Позиционната война между ГЕРБ и ПП - ДБ

Борисов поиска половината изпълнителна власт, от коалицията му отговориха, че искат гаранции за реформи

Лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов ще трябва да решат как и дали да продължи съвместното им управление
Лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов ще трябва да решат как и дали да продължи съвместното им управление
Лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов ще трябва да решат как и дали да продължи съвместното им управление    ©  Юлия Лазарова
Лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов ще трябва да решат как и дали да продължи съвместното им управление    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На прага на ротацията на премиера Николай Денков с вицепремиера Мария Габриел след десетина дни партньорите от управляващото мнозинство в парламента ГЕРБ (подкрепяни от ДПС) и "Продължаваме промяната - Демократична България" влязоха в позиционна война. Двете формации започнаха да се замерват с различни документи, които да регламентират как да продължи съвместното им управление, да си поставят различни условия и взаимно да се заплашват с предсрочни парламентарни избори.

Размяната на удари под кръста идва на фона на замразените вече трета седмица разговори в лидерския формат на партиите от парламентарното мнозинство и напълно прекратена комуникация (дори по телефона) от страна на Бойко Борисов с лидерите на ПП - ДБ. Двете формации си отправят офертите с посредничеството на медиите. На всички тези движения трябва да се гледа като на опит на ГЕР, от една страна, и на ПП - ДБ, от друга, да се позиционират така, че при започване същинските разговори да могат да правят определени отстъпки.

Играта на нерви

Освен позиционна "войната" между ПП - ДБ и ГЕРБ е и психологическа. Тя се разгаря в навечерието на предстоящата ротация, за която на този етап единственото сигурно нещо е датата 6 март, когато премиерът Денков ще подаде оставката на правителството. При тази ситуация очевидно договорките как и дали ще продължи управлението ще се правят в последния момент и под натиска на липсата на време, защото ще става в условията на конституционната процедура, когато президентът ще започне консултациите с парламентарно представените партии и след това ще трябва да връчи мандата за съставяне на правителство. Ще го получи излъчената за премиер Мария Габриел от първата по численост парламентарна група - ГЕРБ, които ще имат една седмица да предложат и кабинет. Не случайно Борисов отложи разговорите за ротацията и за бъдещето на съвместното им управление с ПП-ДБ за след конгреса на Европейската народна партия, който ще се проведе на 6-7 март в Букурещ, т.е. когато се очаква Денков да подаде оставка.

Залогът със скандала около Нотариуса и Еврото

Към играта на нерви се прибавя и още един паралелен сюжет, който обаче също би могъл да наклони везните в една или в друга посока. Разплитането на случая с убития Мартин Божанов-Нотариуса изкара на светло и действията на другата група за влияние в прокуратурата и съда - тази на изчезналия междувременно Петър Петров-Еврото. Ходът на разкритията подсказва, че те може да стигнат и до и.д. главния прокурор Борислав Сарафов и въпроса за неговата оставка. Тогава на Борисов може да му се наложи да избира между запазването на Сарафов, който прекрати делата за кюлчетата и пачките от спалнята му от времето, когато беше премиер, както и "Барселонагейт", и запазването на управлението с ПП - ДБ, което обаче минава през отстраняването на и.д. главния прокурор. Засега не е ясно дали новоизбраният съпредседател на ДПС Делян Пеевски е склонен да "пожертва" Сарафов, както направи с Иван Гешев, или ще настоява за оставането му на поста.

Председателят на временната парламентарна комисия за проучване на фактите около мрежите за влияние в съдебната власт Никола Минчев от ПП - ДБ вече призова Сарафов да се оттегли, докато тече разследването по казуса с Нотариуса и Еврото. Но ако Сарафов се окаже сериозно замесен и продължи да заема поста, коалицията също ще се изправи пред трудната дилема дали да продължи да управлява с ГЕРБ, губейки част от подкрепата на избирателите си, или да избере предсрочен парламентарен вот.

