Въпреки на пръв поглед шокиращите откровения позицията на ген. Залужний, изразена в неговата статия в The Economist, изобщо не е толкова пораженческа
Въпреки на пръв поглед шокиращите откровения позицията на ген. Залужний, изразена в неговата статия в The Economist, изобщо не е толкова пораженческа    ©  Reuters

Войната в Украйна | Сухопътната офанзива е мъртва. Да живее... десантът!

Контранастъплението на Киев към Азовско море не постигна целите си навреме. Следва обаче опит за форсиране на река Днепър, докато Русия не успява да изземе инициативата на фронта

Въпреки на пръв поглед шокиращите откровения позицията на ген. Залужний, изразена в неговата статия в The Economist, изобщо не е толкова пораженческа    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технически погледнато, пролетно-лятна контраофанзива срещу руските окупационни сили в Украйна продължава и в момента. И не само това: според скорошно изявление на ген. Кирило Буданов, който ръководи украинското военно разузнаване (ГУР), настъпателните бойни действия няма да спират през прословутия есенен кален сезон (т.нар. разпутица), когато пресеченият терен и неасфалтираните пътища се превръщат в блата, а дори и през задаващата се зима. Неофициално обаче краят на настоящата контранастъпателна фаза беше обявен на 1 ноември.

Той дойде под формата на програмна статия от началника на генералния щаб на украинската армия ген. Валерий Залужний, публикувана на английски в авторитетното британско издание The Economist. Още в началото на публикацията военачалникът неочаквано директно признава, че кампанията "преминава към нов етап: това, което ние във военните среди наричаме "позиционна" война на статични и изтощителни битки - както по време на Първата световна война, за разлика от "маневрената" война на движение и скорост". Генералът продължава с откровенията, казвайки, че настоящото статукво ще облагодетелства Русия, позволявайки й постепенно да възстановява военната си мощ, което "в крайна сметка заплашва въоръжените сили на Украйна и самата държава".

Въпреки на пръв поглед шокиращите откровения, позицията на генерала изобщо не е чак толкова пораженческа. Какво всъщност се опита да каже той, навличайки си гнева на управляващия украински политически елит и в частност на самия президент Зеленски, който на следващия ден отрече войната да се намира в патова ситуация? На практика той не твърди, че Украйна трябва да се откаже да си върне териториалната цялост с военни средства, а че трябва да потърси нов, по-оригинален и по-технологичен подход, за да прогони окупаторите.

В крайна сметка обаче ген. Залужний дискретно напомня на западните съюзници, че няма как да постигне победа без навременна доставка на достатъчно отбранителни и офанзивни ресурси, както и технологично превъзходство в някои специфични сфери. "Ако искаме да избегнем този капан, ние ще се нуждаем от превъзходство във въздуха, значително подобрена радиоелектронна война, усъвършенствано унищожаване на руската артилерия, нови технологии за разминиране и способност за мобилизиране и обучаване на повече резервисти", обобщава идеята си началникът на генералния щаб.

Именно липсата на навременна военна помощ за Киев миналата есен и последвалото допълнително няколкомесечно забавяне де факто лишиха украинската армия от инициативата на фронта, точно когато Русия беше объркана и относително слаба. По този начин миналия ноември въоръжените сили на страната пропуснаха златна възможност да надградят прогонването на руснаците от Западен Херсон с решителен удар в Запорожие в посока към Азовско море, с който да прекъснат сухопътния коридор между Русия и анексирания Кримски полуостров и реално почти да спечелят войната.

Защо контранастъплението закъсня

Още тогава ген. Залужний обяви, че армията му спешно се нуждае от 300 танка, няколкостотин бойни машини на пехотата и няколко самоходни артилерийски дивизиона, за да довърши бързо деокупацията на страната. Съюзниците на Украйна обаче дозряха за изпращане на западни танкове и БТР-и чак в началото на тази година, като повечето от тях дори дойдоха не през пролетта, каквито бяха първоначалните ангажименти, а чак в началото на лятото. Голяма част от техниката мистериозно липсва и до момента.

Най-парадоксално е забавянето на обещаните 31 американски танка M1 Abrams, чието изпращане беше заявено в края на януари, а първите техни първи снимки от фронта се появиха едва... тази седмица. Шокираща е също липсата на обещаните близо 200 германски ретро танка Leopard 1, от които Украйна до момента е получила само около 20, като част от тях бяха върнати заради технически проблеми, без дори да достигнат до бойните формирования на предните линии.

