🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Републиканците на Тръмп помагат на Путин

Техният цинизъм спрямо Украйна отслабва САЩ и прави света по-малко безопасен

Доналд Тръмп иска да спечели гласове, като разиграе картата с хаоса по границата с Мексико
Доналд Тръмп иска да спечели гласове, като разиграе картата с хаоса по границата с Мексико
Доналд Тръмп иска да спечели гласове, като разиграе картата с хаоса по границата с Мексико    ©  Reuters
Доналд Тръмп иска да спечели гласове, като разиграе картата с хаоса по границата с Мексико    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Политиците често поставят печеленето на следващите избори пред решаването на проблемите. Но миналата седмица републиканците в Камарата на представителите в американския Конгрес отидоха твърде далеч, като саботираха своите собствените политически приоритети, за да навредят на президента Джо Байдън. Техният цинизъм отслабва САЩ и дава стимул на противниците на страната.

През последните две години републиканците са се фокусирали върху хаоса на южната граница - и с добра причина. Само през декември има 302 000 опита за незаконно пресичане от имигранти. Знаейки, че демократите искат да прокарат законопроект за нова военна помощ за Украйна, ръководството в Камарата на представителите обвърза двете теми с идеята да измъкне по-твърди мерки за имиграцията. Същевременно двупартийна група от сенатори работи по компромис за границата, резултатите от който спазват до голяма степен това, което искат републиканците. Предложението щеше да помогне за намаляване на притока на новодошли от южната граница, което е приоритет за гласоподавателите.

Вместо да приеме тази победа, ръководството в Камарата на представителите се обърна и отхвърли това, което искаше. Не е тайна защо го направи - Доналд Тръмп иска да спечели гласове, като разиграе картата с хаоса по границата. Той призова републиканците да убият сделката, която постигна Сенатът, защото искаше да запази проблема с границата като част от кампанията си, вместо въпросът да получи решение. (Все пак в неделя Сенатът гласува с 67 на 27 гласа прочистването на последните пречки и придвижването на чуждестранната помощ към последния вот за прокарването на мерките през следващите дни. Но законопроектът ще бъде изпратен в Камарата на представителите, където бъдещето му е несигурно - бел. ред.)

Вредата, която нанасят републиканците, излиза извън територията на САЩ. Действията им се отразяват на каузата на Украйна, която се нуждае от средства, за да се защитава срещу нападащите руснаци. Украинските войници се нуждаят от муниции сега. Иначе може да не успеят да отблъснат пролетната офанзива на Москва и могат да загубят още по-голяма част от страната си.

Забавянето на американската помощ вече вреди на Киев на бойното поле. Приятелите на САЩнаблюдават изнервени; врагове им са в трепетно очакване.

Забавянето на американската помощ вече вреди на Киев на бойното поле.

Ако САЩ не успеят да застанат зад демократичен съюзник, който се защитава срещу непровокирана инвазия от страна на тиран, който също така е най-изявеният геополитически противник на Запада, как могат американските гаранции за сигурността на балтийските държави, Тайван и Близкия изток да бъдат взети насериозно? Украйна се опълчва срещу имперските амбиции на Владимир Путин, без да застрашава живота на нито един американски войник. Провалът би окуражил агресорите другаде и би направил света по-опасен за всички нас. Републиканците в Камарата на представителите без съмнение се поздравяват за това, че са затруднили живота на Байдън. Но ако са искали да навредят на САЩ и да помогнат на Путин, едва ли биха могли да свършат по-добра работа.

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • - 2
    • + 2

    Абе висчко е много хубаво, само да не ви спрат парите републиканците, като вземат властта :)

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "Storm Of Change":

    Те вече караха един мандат на батерии и за това като видят нещо оранжево, им спира сърцето...

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Хахаха, оправи ми вечерта това. А е истински цинизъм да подклаждаш и поддържаш такъв голям конфликт в името да правиш "по-безопасен света" и след това да пискаш, че ще стане опасно, ако има мир и се спре наливането на средства в черната дупка наречена Украйна.

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 4
    • + 1

    Тази черна дупка в момента предпазва Европа от агресора. Знам че ще го посрещнете с фанфари, ама замисляте ли се как ще живеят децата ви? Отидете за няколко месеца да поживеете в Киргизстан или Узбекистан и ако ви хареса там, направо да каним Путин с хляб и сол.

    Нередност?
  • 6
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • + 1

    До коментар [#5] от "Венцеслав Ралев":

    Разликата между русофобската/украинската пропаганда и русофилската е в консистентността. Когато ВСУ напредват се тръби, как ще си върнат всички територии, ще вземат Ростов, че и за Москва се мечтае, а руските войски са разбити и не стават за чеп за зеле. Когато ВСУ почват да се огъват, се обръща палачинката, как лошия Путин ще превземе цяла Европа и трябва да се помага на Украйна. Сега сте на втората вълна и по ирония на съдбата тя съвпада с руската пропаганда и визията на Доктора, как Червената армия ще влезе я в Берлин, я в Париж. Я се ощипете и слезте на земята малко. Украйна няма как да победи, въпросът е колко ще загуби. Путин няма как да мине отвъд река Вистула, което значи конфликт с НАТО и съответно по някое време ще играе атомния чук, защото руснаците няма как да победят Алианса в продължителна конвенционална война. За посрещане на Червената армия с хляб и сол у нас и дума няма как да стане, защото преди това тя трябва да мине през власите, а и те са натовско чадо.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#6] от "kuranakyumura":

    Досто свободно ме цитираш! Тезата ми е, че не се ли спре овреме конфликтът между САЩ и Русия в (и за сметка на) Украина, а се прати източно и западно пушечно месо, тъй като украинското привършва, у Москва може да се събуди латентният ловен инстинкт отново да преследва напакостилия ѝ глиган (Наполеон, Хитлер) до барлогата му.
    И ако говорим за история - Червената вече е минавала през "власите" по полетата на Сталинград и от двете им армии на Източния малцина са оцелели, за да разказват...

    На Москва Берлин и Париж не ѝ трябват - това са държави, сътворили си само колосални миграционни и икономически проблеми. През декември 21 ВВП много ясничко го каза: сигурността е неделима. И има всички шансове да го постигне, защото това е постулат, разбираем за всеки нормален човек и в Мексика, и на Огнена земя, а и в Берлин, мисля.

    Чета началника на Райнметал: пише, че оръжейните складове на Запада са празни и "пълненето" им ще отнеме минимум 10 г.
    Притеснителното е, че както западната пропаганда плаши обществата си с руската агресия, за да мотивира своите си цели, същото прави и руската - сваля прага на допустимост за употреба на СЯО. "Само 64 циркона и от Британия ще остане единствено запис в учебниците по история" бе смисълът на един подробен текст, в който се обяснява къде и колко са британските въоръжения и как лесно ще се неутралицират...

    Ядрената война става психологически все по-достъпна.
    Това е изключително лошо!

    Нередност?
Нов коментар