На този фон медийните маневри на ПП - ДБ и ГЕРБ във връзка с предстоящата ротация изглеждат така:

Моят документ срещу твоя документ

Миналата седмица ПП - ДБ предложиха на ГЕРБ да подпишат меморандум, в който се регламентира как да се извърши ротацията, механизъм за избор на съставите на регулаторните органи и поемане на гаранции за продължаването на реформите в съдебната система, службите за сигурност и борбата с корупцията. От ГЕРБ определиха документа като "неприемлив" и тази седмица Бойко Борисов излезе с контрапредложение - партньорите да подпишат коалиционно споразумение, с което да си поделят наполовина министерските кресла в новия кабинет и заедно с това да започнат избора на регулаторните органи. Първо тези, които изискват обикновено мнозинство от 121 гласа, а след това и тези, за чийто избор е необходимо конституционно мнозинство от 161 депутати.

От ПП - ДБ също отхвърлиха предложението с аргумента, че първо искат да видят дали от ГЕРБ са готови да довършат реформите в съдебната система, службите и как ще бъдат избрани новите членове на регулаторите и едва тогава биха могли да говорят за коалиционно споразумение. Според съпредседателя на ПП Кирил Петков то би могло да бъде подписано едва след следващите девет месеца съвместно управление.

В окопа на ГЕРБ

Борисов е наясно, че ПП - ДБ трудно ще се съгласят да влязат в официална коалиция с ГЕРБ, подписвайки коалиционно споразумение.

Заради неодобрението на избирателите им за партньорството с партията на Борисов, дори и да бъде подписан някакъв документ, той със сигурност ще бъде наречен по друг начин. Борисов е наясно и че предложението му за подялба на министерствата по същество е нова формула на властта. Сегашното правителство е смесица от партийни фигури от ПП и ДБ и такива, които към оня момент бяха компромисни между двете формации, като някои от тях са предложени от ГЕРБ. Тази формула би могла да бъде запазена и след ротацията, освен ако Борисов не иска да вкара във властта партийни фигури от ГЕРБ. По неофициална информация при първоначалните разговори, преди те да бъдат замразени, той е споменавал имената на Томислав Дончев и Деница Сачева като евентуални негови предложения за съответно министри на електронното управление и на труда и социалната политика. Трудно е обаче да се каже доколко тези имена са били сериозно поставени на масата. Другото обяснение за хода на Борисов с коалиционното споразумение и половината министерски кресла е, че по този начин той иска да успокои активистите на ГЕРБ, които недоволстват, че партията спечели изборите, но няма свои представители във властта. Това вероятно е и знак към депутатите от ГЕРБ, някои от които се виждат министри след ротацията.

На този етап от изявленията на лидера на ГЕРБ се разбра, че той продължава да настоява външното министерство, което сега се оглавява от Габриел, да остане в сферата на влияние на партията. И дори заплаши с предсрочни избори, ако това не се случи. Тази седмица Борисов поднови и атаката си към министъра на отбраната Тодор Тагарев, обявявайки го за "неработещ министър". Основните обвинения към него са, че гласуваната от парламента още в края на миналата година военна помощ за Украйна все още не е заминала. В атаката срещу Тагарев се включи и Пеевски. Съпредседателят на ДПС подкрепи Борисов и в настояването му ГЕРБ да продължи да контролира външното министерство.

Предположенията на ПП-ДБ са, че лидерът на ГЕРБ иска да излъчи на мястото на Тагарев председателя на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев. А обясненията защо Борисов и Пеевски държат на двете министерства са, че те са важни за тях заради "Магнитски", тай като съпредседателят на ДПС вече е в санкционният списък за корупция на САЩ, а лидерът на ГЕРБ е заплашен да бъде поставен в него.

В окопа на ПП - ДБ

От коалицията неофициално казват, че са склонни да отстъпят на ГЕРБ външното министерство като най-вероятно ще предложат да се създаде още един министерски пост - по европейските въпроси, който Денков да съвместява в качеството си на вицепремиер.

