🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Ще преобладава скандално време, на отделни места с кризи

Някои от по-важните теми в новия брой на седмичния "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Естественото агрегатно състояние на политиката, поне в нашите ширини, е скандалът. Тя е скучна само когато на власт е полу- или истинска диктатура, която потиска възмущението, недоволството и атаките с брутална сила. Дори и в свободната политика обаче има по-спокойни моменти и такива, в които различни видове напрежение се оплитат в кълбо, което изглежда трудно за разбиране. България сега се намира във втората ситуация и няколко текста в този брой на "Капитал" обясняват текущите скандали и разплитат кълбата, така че да е ясно какво се случва. Да започнем от политиката:

С наближаването на уговорената дата за ротацията на премиерския пост напрежението между двете крила в коалицията - ПП-ДБ, от една страна, и ГЕРБ-ДПС, от друга, изведнъж стигна неочаквано високи нива. Сглобяването между тези партии никога не е било особено стабилно, но разклащането сега изглежда толкова силно, че нито една от двете групи не контролира напълно ситуацията. Това не означава задължително, че ще има предсрочни избори, но поне на етапа, изглежда, е по-вероятната възможност. ПП-ДБ използваха повода около смяната на премиерската позиция, за да поставят категорични условия в две посоки:

  • Да се спре отлагането на реформите и мотаенето с регулаторите
  • Пеевски да бъде понижен от пълноценен некоалиционен партньор до младши съдружник на ГЕРБ във властта, и то ако Борисов го иска.

Предложението накратко е за ударно разграждане на мрежата от задкулисна власт, което би довело до загуба на реални позиции от страна на Борисов&Пеевски. Дали това ще се случи е трудно да се прогнозира, но изглежда по-малко вероятно. Вече девет месеца това ООД полага сериозни усилия в държавата да се отлагат сериозните промени. Перспективата за падане на правителството едва ли ги плаши особено, защото след промените в конституцията служебният кабинет вече само формално се назначава от президента. Той трябва да избира за премиер между шефа на парламента, хора от ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсмана - повечето от тях са лоялни на ГЕРБ/ДПС. (Вижте повече тук.)

Сред скандалните политически развития е и конференцията на ДПС, която трябва да избере нов председател на партията. Интригата там е колкото и на президентските избори в Русия. Още преди повече от месец Ахмед Доган каза, че ще има двама съпредседатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Предизвестеният резултат обаче всъщност не означава, че напълно липсват интриги. Изборът на Пеевски дори и само за полупредседател може да създаде проблеми на ДПС, като доведе до международна изолация, а също и да засили вътрешнопартийното напрежение срещу него.

В един друг сюжет, който може и да е свързан с предишните, убийството на Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, продължава да произвежда големи вълни в блатото. Разклоненията на този скандал станаха толкова много, че той заприлича на посредствен сериал, в който, като не си гледал един епизод, ти е много трудно да се ориентираш в следващия, въпреки че знаеш, че е важно. Цялата история на този случай е събрана и обяснена разбираемо в този текст.

И докато на повърхността всички тези скандали хвърлят искри и дим, по-надолу се случват важни процеси. Българската енергетика в момента минава през много сериозна трансформация - вижте как ще изглежда тя в темата на броя.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар