🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ПП-ДБ опитват да изолират Пеевски, сглобката се клати повече от обикновено

Борисов трябва да избира между управление с коалицията или предсрочни избори заради ДПС

ГЕРБ засега категорично отстоява интересите на Делян Пеевски
ГЕРБ засега категорично отстоява интересите на Делян Пеевски
ГЕРБ засега категорично отстоява интересите на Делян Пеевски    ©  Юлия Лазарова
ГЕРБ засега категорично отстоява интересите на Делян Пеевски    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две седмици преди ротацията на Николай Денков с Мария Габриел на премиерския пост от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) предложиха на ГЕРБ документ, с който се уреждат отношенията между двете формации в изпълнителната и законодателната власт за следващите девет месеца, но от него бяха изключени ДПС. Ходът беше изненадващ за ГЕРБ и ДПС и имаше ефекта на детонатор с потенциал да взриви управляващото мнозинство и да предизвика предсрочни парламентарни избори.

Документът, наречен Меморандум за продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността, най-общо регламентира начина, по който ще се извърши ротацията на премиерите, предлага механизъм за подбор, избор и начин на разпределение само между ГЕРБ и ПП-ДБ на членовете на регулаторните органи и гаранции за продължаване на реформите в съдебната власт и службите.

Първоначално документът беше изтълкуван като поставяне на условия, но след острата реакция на Борисов за предсрочни избори, както и на депутата от ДПС Делян Пеевски от ПП-ДБ уточниха, че документът не е червена линия към ГЕРБ, а основа за постигане на споразумение за следващите девет месеца от управлението и дори за пълен управленски мандат. От коалицията също заплашиха, че ако не се стигне до разбирателство за подписването му, следват предсрочни парламентарни избори в началото на юни заедно с европейските.

Реакцията на ГЕРБ

Офертата с меморандума дойде на фона на продължаващото напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ по въпроса коя от двете формации да излъчи министъра на външните работи, като предизвика порой от недоволство и критики от страна на ГЕРБ и ДПС. Първо Бойко Борисов каза в сряда, че не е запознат с документа, въпреки че от ПП-ДБ заявиха, че той е бил изпратен на вицепремиерката Мария Габриел няколко часа преди да бъде официално оповестен във вторник. После лидерът на ГЕРБ призна, че тя му е прочела "първите десет изречения от документа по телефона". Борисов определи документа като "неприемлив" и заплаши с предсрочни парламентарни избори заедно с европейските. "Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция", заяви той.

Ситуацията още повече се заплете, след като часове след него вицепремиерът Мария Габриел, която трябва да смени на премиерския пост Николай Денков, направи изявление, в което заяви, че няма да подпише предложения от ПП-ДБ меморандум. Изявлението й последва свиканото преди това от Борисов спешно заседание на ръководството на ГЕРБ в партийната централа, на което беше обсъдено как да отговорят на офертата от ПП-ДБ.

"Всичко си има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на принципите на демокрацията", каза Габриел. Тя посочи, че в документа има предложения за реформи в сфери като съдебната, които предполагат да се извършат за четири години, а не за 9 месеца, колкото е времето, през което тя ще бъде премиер. И попита защо такъв документ не е предложен преди девет месеца, както са настоявали от ГЕРБ. Габриел определи предложения документ като "саботиране на процеса на разговорите за ротацията". "Това е проява на всичко друго, но не и на желание за продължаване на съвместното управление", коментира тя.