Червената линия обаче си остава разпределението на местата в регулаторните и контролните органи, които парламентът трябва да избере. Става въпрос за избора на хора за около 80 позиции в 16 структури, някои от които като КЗК, КФН, КЕВР са ключови, защото регулират цели сектори в икономиката и над които в момента ГЕРБ и ДПС имат пълен контрол. Кирил Петков дори ги определи като по-важни дори от министрите, които ще влязат в правителството. В меморандума от ПП - ДБ предложиха механизъм, по който съставите на тези органи да се избират - кандидатите първо да минават през проверка за интегритет и едва след това кандидатурите им да се обсъждат. Другото предложение е позициите да се разпределят поравно между ПП - ДБ и ГЕРБ, с изключване на ДПС от процеса.

Движението ще може да предлага свои кандидати, но чрез квотата на ГЕРБ. Идеята е, че така няма да се повтори сегашната картина в най-важните регулатори, защото при този механизъм на избор представителите на ГЕРБ и ДПС няма да имат мнозинство.

Засега Борисов не коментира изключването на ДПС от сметките за регулаторите, но предложи на ПП - ДБ първо да започнат с тези структури, които изискват за избора на членове мнозинство от минимум 121 гласа, като предложи първо да се избере съставът на КЗК. (Двете формации имат общо 132 депутати). А след това да се пристъпи към избора на тези структури, които изискват конституционно мнозинство от 161 народни представители и за които ще са необходими гласовете на ДПС. Става въпрос за избора на тримата членове на новата антикорупционна комисия и на двете парламентарни квоти във Висшия съдебен и Висшия прокурорски съвет. Изборът за тях ще е още по-сложен, защото трябва да мине през преговори с ГЕРБ и ДПС и отказа им от влиянието в трите органа, което двете партии сега имат.

За ПП - ДБ обаче договорка с ГЕРБ за регулаторите без участието на ДПС ще е тест и за това дали Борисов е склонен да се отскубне от прегръдката на Пеевски. Надеждите са това да направи управлението с ГЕРБ малко по-приемливо за избирателите им.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 5
    • + 8

    Защо така опростенчески се представят нещата?
    Първо - Киро и Христо не са "лидери на ПП-ДБ", както е написано, а са "част от лидерите", защото ПП има двама съпредседатели - Кииро и Асен, а ДБ е сбирток от Христо, оз.генерала от ДС и Владо Панев, а в торбата са и "партиите" на Настимир и на онзи от бургаската партия - седем вожда...;
    Второ - мумурандумът вече е доста популярен като съдържание, за да му се прави нов тенденциозен прочит;
    Трето - опитите за демонстриране на някаква принципност от ППДБ тепърва, след като девет месеца прислужваха на "мафията" и дори имат оттогава подписан документ за въртележката на 6 март, говори само за опит за почистване на лицето от червилото на мафията и стягане на фенската маса за евентуални избори;
    Четвърто - от избори интерес имат единствено ГЕРБ, ДПС и Възраждане. ППДБ ще изпаднат от всякакви властови комбинации заради нелогичното им и пренахално поведение;
    Пето - изключително опасно е търсенето на директна конфронтация с ДПС. Справка: първото правителство на СДС с Фил Кенеди и ОДС на Иван Костов. Който не вярва - да бръкне в сайта на ЦИК и община по община да прегледа местните коалиции и съветниците от ДПС.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1

    Няма никакъв смисъл от нови избори освен ако някой умишлено не иска да дестабилизира страната.
    В момента има управление на една малка група която държи правата за протести в държавата, държи медиите, обслужва олигархията, банките, телекомите, фамацефтичните компании, раздава държавна пара на всеки, обслужва чужди сили и работи срещу националните ни интереси. Който и да спечели изборите тази малка група, подкрепяна от външни и вътрешни сили с икономически интереси, няма да остави спокойно държавата. За това нови избори са най-лошия вариант. Намираме се в ситуация на диктат на малцинството!

    Нередност?
  • 3
    dzr57500206 avatar :-P
    Тариката
    • + 2

    Прегърнати с отвращение

    Нередност?
Нов коментар