Старшината на Пеевски - защо затихна скандалът в МВР

Чистката в силовото ведомство през август е направена под наблюдението на бивш кадър на "Лафка"

Вътрешният министър Калин Стоянов е създал звено, в което е назначил всички областни директори, от които искаше да се освободи през лятото.
Вътрешният министър Калин Стоянов е създал звено, в което е назначил всички областни директори, от които искаше да се освободи през лятото.
Вътрешният министър Калин Стоянов е създал звено, в което е назначил всички областни директори, от които искаше да се освободи през лятото.    ©  Георги Кожухаров
Вътрешният министър Калин Стоянов е създал звено, в което е назначил всички областни директори, от които искаше да се освободи през лятото.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато гръм удари в некоалиционното управление на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, ехото заглъхва бързо. Последствия няма, а партньорите в сглобката с демонстративна разсеяност бързо покриват конфликтния сюжет. До седмица-две никой в публичното пространство вече не помни, че е имало напрежение.

Натрупаните проблеми обаче цъкат като бомба с часовников механизъм. Особено важна и опасна такава бомба е "ситуацията" (както я наричат вече в ПП-ДБ) с вътрешния министър Калин Стоянов. Той беше осветен като "кадър" на ГЕРБ в кабинета "Денков", въпреки че доскоро Кирил Петков твърдеше, че всички министри са на партиите на промяната.

Повод за скандала беше вълната от полицейско насилие срещу граждани по време на протеста срещу ръководството на БФС от средата на ноември.

Тогава ПП-ДБ поискаха оставката на Стоянов, а той отказа да я подаде, подкрепен от ГЕРБ и ДПС. Оказа се, че дори премиерът Денков не може да вземе оставката на собствения си министър.

Санкционираният за корупция от САЩ Делян Пеевски обясни, че Кирил Петков опитвал да оказва натиск върху министъра, за да повлияе на изборите. После Петков и Стоянов спретнаха почти махленски скандал в ефира на "Нова тв". Министърът потвърди версията на Пеевски, обвинявайки съпредседателя на ПП в политически натиск преди изборите, а Петков припомни, че Стоянов на своя глава в средата на лятото е сменил сам 17 от 28 областни директори на управления на МВР. Всичко обаче застина дотук.

Няколко дни по-късно темата беше забравена: премиерът Николай Денков се измъкна с коментар, че Калин Стоянов тръгнал в правилната посока, а вицепремиерът Мария Габриел заключи, че в правителството няма напрежение около фигурата на вътрешния министър.

Напрежение обаче има и то е в самото вътрешно министерство. А причината е именно чистката, направена тихомълком от Калин Стоянов през август под най-различни предлози. Тази чистка, оказва се, е извършена под зоркото наблюдение на подставено лице на Делян Пеевски.

В средата на август са отстранени по-голямата част от шефовете на областните дирекции на МВР в страната. Като компенсация са назначени в създадено специално звено, което уж трябва да подпомага дейността на вътрешния министър. Структурата е създадена по времето на бившия служебен министър Бойко Рашков. На практика обаче въпросното звено е нещо като изолатор, в което са назначени уволнените полицейски началници. Изпратените там взимат заплата, с което се купува мълчанието им. Двама от отстранените преди изборите обаче твърдят пред "Капитал", че рокадите от август са извършени с явни политически аргументи.

Че силовото министерство е подвластно на политическо влияние, е видно от едно от ключовите назначения в политическия кабинет на вътрешния министър. Кариерата на началника на кабинета на министъра е пряко свързана с председателя на парламентарната група на ДПС и санкциониран по закона "Магнитски" Пеевски - факт, до момента спестяван от администрацията на МВР.

Всичко започва на 13 юни

Че ДПС има силно влияние в МВР, всъщност е било ясно още от 13 юни - седмица след като парламентът избра кабинета "Денков - Габриел". Тогава Калин Стоянов взема на работа като шеф на политическия си кабинет Васил Кръстев. В сайта на ведомството е публикувано, че Кръстев е назначен на 13 юни, когато още не са назначени дори зам.-министри.

