В мрежата на нотариуса

Скандалът с "Нотариуса" | Как градската прокуратура попита Сарафов вземал ли е подкуп и му повярва

Убийството на Мартин Божанов осветли широко затворените очи на Софийската градска прокуратура за корупция по върховете на обвинението

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато миналото лято, в разгара на скандала, който разтресе съдебната власт с отстраняването на вече бившия главен прокурор Иван Гешев, базираното в Брюксел издание "Политико" публикува текст под заглавие "Каскета срещу Тиквата: българската мафиотска държава се докара до ръба", изглеждаше, че тази история не може да се задълбочи повече. Заради абсурдното ѝ звучене авторът на материала Крисчън Оливър започна текста си с думите "Netflix, умри от яд".

Тогава още никой не предполагаше, че сериалът, стартирал с взрив до колата на главния прокурор през 2023 г., ще продължи и един сезон по-късно в покрайнините на София ще се появи труп, който ще насочи вниманието отново към прокуратурата. А в центъра на събитията почти като във фентъзи ще са нотариус и джуджета.

Девет месеца след началото на сагата изглежда, че Netflix наистина не биха могли да предвидят възможните сюжетни линии. Още по-малко - че убийството на човек с прякор Нотариуса (придобил го заради вкуса си към имотните измами) ще разобличи действията на поне двама главни прокурори.

В тази история още от самото начало става дума за бившия шеф на обвинението Иван Гешев, уличен в контакти с разстреляния Мартин Божанов. Веднага след смъртта на Нотариуса покойникът беше посочен като закрилян от бившия обвинител №1, и то не от кого да е, а от неговия наследник на поста - и. ф. Борислав Сарафов.

Почти месец след разстрела на Божанов ситуацията придоби съвсем ново измерение, което обяснява защо колкото повече се задълбочава казусът, толкова повече настоящият главен прокурор започва да прилича в публичните си реакции на предшественика си.

По всичко изглежда, че може да се окаже, че под ръководство на Борислав Сарафов прокуратурата е прикрила разследване за корупция по високите етажи на държавното обвинение. Нещо повече: потъпквайки принципите на независимото разследване, Софийската градска прокуратура (СГП) дори официално е съобщила за стореното.

В целия шум през лятото на миналата година около уволнението на Гешев обаче и журналисти, и юристи буквално "са проспали" признанието, че обвинението осуетява дело, което може да уличи в корупция както самия Борислав Сарафов, така и настоящата шефка на СГП Илиана Кирилова, а също и предшественичката ѝ Емилия Русинова.

Става дума за прессъобщение на държавното обвинение, с което СГП на практика се отказва от разследване за корупция, понеже се отменя като незаконосъобразно повдигнатото от Софийската районна прокуратура (СРП) обвинение срещу Петьо Еврото. С тази маневра обвинителите от СГП на практика слагат кръст на цяло производство и отказват да проверяват истинността на свидетелските показания, които уличават в корупция включително изпълняващия функциите шеф на обвинението. Освен всичко от прокурорите от СГП би се очаквало да откажат да разследват административната си ръководителка. И евентуално да се отведат.

Нервността на Сарафов

Преди това обаче малко контекст. Колкото повече данни излизаха за живота и смъртта на Божанов, толкова по-ясно се виждаше връзката между групировката около него и един друг кръг за влияние и натиск в съдебната власт - този на бившия следовател Петьо Петров-Еврото.

След смъртта на Божанов с него започнаха да се занимават и парламентът, и Висшият съдебен съвет. А още в началото на историята, когато тя не стихна само с осветяването на връзките между покойника и Гешев, вече се забеляза и изнервянето на Борислав Сарафов.

Въпреки че в последните месеци той се опита да демонстрира, че прокуратурата е по-отворена, и показваше, че се дистанцира от предшественика си, по време на изслушването му пред Съдийската колегия във ВСС изпълняващият функцията демонстрира поведение, много сходно с това на уволнения Иван Гешев.

