🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Европейската електрическа инфраструктура задържа "зеления" преход

Ако ЕС иска да постигне целите си за възобновяема енергия, трябва спешно да разшири и да модернизира електропреносната мрежа

В момента европейската електропреносна мрежа е прекалено малка, остаряла, централизирана и й липсват достатъчно връзки
В момента европейската електропреносна мрежа е прекалено малка, остаряла, централизирана и й липсват достатъчно връзки
В момента европейската електропреносна мрежа е прекалено малка, остаряла, централизирана и й липсват достатъчно връзки    ©  Reuters
В момента европейската електропреносна мрежа е прекалено малка, остаряла, централизирана и й липсват достатъчно връзки    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Симон Кардаш е анализатор в Европейската енергийна програма, базирана в офиса на Европейския съвет за външна политика във Варшава.

Постигането на климатичните цели на ЕС зависи не само от увеличаването на възобновяемата енергия, но и от електропреносната мрежа на континента, която не е построена с мисъл за "зеления" преход. В момента тя е прекалено малка, остаряла, централизирана и й липсват достатъчно връзки. Не само че това създава проблеми с капацитета и ефективността, но може и да попречи на нови форми на възобновяема енергия да бъдат свързани с мрежата. Както посочва еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, "ако не подобрим тази инфраструктура много бързо, няма да постигнем целите си за 2030 г."

На първо място европейската мрежа се нуждае спешно от модернизация. Над 40% от нея е на повече от 40 години, а остарялата мрежа не само "губи" част от електричеството, което пренася, но и не може да бъде свързана с нови източници на възобновяема енергия. Това създава пречки за "зеленото" производство на ток в някои страни, членки на ЕС. Например в Полша на няколко пъти тази година мрежата нямаше капацитета да приобщи електричеството, произведено от соларни панели или от малки фотоволтаични инсталации. Освен това настоящата мрежа няма да може да се справи с нарастващото търсене на електричество заради процеса на електрифициране на транспорта и отоплението.

В момента ЕС харчи по около 23 млрд. евро на година за разширяване на мрежите за електроразпределение, като около 141 проекта в сферата са напът да се осъществят както в съюза, така и в сътрудничество между него и трети страни. Но това не е достатъчно за необходимото модернизиране и разширяване на мрежата. Според федерацията на европейската електрическа индустрия Eurelectric ЕС трябва да увеличи инвестициите в разширяването на мрежата до поне 38 млрд. евро на година до 2030 г., за да бъдат изпълнени неговите климатични цели, и до 100 млрд. евро на година до 2050 г., ако амбицията на тези цели бъде повишена. Европейската комисия пък изчислява, че до 2030 г. ще бъдат нужни инвестиции от 584 млрд. евро.

Затова ЕС и самите страни членки трябва да предприемат конкретни усилия, за да гарантират източници на финансиране. Средствата частично ще дойдат от бюджета на съюза, но също така и от национални фондове, частния сектор и финансови институции.

Европейската комисия изчислява, че до 2030 г. ще бъдат нужни инвестиции от 584 млрд. евро.

ЕС трябва не само да разшири мрежата, но и да осъществи повече интерконектори между страните членки. Интерконекторите, които свързват мрежите на съседните държави, играят ключова роля за увеличаване на енергийната сигурност, като гарантират, че дадена страна ще може да посрещне енергийните си нужди, когато вътрешното производство на ток не достига. Това трансгранично сътрудничество води до устойчивост, като позволява на държавите да намалят риска от потенциални ограничения в енергийните доставки - въпрос, който само ще става по-спешен със задълбочаването на климатичните проблеми.

В момента европейските мощности за трансгранична обмяна се очаква да достигнат 136 гигавата до 2030 г., но системата ще се нуждае от между 148 и 187 гигавата, за да се избегнат бъдещи проблеми. До този момент от 50 трансгранични проекта между страните членки само 5 са в процес на изграждане, а 21 са още във фаза на обмисляне.

Освен това разширяването на електропреносната мрежа трябва да приоритизира и заздравяване на връзките между ЕС и трети страни. Например разширяването на електрическите връзки с Обединеното кралство ще даде възможност за увеличаване на вноса на ток, произвеждан от британските вятърни паркове. А разширяването на електрическите връзки в Южна Европа, включително Западните Балкани, ще доведе до възможност за внасяне на "зелена енергия", генерирана в трети страни като Азербайджан и Мароко. Модернизирането и разширяването на електрическите връзки с Украйна и Молдова пък ще позволи на ЕС да заздрави енергийната сигурност на своите източни съседки.

Но от 38 трансгранични проекта в сътрудничество между ЕС и трети държави само 3 са в процес на изглаждане, а 19 са във фаза на обмисляне. Затова страните членки трябва да се фокусират върху ускоряването на тези проекти както в рамките на ЕС, така и с трети държави, за да се противостои на недостиг във вътрешното енергийно производство и за да се увеличи достъпът до възобновяеми източници. Тъй като развитието на мрежите отнема години, всичко това трябва да започне незабавно, за да се гарантира едно "по-зелено" европейско бъдеще.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар