Коментар | Христо Грозев: Не сме видели още пълния капацитет на руската дезинформационна машина

В момента Кремъл се фокусира върху създаването на силен дезинформационен наратив там, където хората са по-възприемчиви към него

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Христо Грозев, разследващ журналист от Bellingcat, носител на "Оскар" за филма "Навални" и обявен за издирване от режима в Кремъл, пред конференцията "Ролята на гражданското общество в противодействието на дезинформацията" в София

Ситуацията с дезинформацията във войната в Украйна не е толкова лоша, колкото можеше и щеше да бъде, ако Русия беше впрегнала всичките си умения и оперативни възможности, както и пълния си фокус. Причината да не го направи е, защото не е планирала тази инвазия да продължи толкова дълго и не е очаквала появата на други фронтове, с които трябва да се занимае на информационното поле у дома. Така че в момента виждаме едно сравнително базово ниво на дезинформационната кампания и на разпространението й от руското правителство.

Наблюдавам някои канали на вътрешна комуникация, разговарям с близки до дезинформационната машина на Кремъл хора и те самите, изглежда, не смятат, че могат да убедят някого, който вече не е предварително убеден в правото на руската страна във войната, да промени мнението си. Така че те осигуряват базова степен на дезинформация за, нека ги наречем много общо "полезните идиоти" или хората, които вече са се обвързали с руския наратив. Например преди година посланикът на Русия в Нидерландия участва в това самопрострелващо интервю по местната телевизия, в което опита да убеди нидерландската публика, че две напълно различни жени, които станаха жертва на атака по родилно отделение в Мариупол, са една и съща жена. Това е един от примерите как руската дезинформационна кампания е неефективна, защото предизвика много силна обратна реакция и нидерландците бяха гневни заради тези очевидни лъжи. Голяма част от руската дезинформация за международната аудитория беше намалена след този случай поради неефективния резултат от подобни опити.

Това, което наблюдаваме в момента, е една умерена дезинформация, опитваща да представи алтернативен сценарий за всяко значимо събитие на фронтовата линия, основно с цел да затрудни неазинтересованата публика на Запад, да я измори и да я обърка. И това работи в голяма част от случаите. Русия се фокусира върху създаването на силен дезинформационен наратив там, където хората са по-възприемчиви към него. По-голямата част от западното общество не е склонна да възприеме концепцията, че Москва провежда справедлива война. Така че руснаците до известна степен се отказаха от този наратив. Това, което опитват да пробутват обаче, при това доста активно, е, че САЩ и НАТО са накарали Русия да влезе в тази война. И това работи за голяма част от т.нар. скептични потребители на медиите в Европа.

Това, което наблюдаваме в момента, е една умерена дезинформация, опитваща да представи алтернативен сценарий за всяко значимо събитие на фронтовата линия.

Друг успешен наратив е, че украинците причиняват неприятности в Европа, където се окажат повече на брой. Това са неща, към които по-голямата част от обществото е възприемчива, тъй като не е запозната много добре с темата и може да бъде повлияна.

От друга страна, виждаме непреднамерено объркана информация, която е разпространявана от т.нар. агенти на влияние. Няма да се поколебая да назова хора като Илън Мъск - не мисля, че той иска да дезинформира, а смятам, че обича да оспорва публично приети концепции. Но това е безотговорно, тъй като той поставя под въпрос достоверна информация. Мъск нанесе директен удар върху моята организация Bellingcat, като я нарече организация за психологически операции. Когато опитахме да проследим източника на това негово схващане, стигнахме до заключението, че просто е прочел няколко статии за нашата организация в издание, наречено The Grayzone. По-рано открихме, че голяма част от основните факти, използвани в тези статии, са създадени от изкуствен интелект - ChatGPT, под формата на фалшиви референции и фалшиви бележки под линия за материали относно Bellingcat. Така че виждаме как обърканата информация може да оказва също толково голямо влияние като негативен ефект по време на война, колкото и активната дезинформация.

Всичко това не значи, че имаме повод за радост, а означава, че основният ефект от дезинформацията е забавен. Дезинформационната машина в Русия, включваща и частните "фабрики за тролове", е фокусирана върху вътрешни проблеми - например предотвратяване на дезинтеграцията на обществото и консолидация около войната. Европа е облагодетелствана в момента от факта, че Евгений Пригожин, ръководещ една от най-ефективните дезинформационни машини в страната, не беше напълно мотивиран да подпомага настоящите цели на Кремъл заради собственото си противопоставяне на правителството и на Министерството на отбраната. Тоест ние сме облагодетелствани от това, че един от професионалните играчи в дезинформационната сфера беше демотивиран.

Всичко това не значи, че имаме повод за радост, а означава, че основният ефект от дезинформацията е забавен.

Освен това ни помага фактът, че руското общество не е толкова консолидирано, колкото изглежда, по отношение на войната. И управляващите трябва да насочват към този проблем много повече ресурси, отколкото са предполагали. В голямата си част руското общество може да не е отворено към западния наратив за случващото се, но е също толкова скептично към наратива на Кремъл. Например ние наблюдаваме най-често задаваните въпроси в руската версия на Google от повече от година и в топ 10 на въпросите винаги има такива, които поставят под съмнение официалния наратив и опитват да намерят отговори някъде в дълбините на интернет за неща, за които не вярват на правителството, включително "Какво се случи наистина в Буча?" и "Защо Украйна печели във войната?". Така че можем да видим равнището на скептицизъм и липса на консолидация в общественото мнение, което обяснява защо толкова усилия са хвърляни в тази насока.

В заключение мога да кажа, че лидерството в Кремъл, изглежда, е решило да отложи усилията за преобръщане на западното мнение, защото "ние губим битката в момента, ще изчакаме Западът да се измори от войната и тогава ще задействаме пропагандната си машина". Тоест очевидно не се сме видели началото на голямата руска дезинформационна кампания, която трябва да започне, когато Западът се умори да подкрепя Украйна.

Но макар че може да не сме видели толкова професионална дезинформационна кампания от Москва, колкото можеше да бъде, това не означава, че тя не работи, тъй като дори на базово ниво голяма част от обществото вече е подготвена да приеме руския наратив. И наблюдаваме различни проценти в различните страни, като за съжаление в България голяма част от населението предпочита да чува проруския наратив и всичко, което е в негова опозиция, предизвиква когнитивен дисонанс.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 11
    • + 8

    М-м-м! Прекрасна тема!
    Да изясним, обаче първо две неща:
    1. Кой е Христо Грозев?
    2. Какво е дезинформация?!

    По първата точка: Грозев е международен аферист, приютен понастоящем от МИ-6 в „разследващо“ НПО. Грозев има нещо общо с журналистиката, доколкото в зората на бацевото управление с други двама международни аферисти опитаха да откраднат вестниците 24 часа и Труд от собствениците им Огнян Донев и Любо Павлов.

    По втората точка: Дезинформация е това, което с факти оборва твоята пропаганда. Фактите, които представляват дезинформацията, се съдържат между редовете в собствените ти пропагандни конструкти.

    Пропагандата по дефиниция не използва цифри и факти, защото няма как да ги обясни. Използва заклинания. Което прави горе и контрадезинформаторът Хр.Г.

    Борбата на западната пропаганда с "руската дезинформация" (която преди време се назоваваше безгрижно просто fake) наподобява безнадеждната битката на Лаокоон и синовете му с изпратените от Зевс змии в прочутата скулптура на Микеланджело.
    Само че махнете мислено от скултурата змиите, защото всички руски инфоканали са блокирани за гражданите на ЕС и реалните факти (змиите) не съществуват в инфопространството на европееца и т.н. руска дезинформация е нещо несетивно. И Лаокоон и двамата му сина просто реят поглед в нищото и размахват ръце срещу въздуха...

    Например, западната пропаганда още отпреди година твърдеше, че 3-4-те руски свръхзвукови ракети са свършили, а пък те продължават да нанасят щети.
    Значи не е вярно, че са свършили и пропагандата не казва истината.

    Пропагандата още преди година твърдеше, че за високоточните руски боеприпаси са свършили процесорите и милиционери изземват от къщите на хората перални и прахосмукачки заради електрониката. Пък Киев продължава да се оплаква от непрекъснати ракетни атаки.
    Значи не е вярно, че са свършили и пропагандата не казва истината.

    Пропагандата не е спирала да твърди, че руската армия е на свършване, а от 4 юни до ден днешен ВСУ не успяват да пробият и първата ѝ линия, съдейки по имената на селата от сводките и поглед върху картата.
    Значи не е вярно, че руснаците са се свършили и пропагандата лъже.

    И последно – нямам представа това руска дезинформация ли е - Наришкин обяви, че на 24 юни по молба на директора на ЦРУ Бърнс са провели обстоен телефонен разговор. Обсъждали са какво да правят с Украина.

    Забележете! За бъдещето на Украина са си говорили шефовете на разузнавателните централи на САЩ и Русия.
    Пък после ходи вярвай на пропагандата, че някой сериозно се интересува от мнението на Зеленский…

    Или и това е мощна руска дезинформация?

    Нередност?
  • 3
    ifu55646869 avatar :-?
    ifu55646869
    • - 1
    • + 5

    А вашата видехме ли я или има още с какво да ни забавлявате?

    Нередност?
  • 4
    xyl1462697396496341 avatar :-P
    Lubomir Gavrilov
    • - 6
    • + 3

    алоу... и войната е мир, нали така ?
    Защо не си гледаш внуците, а замърсяваш форумите ? Луд умора нема.

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 3

    P.S. Темата за дезинфото видимо е гранична с менталните разстройство и като такава ми е професионално любопитна. Занаят...

    При опитите за дефиниране на понятието "руска дезинформация" се навлиза мощно в характеристиките на болестното състояние по-познато на публиката като шизофрения.

    Веднага давам примери:
    1. За руска дезинформация се смята изнесеното от Шойгу на брифинг днес, че за периода 4.6-12.7 при крайно неуспешното си контранастъпление ВСУ са дали 26 000 убити.
    2. За тъжна безапелационна истина се смята признанието на Йенс Столтенберг също от днес: "...On the train to Kyiv, I was struck by how many fresh graveyards lined the railway tracks..."

    https://www.foreignaffairs.com/europe/stronger-nato-more-dangerous-world-vilnius-jens-stoltenberg

    Всъщност двамата казват едно и също нещо: Украина дава безсмислено огромни жертви за чужди интереси. Само че, според шизофренната властваща пропаганда единият дезинформира, а другият - информира...

    Както нагледно се видя от поредните мъгливи обещания във Вилнюс, че Украина ще влезе в Нато като му дойде времето (да припомня, че това беше реплика на царя, с която отмяташе към небитието всички неудобни му времеви контроли), Украина е изключително несъществен полигон на чужда прокси война, за да започне Нато заради нея ядрена война.

    И вече се обърках окончателно: това последното твърдение руска дезинформация ли е или е правилна пропаганда?!

    Нередност?
Нов коментар