Пред кадровия орган на съдебната власт думите на Сарафов бяха схематични, той не даде никакви подробности с обясненията или че "не е запознат" или че "ВСС няма правомощия" да го разпитва за детайли от воденото производство. До същите отговори прибягваше и Иван Гешев, който редовно, когато не желаеше да освети даден случай, твърдеше, че не може да знае детайли, защото те са достъпни само за водещия делото прокурор.

Контекстът: делото в Софийската районна прокуратура

Съществена част от цялостния сюжет обаче се оказа дело, образувано в Софийската районна прокуратура (СРП) непосредствено след разрива между Иван Гешев (преди да бъде уволнен) и заместника му по онова време Сарафов.

СРП започва разследване, което опитва да уличи Борислав Сарафов като близък до бившия следовател Петьо Петров-Еврото. Всъщност това е делото, заради което бившият следовател избяга и за когото от години има данни, че е поддържал схема за корумпиране на магистрати, ползвайки се с протекции от най-високо ниво в държавата.

Прокуратурата се задейства срещу него миналия май, три години след скандала "Осемте джуджета", разкриващ мрежа за рекет, в основата на която са, от една страна, Еврото, а от друга, висши прокурори.

От документите по делото става ясно, че по разследването срещу Еврото основните свидетели са трима: бившата му жена Любена Павлова, Митко Каратиста (бивш собственик на "Делта гард") и адвокат Велимир Атанасов (близък приятел на Нотариуса и на шефката на СРП Зартова). Последният е таен свидетел на обвинението.

В показанията си (дадени още в деня на образуване на разследването) Любена Павлова разказва за "бизнеса" на бившия си съпруг с изнудване с незаконни записи, както и с подкупване на магистрати. Уличени като чести посетители на "Осемте джуджета" са прокурорите Борислав Сарафов и Емилия Русинова, които по думите на Любена получавали от Еврото десетки хиляди левове възнаграждение за услугите си: "20, 30, 50 или 100 хиляди лева." По думите на Димитър Спасов, известен с прякора си Каратиста, пък към кръга на Еврото принадлежат както настоящата градска прокурорка на София Илиана Кирилова, така и синът ѝ, работещ в ДАНС.

Обвинението срещу Еврото е за принуда. А разследването в СРП се води само една работна седмица. След това то е иззето от СГП, тъй като тя е компетентна да разследва магистрати.

Веднага след като досъдебното производство попада в СГП (която по това време е близка до Сарафов), прокурорите започват разследване не на какво да е, а на колегите си за превишаване на правомощията им. Един от тях - Константин Сулев, дори се сдобива с обвинение в длъжностно престъпление заради разследването на Еврото и Сарафов.

Сарафов, Русинова и Кирилова - разпитвани

След като делото за принуда от страна на Еврото попада в СГП, освен че обвинителите започват да разследват колегите си от долустоящото звено, уж започват работа и по случая по същество.

Дори викат на разпит Борислав Сарафов, Емилия Русинова и шефката си - административната ръководителка на СГП Илиана Кирилова. Причината е, че тъкмо те са уличени от свидетелите като посетители на "Осемте джуджета". Според свидетелските показания на Любена Павлова, на адвокат Велимир Атанасов и Димитър Спасов тримата прокурори са получавали пари от Еврото в замяна на услуги по разследвания.

Тримата прокурори отричат обстоятелствата, разказани от свидетелите.

На никого от обвинителите обаче не му хрумва да си направи отвод, въпреки че на практика те би трябвало да разследват административната си ръководителка Илиана Кирилова за евентуална корупция. Поради това, че в прокуратурата отношенията са строго субординационни, именно това е логиката, която следва да се спазва. А НПК предвижда как следва да се процедира в подобни ситуации - трябва да бъде избрано друго звено, което да разследва случая.

В коша

Подобно нещо не се случва. Вместо това в СГП решават, че трябва да отменят постановлението за привличане на Пепи Еврото като обвиняем като незаконосъобразно. Защото разследването е водено за принуда, а никой от свидетелите не твърди, че спрямо него е упражнена принуда.

