🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Остри критики срещу правилата за субсидии за големи ВЕИ и батерии за над 660 млн. лв.

Част от правилата си противоречат, други фаворизират някои фирми пред останалите, смятат експерти и работодатели

Краят на общественото обсъждане по мярката за големи ВЕИ с батерии изтича на 6.11.2023 г. в 23:59 ч. След това вероятно условията по нея ще бъдат преработени изцяло
Краят на общественото обсъждане по мярката за големи ВЕИ с батерии изтича на 6.11.2023 г. в 23:59 ч. След това вероятно условията по нея ще бъдат преработени изцяло
Краят на общественото обсъждане по мярката за големи ВЕИ с батерии изтича на 6.11.2023 г. в 23:59 ч. След това вероятно условията по нея ще бъдат преработени изцяло    ©  Цветелина Белутова
Краят на общественото обсъждане по мярката за големи ВЕИ с батерии изтича на 6.11.2023 г. в 23:59 ч. След това вероятно условията по нея ще бъдат преработени изцяло    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Високите изисквания за финансови активи могат да изключат микро-, малките и много средни предприятия.
  • Голяма част от бизнеса няма да се справи с набавянето на нужните документи.
  • Критериите по мярката са неприложими за енергийните общности.

Условията по новата мярка за големи ВЕИ и батерии по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) сериозно дискриминират по-малките фирми, които няма да успеят да се включат със свои проекти въпреки желанието на част от тях. Част от критериите са откровено противоречиви и дори взаимоизключващи се, а енергийните общности на практика са изключени от кандидатстването.

Това е основното възражение на експерти и работодатели по критериите за кандидатстване по новата мярка от плана. Условията по нея бяха публикувани за обществено обсъждане преди броени дни, а идеята е приемът на документи по новата схема да започне от 10 ноември. Отсега обаче е ясно, че изискванията към кандидатите ще трябва да бъдат прекроени изцяло.

Мярката предвижда инсталиране и въвеждане на най-малко 1425 MW за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници (слънце и вятър) с най-малко 350 MW съвместно разположени системи за съхранение. Безвъзмездното финансиране по механизма е малко над 663 млн. лв., които ще се изплащат на етапи през следващите години.

В свое становище от сдружение "Соларна академия България" отбелязват, че има сериозна неравнопоставеност за кандидатите. "Критериите не съответстват на поставените цели и описани по този начин, може да бъдат предпоставка за злоупотребяване със средствата. Механизмът за разпределение на средства включва условия, които са несъразмерни и си противоречат", коментира председателят на сдружението д-р инж. Веселин Тодоров. Освен това този подход може да доведе до насочване на средствата към шепа предприятия, които не попадат във фокуса на ПВУ, смята той.

Твърде високи критерии

От сдружението смятат, че изискванията за наличие на определени финансови активи и документи, свързани с изграждането на инсталациите и съоръженията за съхранение, могат да изключат микро-, малките и голяма част от средните предприятия, чието подпомагане е ключов елемент от ПВУ.

По конкретно експертите визират изискванията, свързани с фирмените активи. Според условията в момента кандидатите трябва да имат самостоятелно или чрез своя(те) акционер(и) минимална кумулативна нетна стойност от:

  • 10 млн. евро за проекти с планирана мощност между 2 и 5 мегавата
  • 40 млн. евро за проекти от 5 MW до 20 MW
  • 60 млн. евро за такива с капацитет над 20 MW.

Според организацията това силно ще редуцира кандидатите, тъй като много малко фирми биха могли да се впишат в тези изисквания. В същото време според условията на процедурата (стр. 33 от условията за кандидатстване, раздел "Допустими целеви групи") тя е насочена към към микро-, малки, средни и големи предприятия.

Критики има и към максималния размер на помощта, който е 53 785 300 лева. Това означава, че ако всички фирми кандидатстват за максимална помощ, то бюджетът по първия търг ще стигне само за 5 проекта, а цялата мярката ще бъде разпределена грубо между 12 кандидата.

"Това означава, че ще бъдат нарушени принципите за забрана на нелоялната конкуренция на пазара на електрическа енергия от ВЕИ, тъй като посредством регламентирани правила ще бъде дадено преимущество на вече подготвени за съответната процедура кандидати", пише в своето становище до министерството председателят на сдружението Веселин Тодоров.

Предрешено кандидатстване?

От сдружението критикуват и друго - според условията към момента на подаване на заявлението фирмите трябва да имат готови част от договорите като влязъл в сила подробен устройствен план, влязло в сила решение за промяна на предназначението на земята, валиден предварителен договор за присъединяване и др.

Според експертите обаче тези изисквания биха облагодетелствали едни кандидати спрямо останалите. "Набавянето на голяма част от документацията е свързано с административни срокове и съгласуване със съответните институции, което не би било възможно да се случи на практика за кандидати, които тепърва ще вървят по процедурите за набавяне на тези документи", коментират от сдружението.

Българската търговско-промишлена палата също посочва, че целта на критериите по схемата очевидно е насочена към ограничаване броя на подадените проекти.

Експертите на "Грийнпийс - България", пък заявиха, че биха оценили много по-високо тази процедура, ако даваше шанс на повече хора да се включат като акционери или членове на енергийна общност, която да бъде основана или разширена с европейски средства.

Общностите ще почакат

"Тъй като оставаме фокусирани върху гражданското участие в прехода, се опитвам да си представя дали една новосъздадена енергийна общност може да ползва финансиране по тази процедура. В тази връзка не разбирам още първата точка от критериите за допустимост - как кандидатите да са хем търговци по смисъла на Търговския закон, хем да са в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, където попадат сдруженията и фондациите", коментира за "Капитал" Балин Балинов, координатор на кампанията "Енергийни решения" в "Грийнпийс - България".

В същото време условията по мярката са неприложими за енергийните общности заради високия минимален праг на нетната стойност на активите. От друга страна, дълго време ЕСО изразяваше мнението, че заявените бъдещи ВЕИ проекти са толкова много, че системата няма как да ги понесе. "Дори голяма част от тях да са били спекулативни, остава въпросът дали електропреносната мрежа ще се обновява достатъчно бързо, за да поеме новите големи ВЕИ мощности, макар те да са частично обезпечени със системи за съхранение", коментира Балинов.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
Все още няма коментари
Нов коментар