На очи се набива и закъснението в доставката на 250 щатски бронирани бойни машини M1117 Guardian (с бойни способности някъде по средата между HMMWV и Stryker), които американската армия не ползва от години и държи на склад след изтеглянето си от Ирак. За тях от Вашингтон някак между другото и дискретно се чу, че в крайна сметка може да пристигнат в Украйна... 18 месеца по-късно от планираното. Американските военни дори не се и опитаха да тръгнат по пътя на Германия със старите Leopard 1A5 и да разконсервират техните пенсионирани след операция "Пустинна буря" щатски танкови аналози M60A3, образци от които все още се ползват от някои не толкова модернизирани армии по света.

На бойното поле не се забелязват и сериозни количества от бойните машини на пехотата KTO Rosomak - полската версия на финландските Patria AMV, от които Украйна поръча 200 броя и трябваше да спешно получи 100 от тях от складовете на полската армия. Това са най-модерните бронирани машини в арсенала на украинската армия заедно с шведските CV90. Властта във Варшава, която до момента е дала на Киев над 300 модифицирани танка Т-72, обаче напоследък промени реториката си и декларира, че пред лицето на нарастващата руска заплаха приоритетно ще започне да укрепва своята собствена армия.

Всичко това очевидно забави настоящата украинска контраофанзива със 7-8 месеца. През това време армията на Кремъл постепенно излезе от първоначалното объркване заради факта, че Украйна изобщо е способна и би дръзнала да води настъпателни операции срещу нея. В началото на миналата есен руският президент Путин обяви в отговор мобилизация на 300 хил. запасняци (най-вероятно и повече), които имаха възможност да преминат през половин година опреснително обучение. То едва ли може да им помогне за извършване на сложни офанзивни операции, но е достатъчно за статична отбрана.

Вече разжалваният за близки връзки с ЧВК "Вагнер" ген. Сергей Суровикин пък инициира изграждането на дълбоко ешелониран фронт в Донецк, Луганск и най-вече в Запорожие, където на места достига 20 - 30 км ширина и е прорязан с няколко защитни линии, укрепени с огромни минни полета помежду им.

Каква е ситуацията в момента

Именно минните полета се оказаха почти непреодолима преграда за фатално закъснялата и ресурсно недоосигурена украинска сухопътна контраоперация. Силите на Киев успяха да напреднат не повече 15 - 20 км в дълбочина през т.нар. линия на Суровикин и в момента са затънали в позиционни битки на две места - при селата Роботине, Новопрокопивка и Вербове по оста към укрепените градове Токмак и Мелитопол и при Урожайне и Старомайорске по поречието на реката Мокри Яр в посока към Мариупол. Перспективата за излизане от статичната фаза в момента по-скоро не съществува, тъй като прословутата "разпутица" на практика е започнала.

Русия от своя страна като че ли също не може да се възползва от приближаващата своята кулминация лятна украинска контраофанзива. Нагледното доказателство за това е опитът за щурм или поне обкръжаване на Авдеевка - укрепеното сателитно градче на проруската сепаратистка "столица" Донецк, което е превърнато в своеобразна украинска крепост още през 2014 г. след анексирането на Крим.

За изминалите около 4 седмици руската армия постоянно атакува селището и е загубила буквално няколкостотин бронирани машини и танкове, без да постигне значителен и видим напредък. По груби сметки Москва до момента е жертвала в настоящата операция между 5000 и 7000 военнослужещи, които са убити или тежко ранени. Казано с други думи: еквивалента на 1-2 механизирани сухопътни бригади. По данни на украинското разузнаване Кремъл е концентрирал тук около 40 хил. военнослужещи, което означава блокиране на сериозна част от руската армия около Авдеевка за неясно колко време и ограничаване на възможностите за подсилване на други потенциално проблемни сектори на фронта.

Генералите на Путин явно не успяват да се придвижат напред и по другите две евентуални оси на (ре)контраатака - към Купянск в Харковска област и към Лиман на границата между Харковска област, Луганск и Донецк.

Лъч надежда

Въпреки твърденията на ген. Залужний, че войната вече е в статична позиционна фаза, ситуацията може и да не е чак толкова безнадеждна. Добри новини за Киев идват от формално окупирания от руснаците източен бряг на река Днепър, по чието течение минава фронтовата линия в Херсонска област. Там украинската морска пехота вече от около три седмици удържа няколко нови плацдарма, след като още в края на юни се закрепи в района на разрушения от окупаторите Антоновски мост. Евентуален пробив в този слабо защитен от руснаците участък би могъл да отвори пътя за маневрени бойни действия по посока към окупирания Кримския полуостров.

