🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Стратегията "Путин няма алтернатива" на изборите

Това е основната теза на Кремъл, който прочисти политическия пейзаж от възможни изненади

За сегашните руски избори не ви трябва кристална топка
За сегашните руски избори не ви трябва кристална топка
За сегашните руски избори не ви трябва кристална топка    ©  Reuters
За сегашните руски избори не ви трябва кристална топка    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стийв Розенбърг, редактор за Русия в британската ВВС, в коментар за медията

В зала, намираща се срещу Кремъл, руският президент Владимир Путин излиза на сцената. Избухват аплодисменти, хората стават на крака. Тук няма изненади - поканените гости, много от които популярни личности, официално подкрепят кандидатурата на Путин за изборите през март.

Руският лидер се кандидатира за пети мандат. Публиката е очарована. "Путин е невероятен ръководител, най-храбрият и мъдър човек", казва режисьорът Андрей Кончаловски.

Самото събитие и подкрепата на известните личности трябва да покажат, че кандидатът Путин участва в своя собствена лига. Това е лига, която той е създал и която той управлява. Руската политическа система всъщност е путинската политическа система - неговите правила на играта, неговите избори. Най-яростните му критици отдавна са заглушени - те или са в изгнание, или са в затвора. Което прави президентския вот доста предвидим.

За сегашните руски избори не ви трябва кристална топка. Мога да ви кажа отсега какъв ще бъде резултатът - огромна победа за Владимир Путин. Защо съм толкова сигурен? Първо, макар че той няма да бъде единственото име в бюлетината, сред опонентите му няма да бъдат негови архисъперници, като например намиращият се в затвора опозиционер Алексей Навални. Путин срещу Навални? Такъв двубой просто няма как да бъде позволен в лигата на кремълския лидер.

Путин срещу Навални? Такъв двубой просто няма как да бъде позволен в лигата на кремълския лидер.

Наистина друг критик на Кремъл - Борис Надеждин, се опитва да се кандидатира (вчера руската ЦИК не препоръчва регистрацията му за президентските избори - бел. ред.). Но Надеждин не е Навални. Той внимателно пресмята критиката си към Путин. Също така се смята, че има връзки в президентската администрация. Ако все пак успее да се кандидатира, това ще е, защото Кремъл е решил, че е в интерес на Путин да се изправи срещу по-критичен претендент.

Второ, в Русия управлението контролира телевизията. Путин получава огромна част от медийно отразяване, в което често е хвален и рядко е критикуван. Това е полезно, когато искаш да бъдеш преизбран.

Има и още една причина защо президентът ще се представи добре. "Ние всички подкрепяме Вашето решение да участвате в изборите, защото сте били на власт, откакто се помня", посочва Александър, млад руски тв репортер, на официалната годишна пресконференция на Путин. Срещал съм много руснаци като него, които не могат да си представят никой друг в Кремъл. Не защото идолизират Путин, а просто защото не виждат алтернатива. Често съм чувал хората да казват: "Ами ако не е Путин, тогава кой?"

Кремъл е стратегът на тази ситуация. Политическият пейзаж е прочистен, като се премахнати всички потенциални съперници на човека, който управлява Русия - като президент или премиер, от почти четвърт век. Така въпросът "Кой тогава?" остава без отговор.

Когато говорих с жителите на град Ржев, намиращ се на 225 км от Москва, за техните надежди за изборите, мнозина изглежда, че искаха промяна, но без да сменят лидера. "Надявам се нещата да се подобрят, защото сега е стагнация. Но ако избереш някой нов, този човек може да не се справи с бремето на управлението. Някой с опит като Путин може да развие страната дори в трудна ситуация като сегашната", казва млад мъж на име Иля.

"Имам големи надежди за изборите. Надявам се войната да свърши и икономиката да се подобри. Но уважавам Путин", посочва пенсионерката Лидия. На въпроса има ли друг, способен да свърши работата, тя отговаря: "В момента не. Може би Путин ще намери някого по-късно. Но смятам, че той ще бъде на власт още дълго време."

Все още няма коментари
Нов коментар