🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | "Да не загубят" не е достатъчно, време е Европа сериозно да се ангажира с украинската победа

"Големите момчета" в ЕС - Франция и Германия, трябва да обяснят на обществото защо е жизненоважно Киев да бъде подкрепен

Ако не осъзнаем спешността да се помогне на Украйна, след няколко години ще бъдем изправени пред дори по-директна атака от една окуражена Русия
Ако не осъзнаем спешността да се помогне на Украйна, след няколко години ще бъдем изправени пред дори по-директна атака от една окуражена Русия
Ако не осъзнаем спешността да се помогне на Украйна, след няколко години ще бъдем изправени пред дори по-директна атака от една окуражена Русия    ©  Reuters
Ако не осъзнаем спешността да се помогне на Украйна, след няколко години ще бъдем изправени пред дори по-директна атака от една окуражена Русия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тимъти Гартън Аш, историк, политически анализатор и колумнист, в коментар за в. Guardian

На фона на втората годишнина от руската пълномащабна инвазия в Украйна задайте си този прост въпрос: Европа във война ли е? Когато попитах това по време на неотдавнашната Мюнхенска конференция по сигурността, повечето от участниците в нея вдигнаха ръце, за да изразят съгласие, че Европа в действителност е във война. Но когато зададох втори въпрос: смятате ли, че повечето граждани във вашата страна са осъзнали това, бяха вдигнати много малко ръце.

На тазгодишната конференция западните лидери признаха реалността за дълга война по доста по-ясен начин, отколкото го направиха миналата година, но повечето все още не успяват да артикулират усещането за огромна опасност пред собствените си общества. Нито предприемат спешните действия, които са необходими, за да помогнем на Украйна да няма повече загуби на бойното поле като скорошното изтегляне от Авдеевка.

Сами отделните европейски държави не могат да направят това, което ще позволи на Киев да задържи агресията на Русия. Докато САЩ се колебаят, "големите момчета" в Европа - Франция и Германия, трябва да се намесят, да действат бързо и да обяснят на публиката защо е жизненоважно Украйна да бъде подкрепена.

Силната риторика на френския президент Еманюел Макрон относно превъоръжаването на нашия европейски суверенитет не отговаря по мащаб и скорост на реалната френска поддръжка за Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц е друга история. Откакто бях силно критичен спрямо неговия "шолцизъм" по отношение на въоръжаването на украинските сили преди година, искам да призная, че през последните 12 месеца се случи голяма промяна. Сега Германия е вторият по големина поддръжник на Украйна след САЩ. Но администрацията на Шолц трябва да си даде сметка, че ако подкрепяш една страна във войната й срещу самозабравил се диктатор, трябва наистина да искаш тя да спечели, а не просто "да не загуби" - формулата, към която често се придържат Шолц и Макрон.

Това не е езикът на силата, който е единственото, от което Владимир Путин разбира. В момента мирновременната логика на преговорите и компромиса просто е неприложима.

Мирновременната логика на преговорите и компромиса просто е неприложима.

Неотдавна германският канцлер извъртя въпроса за това защо не е изпратил ракети Taurus на Украйна. Същевременно водещи военни експерти ни обясняват, че използването на такива ракети (и на съответните американски, британски и френски) е единственият начин, по който Киев може бързо да върне военния натиск върху Русия.

Предвид критичната ситуация на украинското бойно поле лидерите на по-големите европейски държави трябва да действат по-дръзко, по-бързо и по-решително. И трябва да намерят по-директен и по-вдъхновяващ език. Обществата все още се радват на удобен и мирен живот, в който мнозина вярват, че тази война скоро ще свърши с договорена компромисна сделка. Те трябва да бъдат разтърсени.

Европа е във война. Това не е напълно войната отпреди 80 години, когато повечето европейски страни бяха директно включени в бойните действия, но със сигурност не е и мирът отпреди 20 години - преди Путин да поеме по пътя на конфронтацията със Запада. Ако не осъзнаем спешността да се помогне на Украйна да консолидира своите защитни позиции, да се прегрупира и в крайна сметка да спечели войната, в която се сражава от наше име, тогава след няколко години ще бъдем изправени пред дори по-директна атака от една насърчена реваншистка Русия.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 11
    • + 2

    Иди виж Путин в Москва, защото скоро ще го гледаш по телевизията в съда в Хага. Като Милошевич.

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-P
    masay
    • - 1
    • + 8

    И да добавя от мен:
    Доста промит народ има, щом не може да направи елементарния извод, че САЩ и васалите му дори с войски на терен са се проваляли във всичките разпалени от тях войни, а какво остава за такива – дистанционни, където в гробищата се хвърлят местни трупове и се разрушава чужда "приятелска" страна.

    И да припомня Блинкен от декември м.г. пред Конгреса: "90% от парите от помощта за Украйна остава в САЩ"...

    Нередност?
  • 4
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..

    Начи кво?.. Да приемем русляма и да станем.. хм... крепостни на Путлер и Мордор?
    Айде вие .. чемодан.. вокал... и като депутатите от Вгизраждане.. барабар с президента и фонтан манекен пис Р. Пет., Р Овч.. и доганя..

    Нередност?
Нов коментар