Най-вероятно армията на Киев де факто вече контролира участък с дължина от порядъка на 30 - 40 км от т.нар. руски бряг на Днепър и може би се готвят за скорошно форсиране на най-голямата река в страната с по-сериозни и многочислени сили. Информацията на проруските военни блогъри от района става все по-тревожна - според тях украинските сили вече поддържат в района контингент от няколкостотин души, т.е. формирование с размерите на батальон, които извършват постоянна ротация, а от няколко дни превозват през реката и първата бронирана техника от типа на HMMWV и БТР-4 "Буцефал". На другия бряг на Днепър са съсредоточени зенитни установки, артилерийски сили, оператори на дронове-камикадзе и системи за радиоелектронна борба, които не позволяват на неголемите руски сили край реката да окажат ефективна съпротива, допълват кореспондентите на Кремъл.

Същевременно генералите на Путин или подценяват сериозността на положението край Днепър, или вече не разполагат с налични резервни сили, които да изпратят като подкрепление в този участък на фронта. Дори и в настоящата по-скоро благоприятна ситуация обаче евентуалното десантиране на голямата река би било хазартен ход и за Украйна. Нейните понтонни мостове за логистично осигуряване на експедиционните сили в Източен Херсон със сигурност ще бъдат лесна статична мишена за руската авиация и далекобойни ракети, освен ако районът не бъде наситен със сериозно количество украински системи за противовъздушна отбрана и особено такива с по-голям обсег от типа на американските Patriot.

Какво следва

Каквото и да се случва оттук нататък, в момента Украйна не би могла да продължи да се сражава ефективно без постоянна сериозна военно-техническа и финансова подкрепа от Запада. Голямата неизвестна сега е колко голяма всъщност е умората от войната сред съюзниците на Киев. Липсата на видими и бляскави украински победи през последните пет месеца сериозно подкопава политическата поддръжка за военното разрешаване на конфликта и съответно разколебава западните и особено американските политици да се ангажират с нови отбранителни доставки.

Най-належащият проблем е свързан с това кога (а може би и дали) Конгресът на САЩ ще гласува пакета с военни помощи на стойност 106 млрд. долара за Украйна, Израел и Тихоокеанския регион плюс за засилено финансиране на граничния контрол и за прословутата защитна стена по американско-мексиканската граница. За момента съпротивата на изолационистите в лагера на републиканците дава резултат и до решение не може да се стигне. През това време администрацията на Байдън постепенно стопява последните около 5 млрд. долара (а по последна информация - вероятно малко над 1 млрд. долара), одобрени за Украйна от законодателния орган на САЩ.

При твърде спешна нужда все пак американският президент би могъл да прибегне до авариен вариант и да използва правомощията, дадени му по линия на новия ленд-лийз закон, одобрен малко след началото на настоящата руска инвазия в Украйна. По силата на нормативния акт държавният глава може да предостави военно оборудване на съюзници "под наем", без да има нужда от одобрението на Конгреса или Сената.

Основната средносрочна стратегическа цел на Путин в момента е да задържи позиционната война в статично положение поне до президентските избори в САЩ след година, когато политическата конюнктура във Вашингтон би могла да се обърне в негова полза. Особено ако следващият стопанин на Белия дом се казва Доналд Тръмп.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 4
    • + 3

    Най-накрая сложихме кръстът на контранастъплението. Естествено украсено, напудрено, като истински мъртвец да изглежда като живо. В този и в превода на Икономист са спестени някои детайли от двете статии в същото издание на „великия“ Залужний. Най-забавната беше, в която казва, че след като е впрегнал на юруш месото и консервите и видял, че не става отворил съветския учебник от 1941 г. за пробив на защитни линии. И там е записано, че без превъзхождаща огнева поддръжка пробивът само ще го мирише. Това го описвах още през лятото дори без да съм чел въпросният учебник. ВСУ дори не се опита да концентрира артилерийската поддръжка в една зона, нито впоследствие и наземните части. Нямаше просто как да стане. Дори и тогава имаха основно теоретични шансове за успех, поради установения през декември паритет в числеността на силите между руснаци и украинци.

    Авторът е прав за едно – единственият момент в който Киев имаше по-големи възможности да обърне войната беше ако след успехът на ВСУ в Балаклая се бяха прегрупирали за атака към Запорожие. И най-късно да бяха направили офанзивата през декември, зарязвайки Бахмут. Авторът пропуска три момента – единият е, че при Херсон, Залужний използва същата стратегия от това лято. Със същите резултати – огромни загуби с нищожен пробив, само заплахата от пълно откъсване на руските части при обстрела на язовира в Каховка спаси тази офанзива. Защото само тя накара Москва да се изтегли от Херсон и западния бряг на Днепър. Вторият момент е, че Киев изпрати оцелелите от херсонския корпус на заколение в Бахмут. Фактът, че руснаците пробиха линиите при Соледар и под Бахмут точно в тези участъци, където той оперираше показваше и колко големи са били загубите при миналогодишната лятна офанзива в Херсон. Третият момент е с помощта – ВСУ нямаше нито капацитет, нито хора да приеме по-големи помощи по това време. Окомплектоването на 4 нови бригади им отне близо шест месеца тогава. Тази година за това време изградиха нови 20. Да, вярно с численост на полкове, но дори и при такава са доста повече от тези през зимата. Проблемът не беше само изпратената техника, но и в наличните подготвени войници.

