учебната година във Военната академия    ©  Министерство на отбраната
Откриване на учебната година във Военната академия    ©  Министерство на отбраната
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От речта на министъра на отбраната Тодор Тагарев при откриването на учебната година във Военната академия "Г. С. Раковски"

Откриваме учебната година най-старото висше военно учебно заведение в България в период, в който политиката на силата се завърна в Европа. Войната на Русия против Украйна ни поставя пред предизвикателството ускорено да изграждаме и развиваме силна българска отбрана в рамките на НАТО и ЕС.

Днес сме изправени пред редица комплексни предизвикателства за сигурността ни. Демографската криза оказва негативно влияние върху попълването на въоръжените сили с достатъчно мотивиран и подготвен личен състав. Навлизането на нови технологии променя характера на войната. Конфликтите се водят едновременно в няколко или във всички области на операциите - по суша, вода, въздух, в Космоса и в киберпространството, с отчитане на физическото, виртуалното и когнитивното измерение. Въоръжените сили ще действат във все по-сложна информационна обстановка.

Наложително е преодоляването на технологичната изостаналост, постигането на оперативна съвместимост със съюзниците, скъсване с остатъчното съветско наследство и зависимостите от Русия. Стратегическата концепция на НАТО определя Русия като най-значимата и директна заплаха пред сигурността на съюзниците. България е обект на системна руска хибридна агресия. Кремъл ще продължи да използва всяка възможност за подкопаване на нашия необратим цивилизационен избор да бъдем част от Европа и НАТО - чрез опити за намеса във вътрешнополитическите процеси и създаване на разделение в обществото. Дезинформацията е един от основните инструменти и това я превръща в директно предизвикателство за националната сигурност и отбрана.

Наложително е преодоляването на технологичната изостаналост, постигането на оперативна съвместимост със съюзниците.

В този контекст трябва обективно да си даваме сметка за зловредната роля на Русия в исторически план. След създаването на Третата българска държава в резултат на поредната война между Руската и Османската империя руската политика спрямо България е перманентен източник на политическа нестабилност и кризи. Руската империя работи против съединението между Княжество България и Източна Румелия през 1885 г., а през следващата година е подбудител и на опит за русофилски преврат. На 14.10.1915 г. руски бойни кораби бомбардират Варна. През 1916 г. българската кавалерия, водена от генерал Иван Колев, разбива нахлулите в Добруджа руски войски.

Трябва обективно да си даваме сметка за зловредната роля на Русия в исторически план.

Москва стои зад метежа преди 100 години, известен в комунистическата историография като "Септемврийско въстание", и зад най-големия терористичен акт в историята на България и Европа, а до 11 септември 2001 г. и в света - атентата в църквата "Света Неделя" през 1925 г. На 05.09.1944 г. СССР обявява война на България, а съветските войски окупират държавата ни, в резултат на което с насилие е наложен престъпният комунистически режим, отговорен за смъртта и репресиите над десетки хиляди достойни и образовани българи и за отклонението на страната ни за половин век от нейния естествен европейски път на развитие.

Съветската окупация струва на България над 130 млрд. лева. Заграбени са златният резерв на БНБ и държавният архив.

Всички тези исторически факти трябва да имаме предвид днес, когато най-директните предизвикателства пред нашата сигурност произтичат от войната на Русия срещу Украйна и от хибридната война на Кремъл против ЕС и НАТО, включително и срещу нас. Нашите стратегически интереси изискват да направим всичко в рамките на възможностите си, за да допринесем за победата на Украйна, така че тя да възстанови териториалната си цялост в нейните международно признати граници. Нашата обща бъдеща сигурност зависи от изхода на тази война.

Наложително е в ускорени срокове да градим критично необходимите ни способности. Няма алтернатива на това българските въоръжени сили да бъдат модерни, оперативно съвместими, с единна система за командване и управление, адекватни на рисковете и заплахите. Основният фокус е укрепването на нашата национална отбрана като елемент от отбраната на НАТО. От ключово значение е да извлечем навреме и в пълна степен уроците от войната в Украйна и да ги прилагаме при подготовката на войските и силите.

Пожелавам ви успешна академична година, в която не само да натрупвате нови знания, но и да продължавате да градите себе си като професионалисти. И най-вече да бъдете хора, носители на ценности и интегритет. На добър час!

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7

    Всички известни кандидати за президент на САЩ с рейтинг над 5% и от двете партии с изкл. на Байдън, са за прекратяване на "помощта" за Украина.
    В този смисъл декларациите на Бг министъра на войната звучат доста неадекватно.

    Нередност?
  • 2
    grivodi avatar :-|
    Григор Манев
    • - 1
    • + 2

    Браво г-н Тагарев!

    Нередност?
Нов коментар