Обвинението изобщо не се занимава със свидетелските показания по делото за получавани подкупи. А го префасонира другояче - в обвинение по асансьорния казус на Илия Златанов и случая с "Осемте джуджета". Като обвиняем за длъжностно престъпление е привлечен прокурор от бившата Специализирана прокуратура, а Пепи Еврото и бившата му жена Любена Павлова (до този момент свидетел по другото, отменено обвинение) стават обвиняеми за вещно укривателство по случая на Златанов.

Така свидетелствата за евентуална корупция по високите етажи на прокуратурата отиват в т.нар. кръгла папка, или иначе казано - в коша, само на основанието, че прокурорите (Сарафов, Русинова и Кирилова) са отрекли да са подкупвани.

Според адвокати и съдии, с които "Капитал" разговаря, буди изненада и прийомът, с който СГП "се освобождава" от Пепи Еврото като обвиняем. "Това е изключително рядка практика, почти не се прави. По този начин прокуратурата се освобождава изцяло от обвиняем, а оттам - и от евентуално разследването му", обясниха юристи.

Защо няма обвинения за лъжесвидетелстване

Според информация, с която "Капитал" разполага, и тримата уличени в евентуална корупция прокурори (Сарафов, Русинова и Кирилова) са твърдели едно и също пред колегите си (а на Кирилова и подчинени) от СГП - че са набедени, а твърденията на свидетелите срещу тях са лъжи.

Никой от далите сведения пред СРП не е обвинен в лъжесвидетелстване. Но и никой от споменатите от Любена Павлова прокурори не ѝ завежда дело от частен характер, въпреки че тя на практика потвърждава твърденията си в телевизионно интервю за предаването "Евродиков" през юни миналата година.

Бонус: флашки и документи

В казуса има още един нюанс. В седмицата, в която СРП разследва случая (с отмененото от СГП като незаконосъобразно привличане на Петьо Еврото като обвиняем) заради свидетелските показания на Любена Павлова, че бившият ѝ съпруг съхранява компроматите си в къща в Гърция, прокуратурата изпраща искане до гръцките си колеги за претърсване на адрес.

Изземванията в София са направени бързо. А тези в Гърция се бавят, но са извършени. Когато делото вече е в СГП, гръцките власти изпращат в България намереното в къщата на Еврото и Любена. Следи за това има в СРП, които като заявители получават съответната докладна записка. Материалите обаче са изпратени от южната ни съседка в СГП, защото тя е известила тамошните разследващи, че е иззела производството.

По информация на "Капитал" става дума за флашки, харддискове и компютри. Информацията частично се потвърди от думите на подалата оставка под натиск от Сарафов шефка на районната прокуратура в София Невена Зартова (известна с близостта си до Иван Гешев). В интервю за "Свободна Европа" тя твърди, че от София "и от други адреси" са иззети подобни материали.

Предполага се, че е възможно тъкмо тези веществени доказателства да потвърждават думите на свидетелите Любена Павлова, на адвокат Велимир Атанасов и Димитър Спасов. Да, обаче повдигнатото обвинение срещу Петьо Еврото е отменено като незаконосъобразно, а уличаващите го данни може да се окажат неотносими към казуса, въпреки че съществуват.

Тези истории показват, че Netflix ще продължи да се пука от яд, както и вероятно другите стрийминг платформи. Сериалът на българската корупция, изглежда, продължава с нов сезон и разкритията, поне до момента, не успяват да създадат толкова силно обществено недоволство, че снимките му да спрат.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    beky avatar :-|
    1999
    • + 3

    Умните коментарори или са забранени, ила са прогонени. На нивото на пропагандата е само спама - упорит и глупав.

    Нередност?
  • 5
    beky avatar :-|
    1999
    • + 3

    Докторе, ако ви дават поне да четете, ще ви изпратя мой мейл с готовност да публикувам коментарите ви. Някой трябва да поддържа нивото на разума тук. Иначи ще ни избият.

    Нередност?
Нов коментар