Коментар | Кълват ли рибите на зелено?

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ако ще инвестирате в недвижими имоти, ще се редуват моменти с много мъка и моменти на възход. Трябва просто да се научите да преминавате през тях", казва легендарният инвеститор и партньор в Berkshire Hathaway Чарли Мънгър, който почина тази седмица на 99 г. Съветът му продължава: "Както казва [писателят] Киплинг, отнасяйте се с тези двама самозванци [триумфа и катастрофата] по един и същ начин. Това е като да се справяш с деня и нощта. Притеснява ли те смяната им? Не - понякога е ден, понякога е нощ. Понякога има възход на пазара на недвижими имоти. Друг път цените падат."

Сега на пазара на имоти в България - или поне на жилищния, изглежда, ще се стъмва. Трябва ли това да притеснява някого? Разбира се, че не, но за да се мине лесно през този етап, трябва да се знае какво точно се случва. Темата от корицата в този брой на "Капитал" помага много за по-добрата ориентация.

Между другото да се събере обективна информация за пазара на жилища в България не е никак лесна работа. Участниците в него, които разполагат с реална информация - агенции за недвижими имоти и банки например, имат интерес от по-високи цени и в голямата си част не са в състояние да коментират обективно. Дори и през срива в имотите след кризата през 2008 г. те много трудно признаваха какво се случва. Сега, разбира се, ситуацията е МНОГО различна оттогава, но признаци, че (погледнато откъм продавачите) купонът с високите цени свърши, са налице. Никой не очаква криза и рязък спад, но всички евфемизми за задържане на цените преди спада вече са в употреба - "охлаждане", "отстъпки", повече време за сключване на сделките и пр.

Картината на пазара на недвижимости, разбира се, има много повече нюанси, но при всички положения е интересна - вижте я тук.

Един от факторите на този пазар, който статистиката изобщо не отчита, е корупцията и тя действа както пряко, така и косвено. Част от незаконните пари, получени по този начин, се "влагат" в недвижими имоти чрез покупки в брой или дори строителство на цели сгради. Косвеният ефект на корупцията върху недвижимите имоти идва от цялостното разкапване на бизнес средата. При липса на работеща съдебната система, която да гарантира собствеността и правата на хората, при превзети регулатори и държавни органи, дори и тези, изкарали пари по честен начин, нямат много възможности къде да ги инвестират в България. Когато инфлацията е висока, както и цената да си държиш парите в банка е висока, както е в момента, покупката на имоти остава единствената алтернатива. И хората купуват. Резултатът е около 30% незаети апартаменти в София.

Като казахме "корупция", та се сетихме за Пеевски (както може би щеше да напише легендарният д-р Тони Филипов). Тази седмица санкционираният за корупция кандидат за лидер на ДПС продължи удивителния си поход да изпере образа си и да се превърне в нормален политик. "Удивителен", защото това е невъзможно, но той продължава да го прави. Тази седмица му помогна една от ключовите фигури в "Продължаваме промяната" - Даниел Лорер, който обясни, че Пеевски вече е друг политик (вижте коментар тук). Доказателство за глупостта на това твърдение има в този текст. Там ще видите как контролираната от Пеевски и Борисов Комисия за защита на конкуренцията блокира опитите на правителството да сключи нови договори за пътна поддръжка и почистване. Така изпълнителната власт може и да е на ПП-ДБ, но Пеевски (и верният му Борисов) имат достатъчно инструменти да ги блокират, ако те нарушават интересите на избраните от тях фирми. А защо изпълнителната власт не е изцяло на ПП-ДБ - тук ще прочетете как първото назначение на министъра на вътрешните работи е било да сложи за шеф на кабинета си бившия началник на охраната на "Лафка" - веригата лавки, която се свързваше с Делян Пеевски.

Това звучи скандално на почти всички, но интересното е, че възмущението като че ли няма значение, защото "почти всички" не участваме в тази игра. Има друг подходящ цитат от цитирания по-горе Чарли Мънгър, който може да се отнесе към ситуацията: "Един ден срещнах човек, който продава стръв за риба, погледнах я и му казах: "Боже, стръвта е лилава и зелена. Рибите кълват ли на това?" И той ми отговори: "Господине, аз не продавам на рибите."

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Слоганът на Капитал от 2014 г, с който отдавна сме привикнали, е "прознози, които НЕ се сбъдват". А не се сбъдват, защото газетата се хвърля да защитава незащитими от национална гл.т.,чужди и превнесени с грантовете тези.
    И с имотите така. "Водещата икономическа медия" изобщо не съзря деформециите в имотния пазар в София от 2020 г. Когато провинцията, за да позапази покупателната потребност на левоветаси ги инвестира в бетон и керемиди в София. И така качи града ми на Виенското колело. Вместо в активи, провинциалистът ( в мисленето) инвестира в пасиви... Това ни е нивото... Затова и неокомунистите в СОС искат да управляват необитаемата частна собственост. И имат челен сблъсък с Конституцията. Васел Терзиеви Вълко Червенковщини...
    На газетата - тоже.



    Не се ли сбъдват прогнозите, оттича доверието.
    На кого, всъщност му пука? Докато има Ам за БГ.

    Нередност?
Нов коментар