Пеевски: "Мислех, че се шегуват"

Моментално недоволство от предложения текст на меморандума изрази и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Движението няма претенции да участва в изпълнителната власт, но се надява да има квота при избора на членовете на регулаторните органи. Смята се, че значителна част от тях се контролират от Пеевски и това му дава сериозна власт в различни области, включително съдебната система. Гласовете на депутатите от ДПС са необходими при гласуването на парламентарната квота във Висшия съдебен и Висшия прокурорски съвет, както и при избора на членове на новата антикорупционна комисия, които изискват мнозинство от две трети в Народното събрание. Движението смяташе да изтъргува това срещу запазването на влиянието си в другите ключови регулатори. Предложението на ПП-ДБ квотите да бъдат поделени между тях и ГЕРБ на практика изключва ДПС от сметките. По тази причина Пеевски заплаши, че движението ще блокира избора на органите, които изискват мнозинство от 160 депутати. "Няма да подкрепим това делкане и в делкане няма да участваме", заяви той. В същото време Пеевски призна, че от ПП-ДБ са споделили идеите си с тях и ГЕРБ, преди документът да бъде огласен. "Мислех, че се шегуват", каза той.

В патова ситуация

Нервната реакция на Борисов и Пеевски е обяснима. Първо, предложението за подписване на споразумение само между ГЕРБ и ПП-ДБ поставя Борисов в патова ситуация. Сега той трябва да избира между това партията му да продължи да управлява заедно с ПП-ДБ, но без ДПС, или предсрочни избори. Досега ГЕРБ и ДПС на практика действаха като скачени съдове и почти във всички случаи, когато мнозинството трябваше да вземе важни решения по кадрови и управленски въпроси и между ГЕРБ и ПП-ДБ имаше противоречие, Пеевски вземаше страната на Борисов. Ако лидерът на ГЕРБ избере да продължи управлението с ПП-ДБ, ще трябва да скъса отношенията си с Пеевски. Отиването на предсрочни избори ще означава, че зависимостите му от санкционирания за корупция по "Магнитски" депутат са толкова големи, че той жертва управлението в името на запазването на отношенията си с Пеевски.

В не по-малко сложна ситуация се оказа и Пеевски. Предложението на ПП-ДБ за подписване на споразумение, което изключва ДПС, идва в навечерието на националната конференция на движението, на която се очаква Пеевски да бъде избран за съпредседател на партията. На форума той трябваше да демонстрира сила от позицията на участник в лидерските срещи на управляващото мнозинство и да гарантира на актива на ДПС, че макар партията да не участва пряко в изпълнителната власт, тя е фактор при вземането на управленските решения. Предлаганото в меморандума изключване на практика на ДПС от управляващото мнозинство отнема на Пеевски този аргумент.

Какво притесни ГЕРБ и ДПС

Предложеният документ регламентира отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ и ангажиментите на двете формации в осем сфери - приоритетите за следващите девет месеца на управление и механизма, по който ще се извърши ротацията на премиерите; разписва детайлно как да продължи съдебната реформа; сроковете и процедурите за избор на нов състав на антикорупционната комисия; предприемането на допълнителни мерки във връзка с разкритията за неправомерни зависимости в съдебната система във връзка с дейността на групата около Мартин Божанов; реформата в службите и какви промени да се направят в Изборния кодекс и ЦИК. Но това, което вероятно най-много притесни ГЕРБ и ДПС, е предложеният от ПП-ДБ регламент за разпределението и подбора на хората, които ще бъдат избрани за членове на регулаторните и контролните органи.

Става въпрос за около 16 такива структури, някои от тях ключови - като КЗК, КФН, КЕВР, които регулират цели икономически и финансови сектори и върху които в момента ГЕРБ и ДПС имат пълен монопол. Сега от ПП-ДБ предлагат около 80 позиции в тези органи да се разпределят поравно само между ГЕРБ и ПП-ДБ, кандидатурите да не са партийни и да преминават първо през проверка за интегритет, което означава, че при най-малкото съмнение за корупционни практики или конфликт на интереси при някой от кандидатите той няма да бъде допуснат до участие в процедурата по избора.

Освен това от ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да поемат ангажимент да не разчитат на плаващи мнозинства в парламента, което отнема възможността на Борисов да се договаря в някоя от другите партии в парламента, за да прокара дадена кандидатура. А ако от ГЕРБ искат да предложат кандидат на ДПС за определена позиция, това да става за сметка на квотата на партията на Борисов. Тези условия не само ще намалят представителството на ГЕРБ в регулаторните органи, но и ще намалят влиянието на партията, ако Борисов е разчитал на участието на ДПС в тях.