От биографията на Кръстев става ясно, че той е бил началник на сектор в ГДБОП, а после и на звено в ДАНС. Официалната справка за професионалния му път обаче приключва с 2015 г. Според нея през последните 8 години той е бил без работа. Проверка на "Капитал" обаче сочи, че Кръстев напуска ДАНС, за да постъпи на работа като "мениджър сигурност" в свързваната с Делян Пеевски и фалирала през 2020 г. верига "Лафка". Потърсени за коментар, от МВР отговориха официално, че работата му в частния сектор няма общо с назначаването му на високата позиция във ведомството.

"Г-н Кръстев има 20-годишен професионален опит в системата, което е било водещото за назначаването му за началник на политическия кабинет на министъра", казаха от ведомството. Самият той пък не отговори на телефонните позвънявания.

Веригата "Лафка" беше създадена през 2014 г. с помощта на "Булгартабак". Тя дълги години работеше на загуба и достигна 2000 обекта. Непосредствено преди да фалира през 2020 г., собствеността ѝ беше разделена между две юридически лица - "Еф Ем Си Джи трейд" и "Благоевград БТ". Крайният контрол обаче се държеше от основателите на "Винпром Пещера" и Делян Пеевски.

Позицията на Кръстев в компанията е била свързана с познаване до тънкост на цялата собственост на дружеството и почти всички бизнес контакти. Изстрелването му до върха на МВР, оглавявайки политическия кабинет на Калин Стоянов, според източници е част от сделката между ГЕРБ и ДПС за контрол над силовото ведомство.

Меката чистка и цяло звено "съветници"

На Кръстев и на уволнения преди седмици от Николай Денков зам.-министър Стоян Темелакиев се приписва цялостното ръководство на министерството до момента. Източниците на "Капитал" разказват, че отново те двамата са идеолозите на "меката чистка", проведена от министъра преди изборите през август. Именно тя е станала повод Кирил Петков да се срещне с министъра и да му търси сметка. Според ПП Стоянов твърдял, че това е професионално решение за "осигуряване честността на изборите".

Напусналият бивш шеф на ОДМВР - Бургас, Калоян Калоянов обаче смята друго. "В средата на лятото бях извикан на среща с министър Стоянов и неговия заместник Темелакиев. Те съобщиха, че край мен има напрежение", разказа той пред "Капитал". Калоянов обясни, че от разговора е станало ясно, че "напрежението" е от политическо естество. "Не ми казаха забележки към работата ми, а единствено че ще трябва да освободя ръководния пост", допълва той.

В средата на август на Калоянов и на още 16 областни директори им е предложено да бъдат преназначени в специално звено, създадено към вътрешния министър по линия на чл. 33 от Закона за МВР. Структурата се създава извънредно и би трябвало да подпомага дейността на министъра в различни направления с експертни знания на членовете ѝ.

Въпреки авторитетно звучащото име обаче това е елегантен начин въпросните директори да запазят щата си в МВР, но да бъдат отстранени от директорските си позиции. "За мен е изключителна ирония - министърът създава звено, което да го подпомага, а в това звено назначава само хората, с които не иска да работи", каза Калоянов. След като той не се е съгласил да бъде назначен там, му е било предоставена възможността да напусне системата, както и сторил.

Калоянов има дълга кариера в МВР и е многогодишен директор на ОДМВР - Бургас. Той остава на позицията и по време на служебното правителство, в което вътрешен министър беше Бойко Рашков. Така през 2021 г. едни от зрелищните акции срещу купуването на гласове, с които остана известен този кабинет, са проведени в Бургас. На местния акции с подобен мащаб нямаше.

Уволнен за 14 лева

Сходна е и ситуацията с уволнения директор на ОДМВР - Пловдив, Васил Костадинов, който е първият преместен в звеното за подпомагане на министъра, а малко след това е уволнен. Ситуацията с него се разви в началото на август, а формално от МВР обясниха, че той е уволнен заради напрежението по случая с убийството в Цалапица.

Местните обвиниха полицията, че се е забавила с разследването и това е дало възможност на заподозрения да избяга. В отговор на недоволството Стоянов поиска оставките на началника в Пловдив Васил Костадинов и на РПУ-то в Стамболийски Ангел Керпиев. И двамата отказаха да го направят. Министърът реагира първо с преназначаване, а след това и с дисциплинарно производство.