    Говорейки за техника. Abrams-ите бяха ясни, че преди септември няма да видят кал, така де, бял ден. Не знам, защо авторът ги споменава изрично. За Leopard 1 вече съм писал – тези машини няма и да видят полетата на Украйна, защото Западът не може да ги възстанови. А и да припомня, че тяхната ефективност е съпоставима с тези на модернизирани T-62. Закъснението дори на лекобронираните полицейски M1117 не мисля, че е фатално. Те са съпоставими със съветските БРДМ машини и няма да изиграят толкова голяма роля при едни настъпателни операции. Изброените машини всъщност ще са и най-вероятните последни пакети, които Украйна ще получи през следващите 12 месеца. Крайно недостатъчни предвид огромните загуби на ВСУ. Авторът хубаво споменава потенциалните руски загуби в Авдеевка, но премълчава за ударените там 7-8 танка Leopard 2. Броят на „котките“ започва стремглаво да намалява, а Oryx вече затвори кепенци за обновяване на и без това ненадеждните данни.

    Стигаме и до „да живее десанта!“ Закрепването в Кринки продължава да виси на-онзи-косъм. Разликата е, че ВСУ прави опити да прехвърля по няколко единици механизирана техника за поддръжка. Тези 30-40км всъщност са си островите, които Киев контролираше до известна степен и след взривяването на язовира. Ивицата, която е изцяло на източния бряг, е в най-добрия случай няколко километра с дълбочина под километър. Руснаците успяха да изтласкат на няколко пъти тези плацдарми, та единствената причина за закрепването е по-скоро хвърлянето на много повече месо, отколкото руснаците разполагат непосредствено на първата и втората линия. Този участък ще е единственият в който Украйна ще поддържа някаква инициатива – факт. Стратегическото му значение спрямо хвърлените ресурси ще са също толкова под въпрос, както по време на кампанията за Бахмут.

    Руснаците поемат инициативата. Основното ястие в менюто ще е Авдеевка, която ВСУ вече започва да възприема като втори Бахмут. Изпратени са едни от най-боеспособните подкрепления – 47 и 31 механизирани. Части, които покриваха фланговете на по-широк фронт сега също са концентрирани в или в непосредствена близост до града. Който е с размерите на Токмак, та докато ВСУ гледа Токмак на сателитни снимки, руснаците се готвят да обградят напълно негов еквивалент в Донецка област. За момента са успели на 65%.

    За помощта авторът хубаво споменава опцията за „наем“ и пресъхващите финанси. Почти сигурно е, че огромният пакет комбиниран с израелската и тайвански помощи няма да се осъществи. Компромисът най-вероятно ще бъде доста орязано меню за Киев. Затова в момента ястребите от Белия дом обсъждат малоумното решение да конфискуват руските активи и да ги предадат на Украйна. Защо е малоумно? Защото САЩ губят един лост за влияние при евентуални мирни преговори с руснаците. Това едно на ръка, второто е, че така ще унищожат доверието в международната финансова система и само ще ускорят процесите за създаване на незападна алтернатива на долара. Доналд Тръмп ще успее да потуши повечето кризи, защото той е против войната, тъй като съсипва икономиката. Последните социологии показват солидно предимство на бившия президент. Стига ястребите да не пресолят манджата и догодина преди изборите да видим доста по-голяма ескалация. Която ще е за сметка на Украйна, разбира се.

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 3

    За ВСУ това е третият "десант" през Днепър, ако не се брои онова под Антоновския мост. Предишните два опита завършиха катастрофално, въпреки надеждите, които им се възлагаха.
    Мисля, че Украина като цяло има значително по-сериозни проблеми и от очертаващия се пореден "воден" неуспех и след липсата на сухоземни.
    САЩ имат вече много по-значим център на внимание, а и почти напълно е изчерпан финансовият им пакет за Киев.
    Чета, че по полетата на безсмислената контраофанзивата, която не постигна нищо от набелязаните си цели и дори не помръдна линията на фронта на изток, са останали над 90 хил. трупа на млади украинци.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Дори в Капитал изчезна оптимизмът...
    А какви перемоги очертваха!

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#2] от "kuranakyumura":

    Моля те дапогледнеш този обзор:
    https://topwar.ru/229773-avdeevka-ne-prosto-gorod-a-vidimaja-chast-zakulisnyh-politicheskih-reshenij.html

    Интересно ми е мнението ти.

    Нередност?
Нов коментар