🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Средната земя между престъпниците и властта

Някои от по-важните теми в новия брой на седмичния "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно преди десет години в Рим полицията арестува едновременно 44 души, предимно от местната администрация, съветници, включително и шефа на общинския съвет, в операция, която първо става известна като "Столичната мафия" (Mafia Capitale). Обвиненията са за рекет, изнудване, корупция и пране на пари. След повдигане на обвиненията полицията разпространява записи от разговори с организатора на "Столичната мафия", в които той разказва как се разбират да действат престъпници и политици. В обяснението си той използва легендата за Средната зема от трилогията "Властелина на пръстените": "В теорията за средната земя там се срещат живеещите горе и мъртвите отдолу. Ние тук сме по средата. Има свят по средата, където всички се срещат." Скандалът веднага сменя името си от "Столичната мафия" на "Средната земя" (Мondo di mezzo).

"Средната земя" е мястото, на което се разменят услуги между света отгоре - политици, държавни чиновници и бизнесмени, и света отдолу, където са откровени улични престъпници и класически мафиотски организации, пишат изследователи на италианската корупция. Тя има много общо с българската и историите, които се разкриват след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса, поразително напомнят сюжети от Италия. Има обаче и големи разлики. Например:

"Средната земя" в България е прокуратурата. Това се доказва от много детайли в скандалите около Нотариуса и прави невъзможно да се случи разследване като това в Рим (вижте всичко по темата за скандалите около и в съдебната система в темата на броя). Понеже политиците и престъпниците се срещат в съдебната система, няма как тя да ги разследва и в някои случай осъжда. В Италия отнема много време и усилия - на честни политици, почтени полицаи и достойни съдии, за да започне някакъв процес на изчистване в края на миналия век. Тук ситуацията е по-различна.

Прокуратурата и корумпираната част от политиците в момента са неразделно сплетени. Всеки опит да се реформира съдебната система предизвиква моментална и изключително силна реакция от зависимите партии. Всеки намек, че може да се разследва корупция в зависимите партиите, предизвиква светкавична реакция на съдебната система.

В момента управлението на държавата отново зависи от този конфликт. Т.нар. ротация в правителството вече не изглежда никак сигурна, както и планираните по-рано действия за реформа в съдебната система след промените в конституцията. Кое е причина, кое е следствие е трудно да се каже, но е факт, че комуникацията между двете групи в управляващата коалиция ПП - ДБ и ББ - ДП, изглежда, е напълно спряла. В момента те си говорят през медиите, което означава, че нивото на разбирателство между тях се е върнало с девет месеца назад. Вероятно предстоят трудни преговори, в които едната страна (ПП - ДБ) ще настоява за изолиране на Пеевски, смени в регулаторите като КЗК и КФН, за промени в Закона за съдебната власт и избори за нов Висш съдебен съвет, а другата група (ГЕРБ - ДПС), която сега контролира всички изброени държавни органи, ще прави всичко възможно това да не се случи. При тези първоначални заявки намирането на компромисен вариант ще бъде трудно и вероятно ще отнеме дълго време (вижте повече в този текст).

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 5

    Топлата вода е открита отдавна - коалиции с ясни и конкретни цели, ангажименти и срок, а не сгробки и заварки с кандърми по кьошетата. И после : ППДБ девет месеца не се ли усетиха, че ги използват? Ако не са - не са за тая работа.
    Избори! Нищо по-адекватно не е измислено и шкартото - на боклука.

    Нередност?
  • 4
    nikolay_tabakov avatar :-|
    Nikolay Tabakov
    • + 1

    Прокуратурата да премине към нотариусите, поне ще си има официални тарифи.

    Нередност?
  • 6
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872

    Правосъдната система е прогнила. Банките навремето бяха пропищели от загубени на конвейр дела срещу длъжници при една "гнила ябълка", заради свързани с нея ЧСИ.
    Политическият чадър над съдебната мафие е същото, каквото се прави и с контрабандните канали, и с наркото, и с...
    В момента борбата е коя политическа шайка ще избута другата от менажирането на тия процеси и ще е честно журналистите да назовават нещата с истинските им имена. Тук обаче не става.

    Нередност?
Нов коментар