"Сигналите за това, че ще има размествания в МВР, дойдоха още от началото на август. Първо се съгласих да бъда преназначен в звено към министъра, но да си запазя работата в министерството, но малко след това бях уволнен, като причината беше "злоупотреба с власт", обясни пред "Капитал" бившият директор на ОДМВР - Пловдив, Васил Костадинов.

Любопитен детайл е, че и той, също като Калоян Калоянов в Бургас, е от екипа на Бойко Рашков, с който служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев, направиха поредица акции и противодействаха на купувачите на гласове, работещи за ГЕРБ и ДПС.

Костадинов обясни, че убийството в Цалапица е ползвано, за да се обясни публично дисциплинарното му уволнение. Документи, с които "Капитал" разполага, доказват думите му, че е уволнен на друго основание.

Според Заповед №8121к-12869 от 13.10.2023 уволнението на Костадинов му се налага, защото е разписал документ, с който на служител на РПУ-то в Стамболийски са надплатени 16.80 лева за дежурство "на разположение". Става дума за т.нар. дежурства от вкъщи, които дават полицаи и лекари - служителят се води "на разположение", докато е в дома си, за което получава минимално възнаграждение. Идеята е, че в случай на нужда колегите му могат да го извикат по телефона и той да се отзове.

Проверка в документацията на ОДМВР - Пловдив, показва, че като директор Костадинов разписал възнаграждение от 16.80 лв. за служител, за когото се доказало, че всъщност не бил в дома си, а в Гърция. Коректната сума всъщност е 14 лв., а не 16.80 лв., както твърди проверката. Това обаче няма особено значение, тъй като в съобщение на страницата на МВР от 2 август е записано, че Костадинов е с препоръка за уволнение заради случая в Цалапица - очевидна неистина, оборена от заповедта, с която е наложено уволнението на шефа на пловдивската дирекция.

Какво работи звеното

Така Васил Костадинов е уволнен малко след като е назначен в митичното звено за подпомагане на министъра. В него са изпратени и вече бившите директори на областните дирекции на Благоевград, Варна, Пазарджик и други.

"Капитал" потърси официална информация с какво се занимава структурата и какво работят преназначените там бивши полицейски началници. Официално от МВР не предоставиха подобни данни. Източници обаче обясниха, че "бившите директори пишат доклади", тематиката е неясна. През лятото те са посетили оградата по границата с Турция, за да се запознаят с проблемите на мигрантския поток. От "запознаването" не е произтекло нищо.

В крайна сметка съгласилите се да работят на синекурни длъжности бивши полицейски шефове са били наясно през цялото време каква "сделка" им се предлага - да останат в системата, но цената срещу това е да не пречат.

Истината е, че всеки министър сменя регионалните началници, ходът на Калин Стоянов не прави изключение. Впечатление прави обаче, че разместванията в МВР от лятото не бяха коментирани от ДПС и ГЕРБ. А историята помни, че Бойко Борисов се пазареше дори за назначенията на горските в началото на настоящия мандат. Мълчанието му за едно от най-чувствителните му теми - МВР, подсказва само едно - рокадите едва ли са се случили без негово знание и одобрение.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 1

    Когато се направи "некоалиционната сглобка" в един специализиран форум се разгоря спор около имената на Йоловски и Стоянов. Най-горещ беше за Йоловски, а "принадлежността" на Стоянов се коментираше в контекста на този спор. Та двете противоположни тези бяха:
    - Йоловски е бясна герберска калинка;
    - Йоловски е бил зам. на Божо Божанов, той го е промотирал за поста, нека му имаме доверие. Това, впрочем, беше единствения аргумент "за" Йоловски, ако изключим "да им имаме доверие".
    В същото време срещу Й. се казаха много неща, за административната му работа. Иначе, да, познат е в средите, но е очевидно политически обременен в действията си.

    Нередност?
  • 4
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 2

    Понякога, доста често заглавията на Капитал казват повече отколкото текста.
    Тези, които знаят какво значи "Старшинка" дори не е необходимо да четат.
    Потъването на България започна на 13 юни 2013г. с назначаването на Пеефски за шеф на ДАНС от комунистите (Сергей).

    Нередност?
Нов коментар