Трудно може да се прогнозира как ще се развие ситуацията в управляващото мнозинство, особено след като от ГЕРБ категорично отхвърлят документа. Неофициално от ПП-ДБ казват, че биха могли да направят определени отстъпки, свързани с предстоящата ротация на премиерите, но няма да направят компромис с останалите предложения от меморандума. В петък от коалицията се готвят да предложат декларация в парламента за депутинизацията и за войната на Русия в Украйна, която ще е тест за мнозинството, а следващата седмица ще представят и управленска програма, която може да стане и предизборна, ако двете управляващи формации не се споразумеят как да продължат да управляват.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 9

    Елементарен е опитът с анти-Пеевски да се обяснява властовото драскане на жълтопаветниците.

    Затова причудливи са обясненията, че тепърва хермафродитозата ППДБ се гласели да започнат да "правят реформи", при положение, че това е второто им правителство, в което нищо, освен потни борби за власт не провеждат! Да припомням ли унизителните пазарлъци Денков - външен?

    После: декларативната антимафия ППДБ има с мафията Герб писмен документ, в който се уговаря тяхната некоалиционност и бъдещата (тогава) ротация. Нито една от двете формации няма подобно споразумение с ДПС и в този ред на мисли е доста глупаво пропагандното твърдение по-горе, че "от него бяха изключени ДПС".

    Пък и всички бяхме свидетели как (мислещият се за) правно гуру на ППДБ Христос Иванов се беше обърнал на секретарка на Пеевски, без чийто таран никакви драсканици по Конституцията нямаша да минат!
    Изтъкахме платното и ритнахме кросното! Така излиза?
    Бел ден няма да види ППДБ от ДПС вече! Да не говорим за обструкциите, които ще усети и органът им.

    ППБД видимо не успяха да се натъпчат с достатъчно (според техните преценки) власт по време на едноличното си властване и сега, когато трябва да повелят властта, им е неуютно.

    Пък и вероятно са писнали и на Галя, щом баце има куража и не спира да говори за избори. А едни избори обективно - както в София - могат да избутат хермафродитозата в политическия екарисаж.
    Където ѝ е мястото!

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Приятелю, верно дразнещо е медийното отразяване на фалша.
    Тук в газетата, както ги наричаш, плътно наподобяват журита на Халваджианов tv формат - платени, нищо не виждаши, безкритични, бъбрещи мумии.
    Като че, когото техните от ППДБ и мафиотската им компания, съсипат държавата, ще съсипат само нашата част от нея, а те, заедно с босовете си отново ще драснат я по Сингапур, я по островите на Пацифика...

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 2

    За газетата или добро или нищо тук. Най-малкото кажеш ли нещо лошо и споменеш ли в негативен коментар наш Прокопи ще получиш наказание от модератор да не правиш коментари определено време!
    За съжаление както се развиват нещата пак ще насъскат полезните идиоти срещо политическия противник и пак ще стане едно голямо протестиране и разделение. Ето започнаха да прокарват тезата в обществото, че видите ли ПП-ДБ опитват да "изолират" Пеевски и разбира се младия наивен полезен идиот пак ще налапа куката и ще подкрепят борците срещу лошите от ДПС.

    Нередност?
  • 6
    nfx431062748 avatar :-|
    nfx431062748

    Мисля, че най-големият проблем, който се задава е, че оставя на политическата сцена ГЕРБ и ДПС като безалтернативни играчи... ГЕРБ, както винаги досега, умело унищожиха политически коалиционните си партньори, така че са сигурни - на следващите избори - те са начело с ДПС. Върви, че ги стигай. И ... пак те ще разпределят софрата.

    Нередност?
Нов коментар