Коментар | Може ли Украйна да проведе президентски избори

По план вотът трябва да се случи през март следващата година, но по време на война това ще е изключително трудно

Зеленски направи телевизионно изявление през ноември и каза, че "сега не е точното време за гласуване". И допълни: "Сега е време за отбрана, време за битка, от която зависи съдбата на нашата държава."
Зеленски направи телевизионно изявление през ноември и каза, че "сега не е точното време за гласуване". И допълни: "Сега е време за отбрана, време за битка, от която зависи съдбата на нашата държава."
Зеленски направи телевизионно изявление през ноември и каза, че "сега не е точното време за гласуване". И допълни: "Сега е време за отбрана, време за битка, от която зависи съдбата на нашата държава."    ©  Reuters
Зеленски направи телевизионно изявление през ноември и каза, че "сега не е точното време за гласуване". И допълни: "Сега е време за отбрана, време за битка, от която зависи съдбата на нашата държава."    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Абдуджалил Абдурасулов, журналист в британската ВВС, базиран в Киев

От месеци Украйна се намира насред разгорещен дебат дали в страната трябва да се проведе президентски вот през март следващата година, както бе планирано преди Русия да нападне страната. Всички избори са забранени по силата на настоящото военно положение, въведено, след като Русия предприе своята инвазия през февруари 2022 г. Мнозина в Украйна са несъгласни с идеята за вота, тъй като се опасяват, че едно гласуване може да разсее населението от битката за оцеляването му.

Напрежението намаля, когато президентът Володимир Зеленски обяви през ноември, че сега не е времето за провеждането на избори. Но темата далеч не е изчерпана - една от движещите сили в дебата не се намира сред украинците, а в САЩ. Дискусията за вота отчасти се нагнетява от американски политици преди гласуването за президент в страната през 2024 г., и особено от малка група в Републиканската партия. Някои крайно десни републиканци използват въпроса, за да оправдаят желанието си за блокиране на военната помощ за Киев. Докато изолационистките позиции на Доналд Тръмп печелят все по-голямо влияние, подкрепата за Украйна става тема във вътрешната политика на САЩ.

По-рано този месец Вивек Рамасвами - един от републиканските кандидати за президентската номинация, коментира, че Украйна не е демократична страна и "заплашва да не проведе избори, освен ако САЩ не й дадат още пари". В отговор Зеленски изброи всички предизвикателства - отбранителни, законодателни и финансови, и заяви, че е готов да се кандидатира за втори мандат, ако вотът се проведе във време на война.

Дори ако военното положение бъде променено с цел провеждането на гласуване, има още много други пречки. Безопасността е основната, друга е избягалото от домовете си население. "Невъзможно е да се случат избори във военно време, когато милиони граждани са в чужбина или са разселени вътре в страната. Не можем да гарантираме сигурността на тези хора, а нашите войници не могат да дадат гласа си или да бъдат номинирани за кандидати", посочва Олена Шуляк от управляващата партия "Слуга на народа".

Безопасността е основната пречка, друга е избягалото от домовете си население.

Сред другите предизвикателства са местата за провеждането на вота като училищата, които са разрушени; остарелите списъци с гласоподаватели; ограничените права по силата на военното положение и липсата на достатъчно финанси. Експертите са на мнение, че в сегашните условия провеждането на честни и свободни избори е невъзможно. Ето защо идеята за такъв вот в Украйна е дълбоко непопулярна. Проучване на киевския Международен институт по социология през ноември показва, че над 80% от анкетираните искат гласуване, но само след като войната свърши. Същевременно депутати както от управляващата партия, така и от опозиция твърдят, че ще бъде грешка да има вот следващата година.

Но първоначалните двусмислени изказвания на Зеленски доведоха до вътрешни брожения. Нараснаха спекулациите, че популярността на президента ще спадне заради патовата ситуация на фронта и затова той иска да проведе изборите през 2024 г., докато рейтингът му е още висок. В опит да тушира слуховете Зеленски направи телевизионно изявление през ноември и каза, че "сега не е точното време за гласуване". И допълни: "Сега е време за отбрана, време за битка, от която зависи съдбата на нашата държава."

Но според Алина Загоруйко, председател на парламентарната комисия за изборите и референдумите, ако войната се проточи още дълго, в някакъв момент "това може да се окаже проблем и тогава трябва да проучим възможностите за провеждането на избори дори в такива условия".

Повечето политици и експерти са на мнение, че подготовката за следвоенния вот трябва да започне отсега. Много села и градове са разрушени, а гражданите им или са загинали, или са в чужбина, или другаде в страната. Изборната инфраструктура е унищожена и провеждането на гласуване в тези райони ще бъде трудно дори в мирно време. Същевременно от 8 млн. бежанци мнозина може да не се завърнат достатъчно бързо дори след края на войната. Така че властите трябва да се договорят с чуждестранните правителства за отварянето на допълнителни избирателни пунктове в другите държави. Освен това трябва да се обсъдят и алтернативни начини за гласуване, като например по пощата и онлайн. Но тези варианти ще изискват промяна на законодателството.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • - 1
    • + 6

    Какви избори може да има в страна в която дефакто има само една партия в момента.Опозицията е преследвана и унищожена.Водачите на опозицията или са избягали извън страната или са в някое мазе на СБУ.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    Това никакъв комнтар не е.
    Това е пропагандна мъгла, препечатана за дозамъгляване на ситуацията в Украина, вместо да се споменат реалиите.

    В Украина не могат да се проведат президентски и каквито и до било други избори, защото съществува указ на президента за въвеждане на военно положение. При военно положение избори не се провеждат, нормално.
    Проблемът е, че Украина е президентска република и няма институция, която да отмени указа на Зеленский, защото в Радата, както се спомена и в коментара горе, има само Слуга народов, чиито президент е въпросният. И там законите се коват като в двора на Краля Слънце - каквото пожелае.
    Така например, съществува закон, който забранява да се водят преговори с агресора. От египетско-хетските войни от 1500 г пр.н.е. до момента всички военни конфликти завъшват с мирни преговори. Украина е първата страна в света, която си го е забранила...
    Получава се правен абсурд, защото доминираната от предзидентската партия няма да си промени закона, а друга Рада с друг състав, която да го промени, може да се конституира само след избори...

    Другият проблем е загубата на територии, които на книга се водят в състава на Украина. Какви избори за украински президент ще се провеждат в бившите Донбаска, Луганска, Херсонска области?

    И накрая да припомня с лека ръка загърбените Мински споразуминия от 2015, които Украина, подтиквана от Запада хвърли в кръглата папка.
    Те предвиждаха разширена автономия на Донецк и Луганск в границите на Украина и възможност за провеждане там на избори под егидата на Киев.

    А и едва ли някой сериозно се натиска за смени Зеленский тъкмо в този момент, за да остане в историята като подписалият капитулацията на незалежната...


    P.S. Гледам, че като свързани статии се предлагат militari текстове, най-пресният е от повече от три седмици. Те са не само стари, но и абсурдно неадекватни на ситуацията по фронтовете в момента. Моге би това е причината темата да отсъства трайно.

    Нередност?
Нов коментар